MotoNews.pl

Wymiana alternatora [126p]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chyba czeka mnie wymiana alternatora, caly czas cos dudni, po spuszczeniu gazu wyraznie slychac cichnace dudnienie. Zdjolem telepiące sie kolo pasowe, okazalo sie ze klin zrobil juz taka dzuire ze wymiana na nowy nic nie dala. Dalej to samo. Popytalem znajomych wszyscy mowia ze najlepiej wyjdzie nowy alternator. I mam pyt. czy przy wymianie wystarczy odkrecic tylko sruby mocujace alternator czy trzeba rozbierac obudowe wentylatora (horror!!) zeby sie dostac do jego mocowania ??? Jak wogole mocowany jest wentylator do alternatora cos tam trzeba podkrecac z tylu ??

Ja pier... łatwa rzecz , nie odkkręcaj śruby przy wirniku to błąd,
Odkręć pompkę paliwa, odkręć przednią blachę wentylatora (nie górną tylko frontową) poskręcana na sruby6 więć klucz 10 i do roboty. Odkręć postument alternatora, acha i za nim się za to zabierzesz to odłącz akumulator bo jak latające kable sie zewrą to będziesz miał pożar. Powodzenia jak byś miał pytania pisz narx

Łe a ty z Poznaniia bo ja też , nowy alternat u nas nieźle kosztuje ,ale wiem gdzie zawsze mają tanio i to za 50zł-60zł więc jak bys chciał to powiec.

No bardzo chcetnie, gdzie najlepiej ??

Na ulicy fortecznej jest recyking aut ,mają tam również złom , U nich alternator kosztuje 50-60 zł a skrzynie można kupić nawet za 80zł , Idzie dostać prawie wszystko w dobrej cenie
Tyllko nie kupuj na szrotach tam chcą za alternaty po150zł -porąbani.

Na Fortecznej po prawej stronie jadac od Staroleckiej, taka zolta tablica ??

Tak właśnie ta za torami od starej łąki

Bylem tam 2 dni temu z qmplem, chcial mi pokazac jakie tam mozna niezle rzeczy wydobyc. On akurat zbiera roznie stare samochodowe pierdoly jako hobby. Ale przyjezdzamy i pusto, caly plac wygolony z fur. A podobno tam tego sporo bylo..No ale jak mowisz to podjade tam jutro. Poszukam kierowniczki i sie cos dowiem czy cos maja..

błąd robisz, idż do magazynu obok, tam jest osobno inna firma ,
Powiesz szefowej że idziesz do firmy obok, samochodów tych co tam stąły n a złomie nie ma bo porzyczyli koparke do załadunku
nie długo się nazbiera .

Może my nawet się znamy, bo ja tam często grzebie przy wrakach
wkońcu 1kg tam 60gr kosztuje, Czasem tam kaszla stawiam na terenie, Czerwonego z białymi kołami i brewkami i z innym kolorem lewych drzwi to może sie spotkamy

Moj w ostatnim miesiacu mial ciezkie chwile, brazowy przod czeka na kolor (crash byl!!) i 3 kolpaki (wyjazdy nad morze bywaja trudne) tez latwo rozpoznalalny..

Dzieki Przemol, bylem tam dzisiaj faktycznie cos sie wykombinuje, na poniedzialek ale poczekam..

Powodzenia . weż odrazu z blachą i wentylatorem , ułatwi ci to składanie , a 10zł więcej , wyjmując stary alternator wkładasz nowy
nie musisz potem wirnika ustawiać co jest dość trudne.a tak bedzie ci chodził po blachach i zanim go ustawisz to troche czasu minie