oprawca_1978 Polonez Warszawa | Ja do swojego Poldorovera, zaraz po zakupie (30 sierpnia 2004 roku, miał wtedy 68 kkm przebiegu i 8 lat) wstawiałem gaz w GasPolu w Jabłonnie. Zapłaciłem za instalację II generacji (innych wtedy nie było) całość 1700 PLN. Instalka oparta o podzespoły włoskie - Tomasetto (parownik, mikser, wielozawór) i polskie - elektrozawory i elektronika (LechoLpg typ MiniLambda).
Dali wszystkie kwity (faktura, homologacja na butlę, gwarancja, itd..).
Do dziś przejechałem poldasem na tej instalce ponad 96 tysięcy km w prawie pięć lat. Samochód na gazie działa bardzo dobrze (silnik Rovera 1.4 MPI K-16, 103 KM przy 6000 rpm), silnik NIGDY nie zgasł na gazie, nigdy nie walnął w dolot, nigdy nie zawiodła mnie gazownia, prócz jednego razu - z mojej winy zresztą, gdyż nie czyściłem parownika ani nie wymieniałem filtra gazu (do dziś mam ten sam filtr, jeden od nowości) i trzasnęła w kwietniu 2007 cienka membrana parownika od nagromadzonego w nim syfu (mazi) z gazu. Naprawa własnoręczna, koszt zestawu membran do tego parownika - 52 PLN na Allegro, pracy na godzinę z hakiem łącznie z czyszczeniem wnętrza parownika.
Od jakiegoś roku samochód pracuje tylko i wyłącznie na gazie, bo instalacja benzynowa padła definitywnie (jest w tych silnikach bardzo wrażliwa, zwłaszcza, gdy mają gazownię) i silnik odpalam tylko z gazu. Teoretycznie jest to problematyczne, z racji elektroniki od gazowni, ale daje się.
W lato 2005 - 2006, gdy jeszce odbijał wielozawór butli, osiągałem tym samochodem powtarzalne zużycia gazu na poziomie 7,5 l LPG/100 km i to na trasie NDM - W-wa i z powrotem (dojazdy do pracy). Dziś pali około 8, 5- 9 litrów, ale realne zużycie jest zapewne jak ww. ale trudne do ocenienia, gdyż butla jest non stop zalewana, z racji nieodbijającego wielozaworu.
Ten zakład w GasPolu ma podobno nieciekawą opinię, ale mi gaz wstawili bardzo dobrze, zarówno, jeśli chodzi o dobór elementów, ich rozmieszczenie i podłączenie pod elektrykę silnika, wg moich ocen i niejakiego z nią doświadczenia stwierdzić nawet mogę, że wstawili ją iście wzorcowo.
Możliwe, że dla tego, że gadaem z tymi mechaniorami normalnie, nie cwaniakowałem i poprosiłem, jak ludzi, żeby zrobili dobrze, bym nie miał z tym problemów.
Silnik ma obecnie 163 kkm przebiegu i pracuje wyśmienicie, moc jego względem mojej od niedawna zdobytej za darmo Nexii 1998 213 kkm lpg z gazem, który nie działa od niedawna jest straszna. To istny szatan przy niej. |