Ile czasu na przerejestrownaie kupionego auta

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
nadszedl czas zmiany espero, nowy nabytek stoi juz w garazu
powiedzcie mi ile mam czasu na zarejestrowanie auta?
auto uzywane, kupione w kraju.
dzięki
Arek

[ wiadomość edytowana przez: iampinki dnia 2009-05-31 21:53:05 ]

30 dni teoretycznie, a w praktyce różnie to bywa. U mnie Nexia stoi od Grudnia i do tej pory na czyjeś nazwisko Jak narazie jest ok. Czeka na lepsze chwilę.

ale bede musial za kwartal jakas nowa umowe kombinowac czy bez problemu pojdzie na ta?
dzieki
Arek

Cytat:
2009-05-31 22:07:11, iampinki pisze:
ale bede musial za kwartal jakas nowa umowe kombinowac czy bez problemu pojdzie na ta? dzieki Arek

Pani w urzędzie skarbowym grzecznie Cię poinformuje , że masz 30 dni , a jeśli przekroczysz ten termin ...to też się nic nie stanie...

Jeśli jej posłuchasz i ZA luźno podejdziesz do tematu ...masz jak w banku , że przypierdzielą Ci jakieś chore karne koszty ! /obietnice w/w pani "urzędnik" mozesz sobie w bajki włożyć / ...przynajmniej tak jest w Katowicach !

Ja espero zarejestrowałem po 2 latach od momentu kupna (od teścia). Zapytałem się czy mogę zarejestrować przyczepkę kupioną w 98r powiedziano mi że tak (do tej pory nie przerejestrowałem tak wyszło).

Cytat:
2009-05-31 22:13:44, bogdan1 pisze:
Pani w urzędzie skarbowym grzecznie Cię poinformuje , że masz 30 dni , a jeśli przekroczysz ten termin ...to też się nic nie stanie... Jeśli jej posłuchasz i ZA luźno podejdziesz do tematu ...masz jak w banku , że przypierdzielą Ci jakieś chore karne koszty ! /obietnice w/w pani "urzędnik" mozesz sobie w bajki włożyć / ...przynajmniej tak jest w Katowicach !

w błąd wprowadzasz, w skarbowym płacisz tylko podatek od sumy na umowie a jeśli masz fakturę to tylko ją przedstawiasz na to masz 14 dni jeśli tego nie zrobisz to dodatkowo są jakies odsetki. 30 dni masz na zarejestrowanie auta na siebie i w tym przypadku jeśli tego nie zrobisz nie są wyciągane żadne konsekwencje.

Cytat:
2009-06-01 00:02:40, Wiktor_ pisze:
w błąd wprowadzasz, w skarbowym płacisz tylko podatek od sumy na umowie a jeśli masz fakturę to tylko ją przedstawiasz na to masz 14 dni jeśli tego nie zrobisz to dodatkowo są jakies odsetki. 30 dni masz na zarejestrowanie auta na siebie i w tym przypadku jeśli tego nie zrobisz nie są wyciągane żadne konsekwencje.

yyy... ...może się nieprecyzyjnie faktycznie wyraziłem..Chciałem ostrzec Kolegę przed skarbówką /sam też zaliczyłem taki przypał i na pewno nie były to tylko odsetki , bo zdrowo pociągneli mnie po kieszeni /..miałem umowę , nie FV

O terminach w wydziale komunikacji nie wypowiadałem się bo tu nie wim jak jest

W wydziale komunikacji zgodnie z przepisami jest 30dni tylko że niema przepisów wykonawczych na temat kar jak sie tego nie zrobi w terminie. Natomiast z skarbówce zawsze trzeba do 14 dni od kupna.

Kar za opóźnienie w rejestracji nie ma żadnych.
Ja złomgunę kupiłem w czerwcu, w lipcu chciałem ją zarejestrować, ale okazało się, że błąd w papierach z banku dot.spłaty kredytu jest i nic z tego nie będzie. I tak jeździłem sobie, a bank poprawiał dokumenty do stycznia roku następnego.

Cytat:
2009-06-01 00:31:54, mweis pisze:
Natomiast z skarbówce zawsze trzeba do 14 dni od kupna.

A'propos - przy zakupie auta od płatnika VAT nie płacimy 2% PCC.
Pytanko - trzeba coś zgłaszać w U.S., czy po prostu zarejestrować i jeździć?

Trzeba coś zgłosić, przedstawić fakturę ale nie wiem jak dokładnie to się odbywa. Pamiętajcie macie 14 dni na załatwienie sprawy ze skarbówką. Jak tego nie zrobicie to będą ścigać z paragrafu karnego skarbowego. Mandat od 130 złotych do 2500. Ja ostatnio przez to przechodziłem, mandat dostałem ale odsetek nie policzyli, co nie znaczy że kiedyś se nie przypomną...

Cytat:
2009-06-01 07:48:57, pyrekcb pisze:
Pytanko - trzeba coś zgłaszać w U.S., czy po prostu zarejestrować i jeździć?

Nie słuchał Msxcom-a. Dobrze pisze, ale tylko w kwesti kupna-sprzedaży na umowę.
Jak kupujesz na fakturę to nic nigdzie nie zgłaszasz! Sprzedający ma obowiązek zgłosić... może nie tyle zgłosić, co w swojej księgowości ująć tą fakturę w odpowiedniej pozycji. Kupującego to nic nie obchodzi - ot tak jakbyś auto w salonie kupował.

Dodzwoniłem się wreszcie do KIP - przy zakupie auta na FV nie zgłasza się tego faktu w U.S.

Co Ty nie powiesz...