Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Cezik Opel omega 2.0 Kombi Opole | 2009-05-26 18:23:53 Też o nim myślałem... tym bardziej że ceny są ciekawe jak na takie wyposażenie i rocznik...szczególnie silnik 3.0V6 CDI ze względu na osiągi. |
omegolotC30NE Czerwin | 2009-05-26 18:45:57
Paskudztwo, obrzydlistwo.... |
![]() Stahu LOB WETERAN MV6 wieś z tramwajami | 2009-05-26 20:24:08
I tu się, widzisz, nie znasz. Mój ojciec prawie cały czas ma coś fransuskiego, konkretnie BX, XM, teraz Xantię i powiem Wam bardzo przyjemnie się tym jeździ. Z BXa zapamiętałem,że dosłownie niemalże cała obsługa nie wymaga oderwania rąk od kierownicy. Oczywiście zdaję sobie sprawę że to był bardzo prosty samochód. XM był bardzo przyjemny w prowadzeniu, przód niby ciężki ale po utwardzeniu zawiasu ładnie się drogi trzymał. I wcale nie psują się bardziej niż moje Omegi ![]() |
![]() miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2009-05-26 21:06:24
Też tak myślałem. Gdy pierwszy raz wsiadłem do Espace III (IV już taki szokujący nie jest), to zdębiałem. Wszystko odwrotnie. Sami zobaczcie: ![]() I - cholera - to jest najpraktyczniejszy samochód, jakim jeździłem. To właśnie w Espace wszystko jest tam, gdzie trzeba. Panel klimy po lewej stronie (w EIV jest w drzwiach) - na początku myślę sobie "kretyństwo". Potem doceniłem ten wynalazek. Dzięki temu na środku nie ma gałek a są dwa zamykane schowki. Ten dolny ma ponad 30 litrów i jest oczywiście klimatyzowany. Ruszasz na wycieczkę z rodziną, tam pakujesz prowiant i nie ma bata - będzie świeże żarcie. A zmieści się nawet dla mojej rodziny 2+4 - jest na prawdę przepastny. Ponadto dzięki temu, że jest na środku, to kierowca może w nim grzebać nawet w czasie jazdy. Nie trzeba się już rzucać na fotel pasażera. Dzięki "oszybowaniu" budy widoczność jest rewelacyjna. Wszyskie przełączniki są pod ręką - tempomat w kierownicy, światła gałkami przy kierownicy, radio i zmieniarka pilotem przy kierownicy. Nie odrywasz rąk. Chyba, że chcesz zmienić temperaturę ![]() Auto dosłownie płynie po drodze. Teraz powoli zasadzam się na Grand Espace IV z 3.5v6 i oczywiście automatem. Nie chcę innego vana. Oglądałem wiele. Żaden praktycznością nie dorównuje Espace. Poważnie. A z silnikami V6 są zaskakująco żwawe. Mój ma stary 4 biegowy automat i do setki zbiera się ok. 9,5s. Nowy z 3.5v6 241 koni i 5 biegowym automatem w 8,1. Jak na taki autobus, to wręcz szokujące osiągi ![]() Co do VelSatisa. Jak to Renault - na początku szokujący. W praktyce cholernie wygodny i praktyczny. Świetny samochód. Z silników raczej nie poleciłbym 3.0dci. To jest silnik Isuzu i są z nim kłopoty nie tylko w Renault, ale i w Saabie i Oplu. Faktycznie tuleje cylindrów się opuszczają, przez co powstaje nieszczelność na górze i spaliny idą w płyn chłodniczy. Łatwo wtedy w trasie błyskawicznie przegrzać silnik i wtedy już mogiła - tuleje się gną i nawet remontu się zrobić nie da. Podobno w Saabie wymyślili, że trzeba dać (gdy się tuleje opuszczą - po 100 kilku tys km) grubszą uszczelkę pod głowicą. Ale ja bym nie ryzykował. Świetnie do VelSatisa pasuje L7X - czyli 3.0v6. To na prawdę bardzo dobry silnik. W moim Espace jest nieco starszy wariant - tylko 190 koni. Ale bardzo kulturalny i na prawdę ekstra brzmi. W VelSatis ma nieco ponad 200 koni. Zobaczcie jego wykres: ![]() Od 2 do 5,5 tys przebieg momentu jest prawie płaski. Bardzo kulturalnie się rozpędza i ciągnie jak należy. Jakiś ktoś nagrał sobie brzmienie z Espace (takiego jak mój): www.youtube.com/watch?v=JqAzqZ2CQto Chyba miał otwarte okna, bo normalnie jest ciszej. Prawda, że ładnie brzmi? W zasadzie VelSatis ma jedną wadę: napęd na przód ![]() Tak z ciekawostek jeszcze - do radia i CD jest poza pilotem przy kierownicy pilot jak do TV. Można podać do tyłu i pasażerowie sobie kawałki zmieniają. Fajne co? Widział ktoś coś takiego w niemieckim samochodzie? ![]() I kolejny fajny wynalazek. Zobaczcie, gdzie są w moim Espace lusterka zewnętrzne. Ano właśnie. Nie są przy drzwiach, tylko przesunięte do przodu. Wiecie, że dzięki temu w ogóle nie ma martwego punktu? Na prawdę często Francuzi mają świetne pomysły. Ale wykonanie do dupy równie często ![]() [ wiadomość edytowana przez: miklo dnia 2009-05-26 21:55:51 ] |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2009-05-26 23:44:05 Stahu, Miklo - jak się chce, to "do wszystkiego można się przyzwyczaić" ![]() jak wsiadam do francuskich to mi te autka nie leżą, co jeden to inne patenty na proste funkcje, w fotele się "wpada", prowadzi się toto jak łajba, na początku ni cholery nie można dojść do ładu z obsługą... ok, zawsze robiłem tylko krótkie trasy, nie miałem możliwości "przyzwyczaić się" - ale jakoś nie żałuję, bo większość tych aut widzianych od strony kierowajki normalnie mnie wkurza ![]() ostatnio bratu zabrali wypasone "Bfl" i podstawili nowsze C5 kombi z pneumatyką itp. - na razie zrobił kilka tys km i ciągle bluzga, że 100x bardziej woli "starą" omegę od "tej wanny z kierownicą" ![]() sam jedyne co w miarę dobrze wspominam to dawno temu megane coupe (żółte a jakże) mojej małżowiny - niemal bezproblemowo 2 lata i ok. 30tys.km., fajnie się to prowadziło, no i wnętrze "normalne". VS i inne podobne to NIE dla mnie ![]() |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2009-05-27 00:47:34 |
![]() miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2009-05-27 07:37:01 No tak. L7X montowany był w Avantime. W VelSatis był od razu 3.5 robiony na spółę z Nissanem. Też świetny silnik.
Sorry za zamieszanie - modele mi się porypały ![]() |
p123 Warszawa | 2009-05-27 08:45:39 Hej,
Wczoraj jeździłem po Bemowie takim VS i 3.5 benzyną - szok !!! Nie jeździłem nigdy MV6 może ten szok stąd się bierze ![]() Silnika NIE SŁYCHAĆ w kabinie, po wdepnięciu gazu najpier słychać piśnięcie opon a po chwili pomruk V6-stki - niezwykle przyjemny. Kupiłbym go już wczoraj gdyby miał navi i sprawne radio - gość szuka kodu ..., no i jeszcze klima działa bardzo mizernie. Wczoraj poprosiłem innego gościa o numery nadwozia oferowanego VS - numery nie przyszły a ogłoszenie zniknęło. Kurde, albo mam pecha i ktoś go wczoraj kupił, albo mam szczęście ... Pozdrawiam Piotr |
![]() miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2009-05-27 11:57:18 Mi tak zwiał sprzed nosa Espace IV 3.5v6 Grand. Będę powoli szukać dalej. To naprawdę świetny silnik robiony przez Nissana. To ten sam w zasadzie, co w 350z (paroma szczegółami się różni). Ma kopa, świetny przebieg momentu, świetnie brzmi. Co do wyciszenia Renówek - to u nich normalne w tej klasie. Espace jeździ się po mieście jak tramwajem. Tzn. ciągnie równo od dołu i nie słychać prawie silnika (dopóki się nie walnie kickdowna). A VelSatis jest nowszy i lepiej wyciszony! |
![]() AndrzejMT LOB NET MEMBER Omega A Radom | 2009-05-29 13:42:52 ..P123 - wszelkie info prosto z Renault + check poszedł na PW. Dla potomnych:
Jedyny słuszny diesel to M9R 2.0 dci. Jest to silnik nissana,na łańcuchu, bezawaryjny. Jesli benzynowy to tylko 2.0T. p9X patologia straszna, przegrzewa, lecą uszczelki pod głowicą, bardzo niedopracowany silnik dlatego już go nie produkują - zdecydowanie nie ![]() |
![]() miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2009-05-29 15:03:03 A 3.5v6 Nissana to zły jest? ![]() |
p123 Warszawa | 2009-05-29 22:42:21 Panowie AndrzejuMT i Miklo, dziękuję za pomoc w dotarciu do serwisu i opinie. Dzięki Wam zdobyłem cenną wiedzę.
Podsumowując, najchętniej kupiłbym 3.5v6 benzynę ale tych jest b.mało, dwulitowych turbo-benzyn jeszcze mniej , jeżeli więc nic się nie trafi innego to nabędę 3.0 DCI, ale jeszcze się waham. Pozdrawiam Piotr |
![]() ericsson LOB MEMBER Opel Omega 3000 24v Sopot | 2009-05-30 02:01:55 Nie wiem, czy dobrze przebadałem temat, ale z tego co wyszukałem to 3.0 DCI to właśnie
Jeśli to ten silnik to może jeszcze powahaj się trochę ![]() |
![]() psinthos LOB NET MEMBER SternenFlotte Warszawa | 2009-06-16 12:30:13
Nie jest. Wrecz przeciwnie! IMO to bardzo fajny motor - malzonka posiada VQ35DE w swym amerykansko-japonskim SUVie i musze przyznac, ze auto jezdzi znacznie lepiej niz wyglada. ![]() Co do samego silnika - pracuje bardzo gladko i kulturalnie, wydajac przy tym piekne (jak na V6 ![]() |
![]() miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2009-06-16 13:42:50 To bardzo dobra wiadomość, albowiem wspominałem już o swoich planach zakupowych zmierzających do posiądnięcia 3.5v6 w Grand Espace ![]() Dzięki psinthos. Tak na marginesie gdzie się szlajasz? ![]() |