MotoNews.pl

BRC sequent - gaśnie na gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam problem z instalacją BRC sequent, po prześciu na gaz gaśnie silnik, aczkolwiek za którymś razem uda się przejechać kilkadziesiąt km po czym znów gaśnie. Pierwsze objawy wystąpiły ok 1 miesiąca temu, na luzie pofalowały obroty i zgasł kilka razy, po miesiącu sytuacja sie powtarza. Proszę o pomoc
Marcin

Sprawdzić wszystkie połączenia elektryczne,w szczególności przekażnik.Możliwe że będzie potrzebna kalibracja systemu.

udzielę Ci kolego najlepszej rady z możliwych...
Udaj się do serwisu by ktoś wpiął laptopa i sprawdził Twoje parametry. Szkoda sobie gdybać na odległość gdyż czasami wystarczy kilka minut z laptopem i jest po problemie. Oczywiście wykluczam tutaj problemy okablowania i połączeń elektrycznych ale bądźmy szczerzy dla 90% użytkowników instalacja gazowa to czarna magia i jak tutaj znaleźć jakiekolwiek wpięcia. Problemy najczęściej występujące i dotyczące SQ24, które powodują całkowite wyłączenie gazu to uszkodzenie czujnika P1 i temperatury, czasami siada przekaźnik załączający zawory gazowe. Występują też inne problemy przy których instalacja jako tako może funkcjonować ale podałeś zbyt mało detali by się tutaj produkować
pozdrawiam

[quote]
2009-05-16 15:17:23, holland2 pisze:
udzielę Ci kolego najlepszej rady z możliwych... Udaj się do serwisu by ktoś wpiął laptopa i sprawdził Twoje parametry. I to jest złota rada

gdyby okazało się ,że przyczyną gaśnięcia są zanieczyszczone wtryski , zadzwoń do nas
prinsczyszczenie.pl

Dzięki koledzy za podpowiedzi, w poniedziałek jestem umówiony z gazownikami na diagnostykę, mam nadzieję że uda się to w tani sposób naprawić. O efektach poinformuję po naprawie.
Marcin
PS Posiadam instalację full sequent a nie SQ24 (kolega holland2 wspominał coś o właśnie takiej)

Cytat:
PS Posiadam instalację full sequent a nie SQ24 (kolega holland2 wspominał coś o właśnie takiej)

SQ24 czy pełny Sequent- wskazówki te same a oczywiście mój błąd że źle doczytałem

Jestem po wizycie w serwisie czakram w Rzeszowie, instalacja działa, ale mechanicy nie byli w stanie stwierdić co było przyczyną problemów. Najpierw obstawiali przekaźnik, po podłaczeniu innego auto nadal gasło, przeczyszczono listwę z wtryskami ale bez efektu, nagle przestał działać elektrozawór, poruszali wiązką kabli, przedmuchali piny na jednostce centralnej i auto zaczęło chodzić na LPG. Nie jestem zadowolony gdyż prawdopodobnie nie wyeliminowano problemu tylko chwilowo go zamaskowano. Powiedzieli mi że jak znów mi przestanie działać trzeba przyjechać i rozwinąć wszystkie wiązki elektryczne od LPG . Cały zabieg kosztował mnie tylko 40 zł za czyszczenie wtrysków.