MotoNews.pl

Łada Niva (jaki silnik) ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam możliwość zakupu Lady Nivy rocznik jak mówi właściciel podobno 91. Wszystko cacy tylko właściciel mówi że jest tam silnik 1200 cm3 o mocy 82 koni. Szukałem szukałem i nie umiałem nic znaleźć na temat tego silnika. Proszę o pomoc. Jaki to silnik ? Czy Ma wystarczającą moc ?
Na co najbardziej zwracać uwagę przy zakupie ?
Przepraszam jak w złym dziale napisałem, ale nie wiedziałem gdzie to umieścić
Mam nadzieje ze niedługo będę też mógł zostać klubowiczem

Tak z glowy to nie wiem czy silnik 1200 ma 83 konie...
Ale na pewno bym odradzal. To b slaby silnik, pewnie duzy przebieg, a niva raczej ciezka, 1.6, 1.7 tylko, zeby sie sensownie jezdzilo. Pomysl jak jezdzi lekkie auto z takim silnikiem. Moze jest tu jakis blad? nie wiem czy nivy mialy w ogole silniki 1200...
Ja bym odradzal.
Wiele za ta nive chce?
a w ogole to zajrzyj na forum nivy
http://motonews.pl/forum/?op=fvf&f=35

[ wiadomość edytowana przez: konukera dnia 2009-06-27 16:56:54 ]

No nie chce dużo bo 3koła, sam szukałem i nie znalazłem nic na temat takiej jednostki. Początki były takie, chyba lata 70 wtedy takie silniki wsadzali. Dlatego dziwne, że taki silnik. jeszcze niby rocznik 91.

To nie jest orginalna jednostka, btw. jeśli ktoś WSZCZEPIŁ temu autu silnik 1200ccm to naprawde był odważny. 82KM to ma silnik 1.7, silnik 1,2 ma trochę ponad 50KM i jest to zdecydowanie za mało na Ładę Nivę. Inna sprawa że nie uzależniałbym od tego zakupu, tylko od stanu blachy. kupić silnik 1.5 od Łady i wsadzić to groszowa sprawa.

Moim zdaniem myli się ten koleś i jest tam inny silnik niż 1,2 - one generalnie są bardzo rzadko spotykane w Polsce.

Ale była taka możliwość ? Czyli występowały takie silniki ? Kurde a jak to będzie taki silnik to co jest to unikat ? To była by gratka Chyba

Witam
Od kilku dni jestem użytkownikiem Niwy (niestety nie swojej, chwilowo służbowej ), auto jest z 2004 roku, silnik 1,7i, wg dokumentów ma własnie 59kW czyli właśnie 82 KM, co ciekawe ten silnik ma pełem wtrysk!.
Z tym motorkiem można nie tylko wjechac w teren ale i na drodze super się zachowuje, motorek jest elastyczny i całkiem zrywny, jeśli dodać do tego wspomaganie kierownicy (super działa), to jak dla mnie ideał ŁADY
Niwa o którj piszesz, albo ma zmieniony motor, albo wkradł się jakiś błąd, np. powinno byc 1700 i 82 KM.
Upewnij się, bo z tym motorem naprawdę Niwa nieźle jeździ
PS na trasie plus miasto przy mojej jeździe, spalanie mieści się w granicach 9-10 litrów/100km

Dziś jade do kolesia i obadam co i jak. W sumie samochód z 91 wiec wydaje mi się., że raczej 1.7i nie bedzie miał. Nic nie trza gdybać jak będę się dowiem. A co do silnika to podobno 1.2 byly ale jako prototyp Więc może to taki cukiereczek

Co Ci po cukiereczku jak nivka bedzie sie ledwie toczyc
A teraz jest sporo niv powystawianych, z gazem bez gazu, do wyboru do koloru.

Jak rocznik 1991 to powinien tam siedzieć silnik 1,6 na gaźniku

Hehe no dowiem sie dziś Cukiereczek oznacza że można sprzedać dalej komuś kto sie zna
I kupić sobie nowszy model

najlepiej przycelowac od razu w 1.7 SPI albo MPI

Dobra mam taką na oku, ale jak później z częściami ? 1.7 chyba się różni od 1.6 ? A czy ta jednostka 1.6 jak by coś jest warta uwagi ?

Co do silnika tego który miał być 1.2 okazało się, ze w dowód wpisali inny silnik i tyle, ale kurde spodobało mi się autko !! Jestem w szoku normalnie

Cytat:
2009-06-29 01:28:46, Gzubi pisze:
Dobra mam taką na oku, ale jak później z częściami ? 1.7 chyba się różni od 1.6 ? A czy ta jednostka 1.6 jak by coś jest warta uwagi ?

problemu nie ma z czesciami ani do 1,7 ani do 1,6.
Co do silnika 1,6 to fajny, prosty motorek na gazniku - ja osobiscie wolalbym wlasnie jego niz nieco nowoczesniejszy i mocniejszy 1,7

No okazało się, że silnik 1600 a wpisane 1200... ehh... i jeszcze na 2 osobowy zrobiony bo duża butla. Odpadł, a szkoda. A po którym roku były skrzynie 5 biegowe ?
Mam do kupienia również 2004 rok z 1.7 silnikiem ale trochę zaniedbany za 4500 opłaca się ?

[ wiadomość edytowana przez: Gzubi dnia 2009-06-29 17:40:17 ]

Cytat:
2009-06-29 17:19:06, Gzubi pisze:
No okazało się, że silnik 1600 a wpisane 1200... ehh... i jeszcze na 2 osobowy zrobiony bo duża butla. Odpadł, a szkoda. A po którym roku były skrzynie 5 biegowe ? Mam do kupienia również 2004 rok z 1.7 silnikiem ale trochę zaniedbany za 4500 opłaca się ? [ wiadomość edytowana przez: Gzubi dnia 2009-06-29 17:40:17 ]

Jak buda nie jest zgnita i dyfry sa OK to reszta to pestka. Jak nie to nie ma sensu sie w to pchać.

Wiesz co wydaje mi sie że buda przynajmiej blacha nie zabardzo. W Środku też poniszczony. W sumie auto jeździło na ochronie. Może jednak lepiej znaleźć od dziadka 1.6 i zakupić. Super by było jak ktoś by był z pomorza.

Po którym roku były skrzynie 5 biegowe ?