MotoNews.pl

(mk7) Jak sprawdzić czy ucieka prąd/czy alternator ładuje?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc, jak w temacie koledzy, cos za szybko aku mi padł. Wczoraj rano tylko drgnął rozrusznikiem a dzisiaj nic. Wczoraj ładowany był 14h i prostownik pokazywał 2A. Mysle ze moze cos pobiera prad.
Jak to sprawdzić ? Miernikiem w skrzynce ? - wyjmować bezpiecznik i sprawdzić miernikiem ustawionym na pomiar prądu czy jest jakis pobór prądu na wyjętym kluczyku ze stacyjki. Czy dobrze mysle ?
A jak sprawdzic alternator ? Miernik mam za 28 zł do 10A.
pozdro

witam.
upływ mierzysz w następujący sposób:
zdejmujesz plusową klemę a aku, i mierzysz miernikiem ustawionym na pomiar prądu między zdjętą klemą a plusem akumulatora. Wszystko w aucie musi być wyłączone i kluczyk wyjęty ze stacyjki, drzwi pozamykane - żeby nic nie pobierało prądu. Do rozładowania aku wystarczy prąd rzędu 100 do 200 mA (czyli np świecąca żaróweczka w bagażniku, u mnie tak było)

Cytat:
2009-04-30 09:07:56, Skuter9 pisze:
witam. upływ mierzysz w następujący sposób: zdejmujesz plusową klemę a aku, i mierzysz miernikiem ustawionym na pomiar prądu między zdjętą klemą a plusem akumulatora.

A nie przypadkiem zdejmuję klemę - (minusową) i mierze między zdjętą klemą (czymi minusem) a plusem. Bo z tego co napisałeś wynika ze mierzę miedzy plusem i plusem ??

tak jest amperomierz wpina się w obwód szeregowo i pamiętaj o prawidłowym ustawieniu miernika i podłączeniu kabli do niego we właściwym miejscu.
Między plusem i minusem mierzy się napięcie woltomierzem.

OK, czyli miedzy plusem i plusem zmierze.
Przewod czerwony wepne do innego gniazda - na 10A a czarny zostawie tam gdzie był - dobrze mysle ?

Cytat:
2009-04-30 09:29:43, sebolny pisze:
OK, czyli miedzy plusem i plusem zmierze. Przewod czerwony wepne do innego gniazda - na 10A a czarny zostawie tam gdzie był - dobrze mysle ?

Tak dokładnie.

wiec koledzy sprawdzone, na odpietej klemie + plusowej sprawdziłem prąd na + plusowym biegunie aku i nie pobiera prądu nic, nawet na najmniejszym zakresie 2000mikroA pokazuje miernik 0 . Dodatkowo wczesniej jak bylem w pracy po 2-godzinnym podładowaniu do 13V ojciec odłączył klemę - minusową i po kilku godz. napiecie spadło do 10,5 V wiec aku nie trzyma napięcia i inne urządz. nie pobierają prądu.
Jaki aku polecacie ? Mysle o centrze futura 55Ah lub cos koło tego. pozdro