Dopadl mnie VIRUS!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Sorry, ze z innej dziedziny, ale przez ostatnie pare dni problem zawieszania sie mojego kompa byl okropny...Jak to zawsze bywa jak tylko zladuje w pracy loguje sie do LOB i ten stan trwa przez 12 godz. Od kilku dni komp mi sie wiecznie wieszal, a zwlaszcza, gdy odsiweizalem strone. Myslalem, ze to wina serwera LOB, az do momentu przeczytania artykulu o wirusku "blaster"...Nie moglem gnoja zlokalizowac, ale po ciezkich perturbacjach z kompem udalo mi sie "wyrwac chwasta"
Ciekawy jestem czy wasze komputery tez cos podlapaly?
Pozdro....

ps proponuje sciagnac late na tego typa...jest on dostepny w serwisie onetu w dziale virusy

Odpukać w niemalowaną blachę jeszcze nie zetknąłem się z tym bydlątkiem!

Najlepiej to wydrukować.

Od wczoraj na całym świecie użytkownicy systemów Microsoft Windows 2000, Windows XP oraz Windows 2003 Server borykają się z problemem samoczynnego zamykania systemu operacyjnego, monitowanego jako błąd przerwania usługi zdalnego wywoływania procedur (RPC). Często polecaną metodą na pozbycie się problemu jest instalacja programowego Firewall. Jest to tylko półśrodek a problem można zażegnać tylko na jeden sposób :

1) Instalujemy poprawkę usuwającą dziurę w zabezpieczeniach firmy Microsoft : (jak już ściągniesz w kafejce to skopiuj na np. pulpit i zainstaluj)

a) Pobierz stąd dla Windows XP
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=en&familyid=2354406c-c5b6-44ac-9532-3de40f69c074

2) Restartujemy komputer

3) Po uruchomieniu, przyciskamy jednocześnie klawisze : Control+Alt+Delete. W Menedżerze zadań, w zakładce "Procesy" szukamy pozycji "Msblast.exe". Po zlokalizowaniu jej, klikamy prawym przyciskiem i wybieramy "Zakończ proces".

4) Przechodzimy do menedżera plików (np. Eksplorator Windows lub Total Commander) i wchodzimy do katalogu /Windows/

a) W podkatalogu /System32/ wyszukujemy plik "msblast.exe" i usuwamy go
b) W podkatalogu /Prefetch/ wyszukujemy plik "msblast.pf" i/lub "msblast.exe" (jeśli istnieje) i usuwamy go

5) W Menu Start wybieramy "Uruchom" i wpisujemy "regedit". Uruchomi nam się edytor rejestru systemowego.

b) z tego Klucza usuwamy pozycję "Windows car update=msblast.exe".

Punkt piąty można skrócić w przypadku Windows XP :

5c) W Menu Start wybieramy "Uruchom" i wpisujemy "msconfig". Tutaj w zakładce "Autostart" wyszukujemy pozycję, jak w punkcie 5b.

Mam nadzieję, że tak dokładna instrukcja Wam pomoże a nasz board uwolni od cogodzinnej dawki nowych wątków, związanych z tym właśnie problemem. Drobna porada na przyszłość : Firma Microsoft pomimo, iż nie sprzedaje swoich systemów operacyjnych za bezcen, to w pełni za darmo udostępnia wszelkiego typu poprawki, łatki, aktualizacje oraz dodatki do swojego oprogramowania. Mądrzejszym lepiej jest być przed szkodą aniżeli po. Dlatego też, pamiętajcie o witrynie Windows Update i od czasu do czasu, poświęćcie parę(naście) minut na pobranie najświeższych aktualizacji dla Waszego systemu operacyjnego. Przed wszystkimi problemami one co prawda nikogo nie uchronią. Jednak ryzyko ich wystąpienia zmniejsza się wraz z instalacją każdej, pojedynczej aktualizacji. Nie zapominajcie także o sprawdzaniu dysków programem antywirusowym, zwłaszcza poczty!

mam nadziej że pomoże

Grzegorz