| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2009-04-22 17:07:42 Mam pytanie czy jakos paliwa ma wplyw na zawor ERG? Tankuje zawsze na BP, ostatnio cos mnie podkusilo i postanowilem zatansowac na shellu. Po paru km od zatankowania wyskoczil mi "check" Po odczytaniu wyszlo ze zawor ERG. I wyskakiwalc on ciagle. Po paru km od odpalenie ciagle sie zapalal. Pare dni temu lpg sie skonczylo i zatankowalem na bp. Chcek juz nie zapala sie. |
Nortonn Pszczółka / BYŁO Esp ... Łódź | 2009-04-22 17:23:14 Czyżby jakość na shellu była kiepska?
Tankuję tylko na shellu zarówno paliwo jak i gaz. Check u mnie też się czasami zapala ale podobno jest to powodem padniętego emulatora sondy lambda. Jadę w sobotę do gazownika na regulację to przy okazji mi to wymieni - jeżeli nic się w tej materii nie zmieniło... |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2009-04-22 17:51:14 po jednorazowym zatankowaniu na shellu mialem ciagle blad zaworu erg. Odczytywalem pare razy. W poniedzialek zatankowalem na bp i problem zniknal |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2009-04-22 18:13:14 e tam, ja w espero jak miałem II gen. to na shellu i orlenie jeździł ok, a na bp i tesco paliła się lampka i więcej palił.
Odkąd mam wtrysk - żadnych takich ceregieli nie ma niezależnie od stacji na której tankuję. II gen. jest trochę prymitywna i nie ma możliwości dostosowania dawki gazu do oczekiwań komputera silnika. Sam egr nie ma żadnego połączenia z elektryką silnika, komputer odczytuje błąd gazu gdy mu się pewne parametry nie zgadzają. Komputer oczekuje, że wartości poszczególnych wskazań będą się zgadzać z pewnym schematem, montaż gazu zakłóca pewne parametry i gdy komputerowi coś nie pasuje wywala błąd egr. |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2009-04-22 18:39:53 nie zmienia to faktu ze zatankowalem na shellu niskiej jakosci lpg. II gen jest prymitywna ale nie zmienia to faktu ze tankujac na bp nie swieci sie chcek a na shhelu swiecil caly czas. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2009-04-22 19:27:34 kwestia regulacji - pojedź do gazownika i poproś by Ci wyregulował do gazu z shella - na shellu będzie ok a na bp zaświeci się lampka.
Inna sprawa że da się wyregulować instalację tak, że na żadnym gazie lampka się nie zaświeci, ale to zależy od właściwego doboru składników instalacji i sprawności poszczególnych elementów instalacji oraz silnika. |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2009-04-23 01:45:42 narazie i tak zdecydowanie wole jhezdzic na lpg z bp bo w moim odczuciu jest lepszy, mocniejszy, wiecej km przejechalem na baku na bp niz na shellu. |
slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2009-04-23 08:42:33 Trudno powiedzieć czy paliwo było złej jakości. Po prostu LPG różni się stosunkiem propanu i butanu, ale może spełniać warunki jakości. Przy instalacji II generacji jakiekolwiek zmiany w paliwie wpływają na skład spalin i to czasami znacząco. Ja osobiście zrobiłem tester sondy lambda (dostępny również za parę złotych na Allegro) i mogę obserwować napięcie na sondzie, a tym samym wiem jaka jest mieszanka. I tak właśnie bardzo dobrze można zobaczyć różnice przy tankowaniu w różnych stacjach. Korzystając z tego prostego urządzenia można samemu podregulować skład mieszanki tak, żeby było dobrze. |