MotoNews.pl
5 Car audio E36 sedan. (230472/0)

Car audio E36 sedan.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Jestem na etapie car audio w swojej e36.
Mam sedana także przypominam o tym że nie mam możliwości składanych siedzeń tylnich (blacha z tyłu) pisze to gdyż będzie bardziej tubę tłumiło i efekt będzie skromniejszy.

Nie myślę o czymś drogim jednakże pracuję w sklepie stąd wypisze wam dokładnie co będę miał i prosze tylko o ocene jak to będzie sie sprawdzało.

Nie szukam porady typu kup lepiej to gdyż ja kupuje na specjalnych warunkach i dużo na tym zaoszczędzam (ponad 600zl).

Więc co myślicie o takim rozwiązaniu.

Podkreślam też że nie jestem maniakiem w tej dziedzinie ani audiofilem chce żeby tylko efekt był lepszy od seryjnego .

Tak więc zdecydowałem się na:
2 kanałowy wzmacniacz Velocity VA 275 do którego podłączona zostanie sama tuba GTT 1200 Blaupunkta. Co da moc około 470 W.

Radio kupiłem JVC KD-G342 gdyż nie potrzebne mi wejście usb miałem w tej samej cenie Sonego z USB ale o mocy 4x45 więc wybrałem to z uwagi na moc większą (4x50w).

Ponaddo przypominam iż skoro pracuję w takim a nie innym sklepie to orientuje się że JVC w dziedzinie car audio to dobra firma która w ubiegłym roku pogoniła Pionnera !!!!

Czas na głośniki:

Na tył kupiłem dystanse pod 6x9 a do tego głośniki Blaupunkt GTX 693 które zostaną podłączone bezpośrednio do radia.
W nogi (13stki) zdecydowałem się na głośniki JVC CS-V514 wiem że mogłem coś lepszego wybrać ale mam nowe za 2 zł więc nie piszcie ze głupio zrobiłem .
I pozostaje dylemat drzwi.
Z tego co czytałem sam już nie wiem co tam dac i co wejdzie.
Nie mam zamiaru wymieniać boków gdyż moja e36 ma 4 poduchy także w drzwiach a takich paneli nie dostane gdyż jest to raczej rzadkość.
Więc co tam wejdzie bez zmieniania paneli czy są to jakieś tweetki 3,5 cm. Czy to jakieś są 8 cm nei będę otwierał boku żeby tam zajrzeć.

Co o tym sądzicie zadowoli zwykłego kolesia który nie ma zamiaru robić dyskoteki w samochodzie ;P ?
I czy sami byście coś takiego kupili za 800 zł wliczając wszystko radio tube wzmacniacz głośniki i dystanse !!??

odświerzam

Jeżeli chodzi o ocenę zestawu, to ja to widze tak:

Radio nic specjalnego, ale powinno w miare dobrze grać. Ważne, żeby miało wyjścia RCA i regulację BASS - MID - Trebble i Front - Rear

Wzmacniacz do suba masz całkiem fajny, właściwie to aż za mocny jak na tą Tubę.

Tuba - Porażka, nie bierz tego chłopie, bo miałem podobną, a dokładniej GTb 1200. Po pierwsze - lepiej kupić skrzynię, a nie "rulon" - różnica przy tym samym głośniku w obydwu jest dość znaczna. Po drugie, ten sprzęt to typowy "łupacz". Daje głośny, ale niezbyt głęboki bass, od którego bolała mnie po jakimś czasie głowa.

Z tymi głośnikami Blaupunkta 6x9 nie miałem doczynienia, ale szału raczej nie zrobią. Chociaż cena jest dość fajna i do zwykłego słuchania jak najbardziej się nadają

Te JVC to nic specjalnego, ale niestety za dobre 13'ki (np. Hertz'a) trzeba dość sporo zabulić. Poza tym te za 2 zł na bank będą lepiej grać od serii

Drzwi nie "tuningowałem" jeszcze, więc nic nie pomogę

Ogólnie rzecz biorąc zainwestuj w inną tubę (jak nie chcesz disco, to niekoniecznie mocnieszją, ale dobrej jakości), wzmak ok, głośniki 6x9 możesz kupić lepsze, ale te też powinny być ok. Co do radia hmm... mi się jakoś nie podoba, ale jak ma powyżej napisane funkcje, to można brać...

Pozdrawiam.

Cytat:
2009-04-14 12:14:02, drinek pisze:
Radio kupiłem JVC KD-G342 gdyż nie potrzebne mi wejście usb miałem w tej samej cenie Sonego z USB ale o mocy 4x45 więc wybrałem to z uwagi na moc większą (4x50w). Ponaddo przypominam iż skoro pracuję w takim a nie innym sklepie to orientuje się że JVC w dziedzinie car audio to dobra firma która w ubiegłym roku pogoniła Pionnera !!!!

Twierdzisz że się znasz bo pracujesz itd. Wybacz ale wyprowadzę Cię z błędu! Jeśli faktycznie przy kupnie radia sugerowałeś się czymś takim jak moc podana, która i tak różni się tylko o 5W. W rzeczywistości to wygląda następująco ze ty wszystkie radia dają w granicach 22-26W w zależności od tranzystorów. Ja ogólnie uważam że JVC na słabą jakość, ale sony też mnie specjalnie nie przekonuje. Z tańszej półki uważam że Blaupunkt ma bardzo ciekawe barwy dźwięku, które też potrafi dobrze rozgraniczyć. Pioneer strasznie męczy małe głośniki ponieważ ma bardzo dużą dynamikę. Generalnie uważam Alpine za jedne z ciekawszych radyjek w rozsądnych kwotach, ale niestety przewyższające Twój budżet. Co do głośników nie będę się wypowiadał, argumenty masz dosyć dobre, także brać natomiast Bass jak pisze Miro też bym zamienił na skrzynkę - posiada trochę lepsze brzmienie i zaoszczędza miejsca.

wykożystaj to że masz sedana z blachą za plecami pasażerów ja u siebie wyciołem tą blachę w miejscu gdzie normalnie jest podłokietnik ( ja nie miałem go ) i wstawiłem tam ładny głośniczek robiący niezły masaż , co prawda nie dokończyłem projektu bo auto sprzedałem a trzeba było zakończyć zabudowę aby ograniczyć przestrzeń za głośnikiem. Ale efekt był i tak naprawdę bardzo fajny.