Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2009-05-15 23:02:06 u mnie byly kiedys podobne objawy, co dziwo wlasnie tylko podczas hamowania i okazalo sie ze winny byl prawy sworzen wahacza ktory byl luzny, (jakims cudem przez super fachowego mechanika odkrecila sie nakretka ktora go mocowala, szczescie ze sie skantowal w wahaczu) |
![]() syndoktora Klubowy Weteran Espero(było), Astra ... Sosnowiec | 2009-05-16 00:44:54 też bym obstawiał na sworzeń wachacza |
![]() seboos Espero 1.5 16V LPG Sosnowiec | 2009-05-16 01:10:21 Podepnę się do tematu, bo też chodzi o pewne stuki ale nie podczas hamowania.
Mianowicie mam dwie sprawy i jedną chyba zdiagnozowałem ale nie jestem pewny: 1. Stuka mi coś z tyłu podczas jazdy na lekkich wybojach na drodze (dziury(duże i małe), przejazdy kolejowe/tramwajowe, nierówności) Jest to tak wkur*iające że w końcu to tutaj zamieszczę, może Wy się zorientujecie w temacie. Sprawdzałem rolki od pasów - to nie ich wina, w drzwiach też odkręcałem i nic nie trzeszczy, a po otwarciu drzwi podczas jazdy też to stuka. Nie wiem co to może być, koła raczej nie. Tata coś mówił, że może to coś z amortyzatorami, bo coś tam przekręcił i na jakąś chwile pomogło ale dalej stuka. 2. Podczas wciskania i puszczania pedału gazu, gdy autko przyspiesza lub hamuje silnikiem słychać stukot w drzwiach z tylu za kierowcą. Jestem prawie pewny, że to wina drzwi a szczególnie zawiasu ,w którym chyba mam lekki luz. Będę to diagnozował jak znajdę trochę czasu. [ wiadomość edytowana przez: seboos dnia 2009-05-16 01:29:25 ] |
![]() leszek_espero Klubowy Weteran LEGANZA 2000 AUTOMATIC polska kraków | 2009-05-16 08:02:44 Markus-wg mnie to moze byc luzny klocek hamulcowy-sprawdz,mialem kiedys taki przypadek. |
![]() markus Espero 1,5 DOHC Mikołów | 2009-05-16 13:41:06 Witam
Dzieki za informacje. Sprawdze w poniedziałek i napiszę. pozdrawiam markus |
![]() seboos Espero 1.5 16V LPG Sosnowiec | 2009-05-16 17:31:43
Dziękuję za wypowiedz, na pewno rzucę okiem na te mocowania amortyzatora. Podejrzewam, ze to właśnie tam jest problem ![]() Pozdrawiam |
![]() seboos Espero 1.5 16V LPG Sosnowiec | 2009-05-16 21:13:57 Panie Pawle a ile taki komplecik kosztuje? Bo na allegro są ale niby nowe oryginalne i tylko przód ![]() |
![]() leszek_espero Klubowy Weteran LEGANZA 2000 AUTOMATIC polska kraków | 2009-05-16 22:12:54 Górne mocowania amorka z tyłu to tylko takie gumowe krążki-pierścienie z tego co pamiętam-to nie może więcej kosztować niż parę złociszy ![]() ![]() |
![]() markus Espero 1,5 DOHC Mikołów | 2009-05-19 20:31:55 Witam
Przed chwila przyszedłem z garażu. Sprawdziłem przód i tył samochodu. Wszystko ok. Śruby niepolużnione na sworzniach, klocki nie latają, w tylnych bebnach wszystko ok. No chyba że wybity którys ze sworzni? sam juz nie wiem. Byłem dzisiaj w Katowicach i w korku stuki podczas naciśnięcia hamulca. Ale co dziwne dopiera tak jakby sie hamulce rozgrzały bo do Katowic (ok. 20km) nic nie stukałonawe jak hamowałem. Dopiero podczas czestego hamowania zaczynały sie stuki. pozdrawiam markus |
![]() Msxcom Chevy Lacetti Warszawa | 2009-05-21 13:19:59 Ja się podepnę pod temat. Podczas hamowania ostrzejszego słyszę jakby szuranie w prawym tylnym kole. Wymieniłem wczoraj cylinderki bo właśnie z tej strony ciekł, przejrzałem hamulce z tyłu, wszystko wygląda dobrze, mocowanie amorka też w porządku. Dodam że szczęki mają przejechane jakieś 8 tys km a bębny jakieś 5. Podpowiedzcie coś bo ja już nie mam pomysłu co to może być |
![]() markus Espero 1,5 DOHC Mikołów | 2009-05-21 17:22:07 Witam Cie Msxcom
Ja miałem podobnie. Winą u mnie były bębny. Zrobiły sie jakby owalne w srodku. Przedoczyłem (zabieliłem do wyrównania) i na razie jest spokój. pozdrawiam markus |
![]() Msxcom Chevy Lacetti Warszawa | 2009-05-21 20:29:42 Dzięki za podpowiedź, nie brałem pod uwagę że coś mogło się z bębnami stać,w końcu nie dawno wymieniałem. W tej chwili oprócz sprężynek wszytko jest w tylnych hamulcach wymienione na nowe w przeciągu ostatniego półrocza. Ojciec mi jeszcze podpowiedział żebym sprawdził łożysko piasty bo może się źle "ustawiać" podczas hamowania. Jest to możliwe?
PS Co znaczy "zabieliłem do wyrównania" bo żaden ze mnie tokarz i nie bardzo wiem jak to rozumieć? |
![]() leszek_espero Klubowy Weteran LEGANZA 2000 AUTOMATIC polska kraków | 2009-05-21 21:27:02 Tata ma racje-to mozliwe.A zabielilem tzn.ze markus przetoczyl bebny minimalnie,zeby tylko wyrownac powierzchnie,gdzie pracuja szczeki. |
![]() Msxcom Chevy Lacetti Warszawa | 2009-05-26 23:13:25 Chrobotanie ustąpiło samoczynnie więc myślę że była to jednak wina wcześniej cylinderków, po wymianie zaczęły równo brać szczęki i bęben musiał się dotrzeć. Dziękuje za pomoc.
|