[ 1.6 16v dohc ] Dziwne zachowanie/wziął i się udusił :|

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Do przed wczoraj nie chciał odpalić kiedy postał ... kiedy się "pochlupało" akumulatorem odpalał od razu, no to wpadłam na pomysł dolania wody do akumulatora (oczywiście destylowanej) .... Po dolaniu odpalił bez problemu ....

No i postał noc... Wczoraj rano odpalił ... udusił się i zgasł ... potem od razu odpalił, pojechał i działał jak należy...

No i dziś ...rano odpalił... przydławił się ale nie zgasł... po południu od razu po odpaleniu zdechł i więcej nie odpalił ... kręciło, pompka paliwa pracowała ... ale zachowywał się jakby paliwa nie dostawał .... mąż poprzepinał wszystkie wtyczki pod maską i tak sobie nie odpalał aż akumulator padł xD .... Wtedy do pomocy zatrudniliśmy sąsiada .... podłączony kablami najpierw nie odpalił po kilku minutach odpalił zadławił się i zdechł ... aż w końcu triumfalnie udało się odpalić ... mąż cały czas gazował .... dławił się, dławił i ruszył .... Przejechaliśmy się kawałek .. i po powrocie i zgaszeniu silnika odpalił normalnie ...

Po tych operacjach inaczej chodzi ... ciszej i w ogóle jakoś płynniej ... bo wcześniej kiedy stał na światłach straszne wibracje było czuć i słychać na desce rozdzielczej teraz ich nie było ... aż się miło siedziało ...

No i teraz moje pytanie.. możliwe że stary/"zmęczony" akumulator daje mu za mało prądu po dolaniu tej wody ? A może pompka paliwa ?. czy przyczyny szukać gdzie indziej ? ..

Dodam że samochód z LPG

wzioł i sie udusił - dobre
jezeli jeździ na gazie to trzeba sprawdzić przewody wysokiego napięcia i świece. Jak sie tak dusi to może mieć teżfilter powietrza zapchany. Ogólnie to na waszym miejscu sprawdziłbym dolot powietrza, układ zapłonowy i ikład paliwowy jak tam paliwko sika. A to dławienie to jest na benzynie i na gazie czy jak?

No właśnie jak się udławił ... i zgasł to był na benzynie ... później tylko kręcił i nie odpalał i na benzynie i na gazie ... więc nie wiem .. a jak już odpalił i przygazował to po przełączeniu się na gaz dalej chodził

od 1 miesiaca miałem taki problem pozdrawiam
KLIK
moze pomoze sprawdz przewod od cewki

Dzisiaj normalnie odpalił ... Czyżby fochy przeszły? ech ..

No niestety samo nic nie przechodzi lepiej się za to zabrać i zrobić, bo takie awarie, wg prawa Murphiego, ujawniają się w najmniej odpowiednich momentach.

Podejrzewam, że to układ zapłonowy, skoro na pb i gazie się dusi. Jedźcie do elektryka, sprawdźcie cewkę, jeżeli dawno były wymieniane świece i przewody to wymieńcie, aku tez przydałoby się sprawdzić.

Ps A w ogóle to pozdrawiam "rodaczkę", też jestem z Białego, tylko coś mnie na kujawy przygnało

Dzięki za odpowiedzi .. Oby do sierpnia wytrzymał na chodzie, bo wcześniej w nim nic nie zrobię . . ech

Pozdrawiam

Nie chce zaśmiecać .. ale dodam dla potomnych że problem był w akumulatorze ... po wymianie wszystko działa jak należy // tylko pali dużo

A reset kompa po wymianie aku zrobiony prawidłowo na benzynie oczywiście ??
Jeśli nie była robiona samoadaptacja kompa to może więcej palić i dziwnie się zachowywać.

Dodam jeszcze że dolewki do aku to środek przejściowy do kupna nowej bateryjki Po dolewce trzeba jeszcze z wody zrobić elektrolit ładując akumulator prostownikiem.

Pozdrawiam serdecznie.