MotoNews.pl
7 Szarpie na gazie przy niskich obrotach BRC sekwencja (233835/0)

Szarpie na gazie przy niskich obrotach BRC sekwencja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od niedawna zauważyłem że mój Accord 99r. podczas przyspieszania na gazie sekwencyjnym BRC, z niskich obrotów przydławia się co powoduje lekkie szarpanie..
Co może być przyczyną??

[ wiadomość edytowana przez: knedi dnia 2009-06-22 20:28:10 ]

Przewody wysokiego napięcia dają taki objaw...

... ale na benzynie jest ok..

Na benzynie właśnie może być OK, jakie tam masz kable ? Dawno wymieniane ? Łatwo sprawdzić czy iskra przebija na kablu. Wystarczy w nocy popsikać wodą na kable i będzie widać czy przebija czy nie.

Pzdr

przewody jeszcze raczej nigdy nie były wymieniane, ja napewno nie wymieniałem.. jakie najlepiej zamontować??

Witajcie,

Pozwolcie, ze podepnę sie pod temat. Otoz mam podobny problem w swoim samochodzie, jakim jest ROVER 416 97rok z brytyjskim silnikiem z dwoma walkami rozrzadu o kodzie 16K4F mocy 111KM. Instalacja gazowa sekwencyjna AutoGaz zenit.

Podobnie jak kolega, przy naglym dodaniu gazu silnik przydlawia sie po czym wskakuje na obroty.

Niemal caly aparat zaplonowy zostal miesiac temu wymieniny. Wymienilem swiece (ngk) przewody (ngk) kopulke palec oraz cewke zaplonowa. Czesci nowe!

Dzisiaj podjechalem do warsztatu gdzie specjalizuja sie w gazie i chcialem by mi to jakos zrobili, Pan stwierdzil (oczywiscie po poinformowaniu ze swiece, przewody i reszta nowe) ze napiecie zanika.

Mieszanke wyregulowal tak, ze na nizszych obrotach podawana jest nieco bogatsza dawka niz poprzednio...coz..problem nie zniknal...

Na forum Roverow obilo mi sie o uszy ze bolaczka mojego silnika jest to ze gaziarze montuja listwe wtryskowa na plastikowej oslonie swiec zaplonowych (przez co przewody sa niepotrzebnie dluzsze-tak wlasnie jest u mnie) co wiecej moja listwa wtryskowa to valtek-czerwona. O tym rowniez slyszalem rozne historie, ze odchodzi sie od tego producenta, ze te listwy nie wyrabiaja sie!

Niemniej jednak gaziarz zapytany o ta listwe powiedzial, ze tu nie chodzi o to, ze jest slaba ta listwa a o to, ze po 80tys trzeba kupic zestaw naprawczy i ja naprawic. Listwy drozsze innych producentow niby sie dluzej zuzywaja...

Rowniez z forum roverki dowiedzialem sie, ze wlasnie listwa magic jet badz matrix serii hd powinna pomoc. Jednak tam niezbyt chetnie odpisuja forumowicze na problemy "gazowe" wiec chcialbym tutaj zasiegnac porady.

W czym tkwi problem dlawienia sie silnika?
Czy listwa wtryskowa jest za to odpowiedzialna?
Z gory wielkie dzieki!