Przełącznie z LPG na noPB

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Mam pytanie odnośnie przełączania się zasilania silnika z LPG na benzynę.

Na jakiej zasadzie to działa i jakie parametry mają na to wpływ??

Pytam się ponieważ moje auto (Felicia 1.6) ma instalację II generacji.
Do ostatniej regulacji nie był podpięty TPS, ale teraz już jest.
No i w zasadzie od tej regulacji potrafi mi się sama podczas jazdy, ewentualnie podczas postoju przełączyć z LPG na benę mimo że gaz w butli jest.

[ wiadomość edytowana przez: kubi_sos dnia 2009-06-12 18:44:15 ]

sprawdz kabel podlaczony pod cewke,chyba koloru brazowego,moze gubi impols jak jest z nim cos nie tak i wtedy sie przelaczy,moze tez byc czujnik temp. gazu no i ten podlaczony TPS chociaz niewiem czy przelaczy sie na bene jak nie bedzie mial impulsu z TPSu,raczej objawy bylyby inne

Dziś grzebałem w przewodach i zauważyłem że przewód zasilający sterownik (ten po stacyjce) jest wpięty w obwód emulacji wtryskiwaczy (co prawda w felici zasilanie na wtryskiwacze jest stałe, a sterowanie nimi odbywa się poprzez masę), ale nawet jeśli załączę stacyjkę i próbuję zmierzyć napięcie na tym "starym obwodzie" to niestety tam nie ma napięcia

Na chwilę obecną przerobiłem to tak, jak powinno być (do +12V po stacyjce które zasila ECU silnika)

I po podpięciu tego jak należy to teraz mi nawet awaryjne odpalanie na LPG działa, bo wcześniej nie działało

Odświeżam temat.

W aucie mam cewkę 3 przewodową, z modułem wzmocnienia zapłonu.
1 przewód to + po stacyjce
2 to przewód doprowadzony z ECU silnika (domyślam się że to jest sterowniczy)
3 to masa do karoserii auta.

Domyślam się że ten brązowy z centralki LPG ma być wpięt w ten sterowniczy.
Ale ostatnio jak mi brakło w butli gazu to spodziewałem się że samo się przełączy na benę, a tu du*a blada. Trzeba było to zrobić ręcznie.

Co odpowiada za przełączenie z LPG na benę w przypadku pustej butli?
Na podstawie jakich danych się to dzieje??