MotoNews.pl

Pluje olejem przez bagnet i korek wlewu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jako praktyków którzy są cenni przy diagnozowaniu usterek zapytam i licze na pomoc w zdiagnozowaniu usterki:

Pacjent : BMW 525 D rocznik 2002 silnik common rail M57

Choroba : duży przedmuch przez korek wlewu oleju wraz z wypluwaniem dużych ilości oleju i lekkiego jasnego dymku ale nie śmierdzącego jak spaliny, po podniesieniu bagnetu zaczyna pokazywać się olej i przelewać.

Zero objawów w pracy silnika ( brak nierównej pracy, wygląda że wszystkei gary pracują )

Nie bierze wody, nie kopci z wydechu niczym.

Silnik ma zrobione 200 tyś i na pewno nie jest nowy ale tez nie oznacza że się zużył i trzeba go wymienić

Znalazłem opis że w tych autach co trzecią wymianę oleju trzeba wymieniać odmę i jej filtr głupio to brzmiało więc zaczołem szperać i znalazłem częsć 11127793163 nazywa się to : " odpowietrzacz, układ odpowietrzania skrzyni korbowej" zaczynam to podejżewać !!

Znalazłerm odkręciłem jest strasznie zawalone, zanim wydam na to 180 PLN czy myślicie że to jest to ??

próboweałem odkręcić wtryskiwacz żeby dostać się manometrem i sprawdzić kompresję, jak po odkręceniu tych dwóch śrub , wyciągnąć wtryskiwacz jest tak zapieczony że masakra ??

Odma na 99%

Okazuje się że istnieje sam wkład z uszczelkami do tego odpowietrznika. Oto numer katalogowy 11127793164 w Krakowie po rabacie u misiaka kosztował mnie 85 PLN , wygląda ze to było powodem zatkania układu i pchania oleju do góry, Wymiana prosta bez zdejmowania kolektora.

Polecam wymianę zanim spiszecie silnik na straty lub mechanicy zrobią Wam rzekomy "remont silnika "

[ wiadomość edytowana przez: NIMNUL dnia 2009-05-22 10:53:55 ]