MotoNews.pl
12126p - śruby wydechu odpadają (233670/0)

126p - śruby wydechu odpadają

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam problem z śrubami trzymającymi wydech w 126p. 4 lata mam Malucha, miałem różne tłumiki i nigdy nic się nie działo, a teraz problem nie wiadomo skąd się pojawił od miesiąca, ciągle luzują się śruby które trzymają rury wydechowe do kolanek wydechowych. Próbowałem już różne śruby przykręcać i nic nie pomaga. Jest nawet gorzej bo dziś obluzowała się i wypadła śruba trzymająca kolanko wydechowe do głowicy ! Co jest ? W ciągu 2 tygodni zgubiłem już 10 śrub, z zamkniętymi oczami już się nauczyłem je dokręcać ale dlaczego się luzują ?

trzeba na gorąco spasować tłumik do kolanek ponieważ występują naprężenia

miałem podobnie, gdy końcówka nie seryjnego tłumika podczas redykcji lub wciskania mocno gazu uderzała o belke, tyle ze mi raz śrube ścięło i 2 razy miałem gwintowaną głowice, może w tym twi problem ??

Na odkręcające się śruby można zastosować patent z samolotów- przewiercić łeb śruby i przydrutować ją jedną do drugiej. Ja tak drutowałem odkręcające się śruby przegubów. Do drutowania lepsze są śruby imbusowe, bo łatwiej je przewiercić.

no to jest zwykły prosty patent, są specjalne podkładki które się zaklepuje i nie ma się to wtedy jak odkręcić

spróbujpodłozyc podkladki sprezynowe i plaskie ja tak zrobiłem i trzymie bez zarzuru choc tłumik tez jest mocno naprezony

sprawdź czy tłumik Ci się nie rusza w obejmach. Wytarczy że minimalnie bedzie się ruszał. Najlepiej dognij obejmy na gorąco.

Po pierwsze naprężenia. Po drugie nie bez powodu takie akcje mają miejsce. Mój silnik dość wysoko się potrafił kręcić i takich problemów nie było. Przykręć tłumik do kolanek tak jak być przykręconym powinien a dopiero wtedy zakładaj obejmy. Okaże się, że otwory nie pasują, obejmy są za luźne, lub też tłumik wciśnięty jest na siłę i pod wpływem temperatury "napina się" i luzuje każde połączenie....

spróbuj może powlec śruby Loctaitem

najpierw przykręcaj na kolektorach a potem objemiki