Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
romuald Legnica | 2003-08-18 16:53:00 Nie potrafię się pozbyć migajacej kontrolki "S". Samochód nie zmienia biegów, baardzo wolno rusza mimo pojemności 2,4. Nie można jeździć. O co tu chodzi?? |
romuald Legnica | 2003-08-18 17:46:32 czy to dobrze czy żle, że odpalam ją na hamulcu? |
![]() paweldm Pełnoprawny Klubowicz Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2003-08-18 22:58:03 Od niedawna mam omegę z automatem. Jak powinienem odpalać i gasić silnik. Robię to w położeniu dzwigni "P" i wciśniętym pedale hamulca. Ręczny spuszcam po odpaleniu i zaciągam po zgaszeniu szilnika. czy robię to dobrze?
Ponadto czcę założyć gaz z kompem jak na to skrzynia będzie reagować? Pozdrawiam. |
![]() Elflapo Opel Monza Białystok? | 2003-08-18 23:18:29 Myśle, że gaz zabardzo nie ma wpływu na nieprawidłowe działanie skrzynki. Sam mam automat i gaz - wszystko jest w porządku. ![]() |
![]() arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2003-08-19 10:23:02 Witam
Powiedzcie Panowie czy rzeczywiście przy zapalaniu i gaszeniu silnika trzeba wcisnąć hamulec? Przyznam, że nigdy tego nie robię wydaje mi się, że położenie dźwigni w pozycji P wystarczy. A jeśli nie to co moze sie stać? Dzięki za info. Pozdr |
![]() rmickey Vectra B 2.0 CDX Warszawa | 2003-08-19 10:34:25 Zasada przy gaszeniu i zapalaniu silnika przy automacie jest taka: kola auta po wybraniu pozycji P przy konczeniu jazdy lub przed wybraniem np. pozycji D przed rozpoczeciem jazdy nie powinny wykonac zadnego obrotu.
Czyli przy gaszeniu przesuwamy w pozycje P trzymajac na hamulcu, zaciagamy reczny i dopiero wtedy mozemy zdjac noge z hamulca. Nie ma znaczenia czy zrobimy tak na wlaczonym czy wylaczonym silniku. |
![]() arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2003-08-19 11:15:21 No dobra, ale jak ustawię dźwignię w pozycji P, auto stoi to po kiego grzyba przed zgaszeniem mam trzymać wciśnięty jeszcze hamulec? Wg mnie nonsens.
Pozdr |
![]() rmickey Vectra B 2.0 CDX Warszawa | 2003-08-19 11:30:22
jezeli dzwignia na P, auto stoi, reczny zaciagniety to nie trzeba trzymac hamulca. |
![]() LUK CiViC wołomin | 2003-08-19 15:23:49
Mówimy tu o zapalonym silniku. Wtedy należy trzymać hamulec, nawet na "P". Jeśli auta ma stać z zapalonym silnikiem to od tego jest "N". |
![]() rmickey Vectra B 2.0 CDX Warszawa | 2003-08-19 16:14:32 Kiedy dzwignia jest w pozycji P kola powinny byc zablokowane, nie powinny sie ani troche obrucic i nie wazne jest czy silnik pracuje czy nie. Wiec czy trzyma sie noge na hamulcu czy zaciaga reczny nie ma znaczenia.
To samo tyczy sie pozycji N. |
![]() paweldm Pełnoprawny Klubowicz Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2003-08-20 22:34:18 W pozycji P koła samochodu są zahamowane i nie ma znaczenia czy zaciągnie się reczny, czy pedał hamulca. przynajmniej tak siędzieje w moim autku |
miuzik OMEGA B 2.5 TDS sulejówek | 2003-08-25 11:13:24 Witam
różnica pomiędzy N i P jest taka ,że w pozycji P skrzynia jest blokowana mechanicznie wewnątrz przez metalowy trzpień który wsuwa sie między zęby i włączenie P podczas jazdy wiąże się z naprawą skrzyni ,ja gasze i zapalam auto na zaciągniętym ręcznym i skrzynią w pozycji P na pochyłości wyłączenie silnika i pozostawienie auta na samym tylko P nie powoduje stoczenia się auta tylko ciężko potem przełączyć z pozycji P (blokujący się trzpień i koła zębate) a hamulca używa się tylko do ruszania choć nic nie stoi na przeszkodzie by go wciskać przy zapalaniu bo na P i N samochód nie jedzie a w pozostałych pozycjach nia zapala |