Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ziriel Opel OMEGA 3000 Płock | 2009-05-01 17:16:23 sprawdź sprzęgła uderzeniowe. Sa dwa. jedno z przodu przy połączeniu skrzyni z wałem, drugie z tyłu przypołaczeniu dyfra z wałem. sa to task jakby śruby (szt 6 ) wylkanizowane. obejrzyj gumy naokoło czy przypadkiem nie rozlazła sie przy którejś ze śrub. Miałem kiedys taunusa, i przy jeździe do 80 km/h było ok powyżej miałem takie wibracje ze mała bania. Wymieniłem i było Ok. jeśli nie to to sprawdź moze gumy na wahaczach. Czy podczas jeżdżeniea samochód nie zmienia toru jazdy tylną osią? |
![]() arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2009-05-02 10:23:36 Mechanik, który kilka dni temu sprawdził wał, most i skrzynię z silnikiem twierdzi, że wszystko jest ok.
Wczoraj poodginałem blachy w okolicy tylnego zderzaka/tłumika i właśnie sprawdziłem na zimnym silniku - poodginanie/przygięcie blach pod i w zderzaku nic nie dało. Muszę kogoś wziąć do auta na tył i opuścić tylne siedzenia aby posłuchał. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Buczenie nie występuje na 1 i 2 biegu - czas pracy silnika w tym zakresie jest bardzo krótki i nie zdąży nic zarezonować. Stojąc dziś na parkingu, otworzyłem drzwi przednie i delikatnie dodając gazu słuchałem (o ile można słuchać przy klekocie 4-rzędowego diesla ).Przy ok 1000rpm (i tylko w tym zakresie) dało się słyszeć spod auta metaliczne brzęczenie (na wysokości puszki środkowego tłumika). Nic głośnego ale wyraźnie słyszalnego. Ktoś ma jakieś pomysły? Na VKP znalazłem coś niemal identycznego i problemem okazał się tłumik dotykający wnęki na jego rurę ( http://forum.vectraklub.pl/index.php...0965&hl=dudni* ) . Wydaje mi się, że to sprawdziłem ale może coś przeoczyłem. Mam jeszcze taką myśl: wg mnie najlepiej byłoby pojechać na kanał z rolkami i sprawdzić to buczenie/rezonans w prawie drogowych warunkach. Jeden "jedzie" a drugi siedzi w kanale is łucha. Zna ktoś w Wawie taki rolkowany kanał? |
![]() ziriel Opel OMEGA 3000 Płock | 2009-05-02 10:35:49 W wawie akurat nie znam, ale z tego co wiem to firmy diagnostyczne kontrolujące pojazdy posiadfają takie "wałki" "Oprócz że posiadają to i robią ![]() Ja będę walczył z elektryką u siebie w A3000 bo trzaskają. ![]() |
![]() arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2009-05-02 11:03:33 Po weekendzie tak zrobię. Dzięki. |
![]() MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2009-05-02 15:20:30
może puściła przegroda w śr. tłumiku ![]() albo coś innego,bo nie wiem dokładnie jak jest zbudowany ten tłumik. Tylko nie wiem czy to ma coś wspólnego z dudnieniem o jakim piszesz w 1-szym poscie. pzdr.Marek |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2009-05-02 22:28:13 Dźwięk rezonansuje z tyłu, a przyczyna może być z przodu auta. Nie pamiętam czy przedni tłumik w 2,2D ma sztywną podwieszkę, której guma lub mocowanie mogło się wyrobić i dzwoni. W wielu autach z mocowaniem 1 tłumika do karoserii taki problem się pojawia. pozostałe domysły to: sprężyny między kolektorem a tłumikiem, pęknięty lub rozszczelniony kolektor wydechowy/dolotowy. Jeżeli ma na to wpływ temperatura patrzyłbym raczej w tym kierunku. |