Tłoczki hamulcowe tył

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
szukałem i nie znalazłem, więc muszę zapytać:
tłoczki się zapiekły, więc wyczyściłem i składam z powrotem
i bęc, jest tam gumowa uszczelka, którą trzyma sprężyna, która jest moim nowym "hobby', mianowicie ni jak nie daje się zamocowac na powrót, co ją wcisnę jako tako to se wyskaka !!!!
ma ktoś jakiś patent na to?

art

też jakiś czas temu walczyłem z tym diabelstwem...

- odtłuściłem gumę by pierścień nie ześlizgiwał się
- oczyściłem wystający rant (na który wsadza się gumę) by był "płaski" bez zabrudzeń
- wcisnąłem tłoczek na maxa (jak będziesz zakładał na nie wciśniętym do końca tłoku to pierścień będzie złąził...)

u mnie trzyma...

Witam

podpinam się...

grzeje mi się felga przednia w Omie A, więc zdjąłem koło, zacisk i... tłoczek nie chowa się do końca samoczynnie (ale samemu mogę go wcisnąc bez problemu) - a po dokładniejszych oględzinach zauważyłem że osłona gumowa tłoczka "nie trzyma" tzn jest cała ale na połowie obwodu tłoczka od strony zacisku wyszła na zewnątrz i za cholerę nie mogę jej tam wsadzic...

wiadomo tłoczek do oczyszczenia ale pytanie czym nasmarowac powierzchnię tłoczka (tą pod osłoną gumową)? jakim smarem? jakimś specjalnym czy zwykłym grafitowym również można?
no i co ważniejsze jak wsadzic osłonę spowrotem w zacisk?

myślałem aby wycisnąc maksymalnie tłoczek ale boję się (nie wiem ile mogę go bezpiecznie wycisnąc) żeby nie "wypadł", czy tam jest takie samo zagłębienie na uszczelkę jak od strony klocka? jak to ustrojstwo tam wsadzic???

jutro walka w garażu ciąg dalszy (chętnie skorzystam z porad bardziej doświadczonych w tym temacie)

z góry dzięki

pozdrawiam serdecznie
Michał