MotoNews.pl

Olej na elketrodach świec zapłonowych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Tak jak w twmacie.
Cos ostatnio mi autko zaczeło tak szarpać, gaśnąć, ale rzadko.
Wczoraj autko odpaliło, ale zaczeło gasnąc szarpać, po przejechaniu kawałka i próbie nawrócenai staneło i już nmie odpaliło. Musiałem auto na szelke. Sprópowałem na szelce odpalic i też lipa.
Zabrałem się za świece po odkręceniu ich okazało sie że 2 środkowe świece pływają w oleju razem z elektrodami. Przeczyściłem je i wlożyłem z powrotem, ale nic to nie dało nie odpalił, a nie miałem czasu jeszcze raz ich odkręcać i patrzyc czy są znów zalane.
1,5 DOHC 16V.
Co to może być.
Wcześniej silniczek ładnie chodził nie bral oleju,

Może uszczelka pod pokrywą zaworów

Świece w oleju to efekt cieknącej uszczelki pokrywy zaworów. ale świeca zanurzona w oleju nie spowoduje, że silnik nie odpali. To, że cała świeca była zanurzona w oleju to nie nagły wyciek, ale efekt powolnego ściekania oleju. A przecież sam piszesz,że auto przestało jeździć od razu. Ja bym rzeczywiście szukał w układzie zapłonowym i na początek sprawdziłbym cewkę impulsatora, kopułkę, palec rozdzielacza, winna może być też cewka zapłonowa. Sprawdź stan przewodów i świec.

Sławe, a jak mam to sprawdzić.
I jak świeca w oleju zanurzona to powinien odpalić ?? 2 świece

Cytat:
2009-06-16 12:29:45, dolomit pisze:
Sławe, a jak mam to sprawdzić. I jak świeca w oleju zanurzona to powinien odpalić ?? 2 świece

Jeśli poziom Twojej wiedzy mechanicznej jest stosowny do Twoich pytań ...mam dla Cię tylko jedno rozwiązanie: WARSZTAT SAMOCHODOWY

P.S. z tą sprawnością świecy zalanej olejem to oczywiście taka przenośnia ....zmień uszczelkę pod deklem zaworów ..wyczyść (lub wymień jeśli na nie czas) świece ... a potem /a najlepiej ze wszystkim/...jedź do mechanika i zrób /wszystkie / + pozostałe czynności o których wspomniał sławek_p

świece sprawdzone kable sprawdzone iskara jest.
Świece bardzo zalane jak odkręciłem śmierdzą benzyną.
Podczas odpalania na benzynie bardzo śmierdzi benzyną.
Na gazie tez nie odpala.
Nie wiem juz co jest.
Olej narazie sie nie pojawia na świecach tylko paliwo

Cytat:
2009-06-16 16:19:11, dolomit pisze:
świece sprawdzone kable sprawdzone iskara jest. Świece bardzo zalane jak odkręciłem śmierdzą benzyną. Podczas odpalania na benzynie bardzo śmierdzi benzyną. Na gazie tez nie odpala. Nie wiem juz co jest. Olej narazie sie nie pojawia na świecach tylko paliwo

opisz dokładnie sam moment odpalania, czy dodajesz gazu? jak już załapie to ciężko mu się wkręcić na obroty czy jest normalna reakcja na dodanie gazu? Moze po odpaleniu chodzi np. na dwa cylindry a po dłuższej chwili juz normalnie?

[ wiadomość edytowana przez: syndoktora dnia 2009-06-16 17:02:32 ]

Cytat:
2009-06-16 12:09:34, slawek_p pisze:
...Ja bym rzeczywiście szukał w układzie zapłonowym i na początek sprawdziłbym cewkę impulsatora, kopułkę, palec rozdzielacza, winna może być też cewka zapłonowa. Sprawdź stan przewodów i świec.

tyle jeszcze zostało (wstępnie) do sprawdzenia ...

Przeoczyłeś ??

W sprawie świec ociekających olejem możesz poczytać tu.

A co do reszty Twoich problemów radzę zastosować się do wskazań kolegów gdyż dobrze radzą. Od ukł. zapłonowego należy sprawdzać tego typu awari.

[ wiadomość edytowana przez: Michal7e91 dnia 2009-06-16 17:37:51 ]

Cytat:
2009-06-16 17:00:28, syndoktora pisze:
opisz dokładnie sam moment odpalania, czy dodajesz gazu? jak już załapie to ciężko mu się wkręcić na obroty czy jest normalna reakcja na dodanie gazu? Moze po odpaleniu chodzi np. na dwa cylindry a po dłuższej chwili juz normalnie? [ wiadomość edytowana przez: syndoktora dnia 2009-06-16 17:02:32 ]

Wogule jak kręce rozrusznikiem to niełapie, nawet troszke nie chce zatrybić, Czy pale na wcisniętym czy nie pedale to tylko pojawia sie zapach benzyny i nic wiecj

Cytat:
2009-06-16 18:39:28, dolomit pisze:
Wogule jak kręce rozrusznikiem to niełapie, nawet troszke nie chce zatrybić, Czy pale na wcisniętym czy nie pedale to tylko pojawia sie zapach benzyny i nic wiecj

To że pojawia się zapach benzyny normalna sprawa. Pompa paliwa podaję, a ona się nie spala stąd ten zapach.

no to wyglada to na sprawe elektryczną...

[ wiadomość edytowana przez: syndoktora dnia 2009-06-16 21:06:15 ]

"Tak, ale to jest już odrębny temat, jak byś nie zauważył. A skoro nie jesteś w stanie pomóc to odpowiadaj i nie nabijaj sobie postów.
A co do usunięcia to na szczęście są od tego modowie a nie ty" - cytat pochodzi wypowiedzi Kol. dolomit
Zgodnie z tym co powiedział - usuwam dublujący sie wątek.
I jeszcze jedno: apel do Kol. dolomit - na naszym forum istnieją odpowiednie kategorie wątków i prosze się do tego stosować!

Boguś - no i nici z talonu do dyskonta
Marzanna zreperowała

Oprócz układu zapłonowego winnym może być też regulator ciśniena paliwa. U mnie rzeczywiście zaczął przepuszczać co skutkowało zalewaniem silnika benzyną i rzeczywiście śmierdziało paliwem.

Cytat:
2009-06-17 08:15:34, slawek_p pisze:
Oprócz układu zapłonowego winnym może być też regulator ciśniena paliwa. U mnie rzeczywiście zaczął przepuszczać co skutkowało zalewaniem silnika benzyną i rzeczywiście śmierdziało paliwem.

też to podejrzewałem bo miałem ten sam problem ale u mnie auto ciężko bo ciężko ale odpalało, najpierw na dwa gary ale po chwili się rozchulał