MotoNews.pl

[mk7]wyciek oleju skrzyni biegów przy lewej półosi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Tak jak w temacie mam wyciek oleju ze skrzyni biegów przy lewej półosi, podejżewam że napewno jest trzaśnięty simering, ale dla pewności chciałem się was zapytać drodzy koledzy czy tylko to mam wymienić jak to będe rozbierał, czy coś jeszcze??
Druga sprawa jest następująca;
Czy moszę demontować całą skrzynie biegów czy też jest jakiś łatwiejszy sposób wymiany tego simeringu??

a nie możnaby wyciągnąć półosi?

Otym właśnie myślałem żeby tak zrobić tylko niewiem jak za to się zabrać, żeby czegoś nie zrypać i sobie dodatkowo szkód nienarobić. I najlepiej jakie narzędzia sobie przygotować bo swoich jakotako niemam i pożyczył bym sobie od znajomego.

Wyciągniesz półos, łyżka podważasz z dwóch stron kielich półosi, i czy stukniesz czy poprostu mocno szarpniesz i kielich wyskoczy.
Zacznie sie lać trochę oleju wiec podstaw sobie cos, jak juz przestanie cieknąć, bierzesz gruby śrubokręt i wydłubujesz stary zimering.
Inni robią to inaczej, bez demontażu starego wbijaja nowy, jest tam dość dużo miejsca ze mieszczą sie dwa, ponoć jest to troszke żywotniejsze, wiec możesz i tak zrobić.