Problemy - Instalacja AKME

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mój problem z instalacją sekwencyjną wyposażoną w sterownik AKME 13015A i parownik Tomasetto AT09 jest następujący:
Silnik uruchamia się na benzynie, przełacza się na gaz i jazda. Do tego momentu jest wszystko OK - jest przyspieszenie nic nie dolega, jednak po przejechaniu(różnie) 1km a czasami i 50km nagle ni z gruchy ni z pietruchy instalacja się wyłącza i przechodzi na benzynę, a kontrolki w wyłączniku gazu zintegrowanym ze wskaźnikiem ilości gazu zaczynają migać i rozlega się sygnał dźwiekowy. Konieczne jest wyłączenie całkowite instalacji gazowej (kontrolki gasną). Ponowne wciśnięcie przycisku włączenia instalacji gazowej czasami powoduje że instalacja pracuje normalnie przez jakiś czas a potem znowu się przełącza na benzynę, czasami natomiast nie pomaga włączanie i wyłącznie. Trzeba się zatrzymać, wyłączyć silnik i... odpiąć wszystkie wtyczki od sterownika. Pomaga to znowu na jakiś czas. Przeciściłem styki psiknąłem kontaktronem i nic. Innym razem pomagało odpięcie wtyczek od elektrozaworu gazu na parowniku, styki czyste na jakiś czas spokój (1-5-10 km) i znowu objawy te same.
Może ktoś mi potrafi pomóc. Jestem z okolic Warszawy, ale na pewno nie pojadę do Legionowa i Jabłonnej.

trzeba by w chwili gdy są takie objawy podpiąć komputer i zobaczyć co się dzieje, tak w ciemno to stawiam, że szwankuje czujnik ciśnienia . Podjedź do gazownika lub kup interfejs i sam popatrz bo akurat u gazownika może nie zastrajkować i też nic nie wykryje - taka jest złośliwość przedmiotów

Podpiety interfejs wskazuje zbyt niskie ciśnienie gazu.
Czujnik padniety czy zawory ?

Jeśli samochód pracuje na gazie i wtedy wskazuje niskie ciśnienie to:
a) zapchany filtr gazowy lub
b) ciśnienie na reduktorze trzeba zwiększyć (co chwilowo może stanowić rozwiązanie problemu a) lub
c) zagnieciony przewód miedziany doprowadzający gaz ze zbiornika lub
d) zepsuty czujnik ciśnienia lub zagnieciony przewód pomiaru ciśnienia
a) jeśli nagle występuje zanik ciśnienia to może być przerwa w zasilaniu elektrozaworu

Ja bym to sprawdzał w powyższej kolejności.

Dzięki za podpowiedzi.
Ad1 wszystkie filtry wymienione
Ad2 Podniosłem ciśnienie do 1,18 - 1,20
I ... problem zniknął - narazie. Zobaczymy co dalej.

No i znowu powtórka z rozrywki.
Kolejna eliminacja - przewody doprowadzające gaz w porządku
Przewody do czujnika ciśnienia OK.
No to zostaje chyba czujnik ciśnienia gazu. Chyba trzeba zaryzykować i zainwestować w czujnik PC-S2

Możesz mieć problem ze sterownikiem gazowym. Moze podmienisz na jakis czas na nowy. zależy czy nie masz go za blisko żródła ciepła.

podepnij manometr równolegle z czujnikiem ciśnienia gazu , a upenisz sie czy dobrze wskazuje czujnik

Jakiś czas był spokój ale teraz znowu.
Po wymianie wszystkim membran w reduktorze nawet nie przełącza się teraz na gaz.
Nawet nie mam możliwości zwiększenia ciśnienia bo nie pracuje na gazie.

Panowie a czy ktoś z was może mi przesłąć jako plik swoją mapę ?
Chcę coś porównać.

sprawdź przewody zasilające zawór przy zbiorniku, ja tak miałem, były zaśniedziałe, jak je wyczyściłem zawór przy zbiorniku dobrze działa i po kłopocie, a też ciśnienie mi się zmieniało w instalacji i nie wiedziałem co się dzieje, wymieniłem wkłady w reduktorze, nowa listwa, filtry, czujnik ciśnienia i został mi już tylko zbiornik niepotrzebnie wywaliłem tyle kasy, ale gazownicy też nie wiedzieli co jest