MotoNews.pl

Lutownica 12V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przymierzam się do zakupu lutownicy na 12V 40 W.Czy ma ktoś doświadczenie z użyciem tego sprzętu?W blaszaku czasem coś majstruję więc przydało by się i takie cuś.

Tez o tym kiedyś myślałem i stwierdziłem że jednak przetwornica 12-230V 100W będzie chyba lepsza.
Napewno droższa, ale bardziej praktyczna

ja sie bawilem 12v lutownicami, dosc dluga sie nagrzewaja, ale ogolnie duzej roznicy nie ma, przetwornica to niby drosze i bardziej praktyczne rozwiazanie choc oba maja swoje plusy i minusy:
przetwornica + praktycznosc zawiazana z jej mozliwosciami podlaczenia wielu urzadzen, - cena oraz pajaczek z kabli w aucie (przetwornica na stale lub pod gniazdko + np lutownica do przetwornicy i sie robi labirynt), niebezpieczenstwo stosowania tanich przetwornik wkoncu to 220/230V
lutownica 12V + bezpieczenstwo uzytkowania ze wzgledu na male napiecie,niska cena, - nie sadze zeby miala wiecej niz 1,5m kabla wiec nawet nie wszedzie w aucie w srodku cos zrobisz a co dopiero w bagazniku czy pod maska, stosowanie przedluzaczy lub przedluzenie fabrycznego kabla to pierwsza rzecz ktora trzeba zrobic jesli zamierzasz robic cos poza wnetrzem, choc zawsze mozesz sie wpinac w przewody w okolicy lutowania (w bagazniku pod pozycje, pod maska chocby pod aku ale takie druciarstwo to nie najlepsza rzecz. A stosujac przedluzacze gniazdka robi Ci sie znowu pajeczynka.

kompletnne badziewo, nagrzewa się z 10 minut, wystarczy zacząć lutować, a się oziębia i nie topi lutowia, kupiłem to i zaraz wyrzuciłem.

Dzięki za opinie.Zamówienie poszło ,więc niebawem dodam coś od siebie.

Da się tym lutować! Ostatnio przylutowałem przewody diody alarmu.Myślę,że tak do 0,75 można jeszcze coś nią zdziałać.Grzeje się powoli-zgodnie z instrukcją producenta.Do drobnych napraw,na szybko może być .Najważniejsze to umieć w ogóle lutować-a nie jest to takie łatwe.Wielokrotnie obserwowałem efekty działania paproków-elepśtryków.(w pracy)

Ja za soja zapłaciłem jakies 8 zł. Ale to było 4 lata temu. Najważniejsze że ma drewniana raczke, szybko sie nagrzewa i do auta w zupełnosci wystarczy.