MotoNews.pl

Nie działają szyby, lampki kontrolne i zegary

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Mam pewnien problem z elektryką w Carinie E 1,6 4A-FE (1995r.). Otóż po przekręceniu kluczyka nie palą mi się lampki kontrolne (pali się tylko kontrolka od otwartych drzwi- jeśli są otwarte) + obrotomierz i prędkościomierz. Do tego nie działają szyby elektryczne i nawiew. Tyle co udało mi się zaobserwować. Bezpieczniki w wewnątrz auta są ok; te pod pokrywą silnika również. Auto odpala normalnie. Wskazówka poziomu benzyny zatrzymałą się na poziomie jaki jest w tej chwili w baku. Co może byc przyczyną i jak ją zwalczyć?

Cytat:
2009-06-06 17:25:40, mietek15 pisze:
Witam. Mam pewnien problem z elektryką w Carinie E 1,6 4A-FE (1995r.). Otóż po przekręceniu kluczyka nie palą mi się lampki kontrolne (pali się tylko kontrolka od otwartych drzwi- jeśli są otwarte) + obrotomierz i prędkościomierz. Do tego nie działają szyby elektryczne i nawiew. Tyle co udało mi się zaobserwować. Bezpieczniki w wewnątrz auta są ok; te pod pokrywą silnika również. Auto odpala normalnie. Wskazówka poziomu benzyny zatrzymałą się na poziomie jaki jest w tej chwili w baku. Co może byc przyczyną i jak ją zwalczyć?

Wydaje mi się że to jednak bezpiecznik. Może nie zlokalizowałeś wszystkich miejsc gdzie one są. W kabinie powinny być chyba w dwóch miejscach, przynajmniej tak jest w Avensis więc możliwe że w Carinie też.
Jeśli chodzi o Avensis (bo nie wiem jak dokladnie jest w Carinie, ale może Cię to naprowadzi jakoś) to część bezpieczników jest na lewej ściance koło nóg kierowcy a druga partia bezpieczników znajduje się w dolnej części deski rozdzielczej za malutkim schowkiem na wysokości lewego kolana kierowcy.
Wg. instrukcji do Ave za to co u Ciebie nie działa powinien odpowiadać (mniej więcej) bezpiecznik oznaczony jako GAUGE.

Tak, zlokalizowałem bezpieczniki po lewej stronie wewnątrz. Bezpiecznik GUAGE 10A jest ok. Zauważyłem również, że nie działają kierunkowskazy i wycieraczki:/ Za to działają światła i podczas gdy włączone są światła drogowe to pali się niebieska kontrolka od nich.
Może to jakiś z bezpieczników głównych...?

Po tych kierunkach i wycieraczkach to jeszcze przychodzi mi do głowy stacyjka i okolice.
Pozdro.

Cytat:
2009-06-07 02:47:39, Perzan pisze:
Po tych kierunkach i wycieraczkach to jeszcze przychodzi mi do głowy stacyjka i okolice. Pozdro.

A czego dokładnie szukać w okolicach stacyjki bo nie za bardzo mam pojęcie?

[ wiadomość edytowana przez: mietek15 dnia 2009-06-07 11:07:22 ]

Kostka w stacyjce czy jak się to zwie i wiązka do niej dochodząca.
Pozdro.

Bezpieczniki już wszyskie sprawdzone - są ok. Jak wszystko posprawdzałem to wyszło, że nie działaja rzeczy które powinny działać w pozycji stacyjki ON. Reszta czyli swiatła awaryjne, centralny itp. działają. Problem może być w tej szerokiej wtyczce co wychodzi od stacyjki czy może sama stacyjka padła?

Przez to wszystko rozładował mi się aku. Po wymianie na na drugi dokonała się samonaprawa. Wszystkie kontrolki zaczęły się świecić i wszytko działa. Później kilka razy jeszcze pojawił się ten problem ale za którymś razem kontrolki wskakiwały. W tym momencie wszystko działa bez zarzutu. Czy jest to problem z immobilizerem? Jeden el-mechanik powiedział, że najlepiej "wyciąć" immobilizer... Załatwi to problem?

wydaje mi się że jakbyś miał problem z immo to samochód by ci nie zapalał albo gasł a nie nie działały by lampki i kierunkowskazy ja bym stawiał na stacyjkę, mógł się jakiś styk już wyrobić

Minęło ok 1,5 miesiąca po tym jak wymontowany został immobiliser i jak narazie wszytko jest w porządku.