Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() franko25 Member Klubu Espero Daewoo Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2009-07-05 03:02:55 oo qtwa.
gdzie kolega się podziewał jak go nie było ? ![]() ![]() ![]() Czytając po opisie PB też zabrakło ![]() |
![]() rudi Espero Wloclawek | 2009-07-05 13:29:02 wygląda na padniętą pompę paliwa to główny z reguły winowajca, chyba że coś gdzieś by się przytkało i paliwo nie dochodzi do listwy wtrysków, bo co innego skoro iskrę ma ![]() Zrób tak jak mówisz sprawdź czy paliwo dochodzi i czy wtryski pracują? A jeszcze może być ten regulator ciśnienia paliwa zepsuty i wtedy też nie zapali na benzynie a skoro nie masz możliwości odpalenia na łelpegie to kaplica. [ wiadomość edytowana przez: rudi dnia 2009-07-05 14:17:56 ] |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2009-07-05 16:32:57 Filter paliwa wymieniałem ostatnio 5 lat temu - po zakupie samochodu i przed montażem LPG.
W ub. roku profilaktycznie też chciałem wymienić, ale nakrętki filtra tak przyrdzewiały, że ...po zawodach - trzeba wymienić całe przewody od zbiornika do silnika. Ale wg moich skrupulatnych zapisków w całym tym okresie zużyłem ok. 200 l paliwa czyli jak na filter chyba niewiele. Zaraz się biorę do roboty i zobaczymy co i jak.... |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-07-05 20:14:35
Nie wygląda to tak różowo ![]() Musisz wziąć pod uwagę , że niezależnie od tego ile paliwa zużyłeś , filtr pracuje non-stop....chyba , że masz założone odcięcie pompy a'la Kolega Blister ![]() Co do problemu z wymianą...niektórzy radzą sobie w ten sposób , że wycina się filtr...po czym montuje "łączniki" z gumowych przewodów paliwa i filtr np. typu lanos |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2009-07-05 21:54:55 No i jestem bogatszy o kolejne doświadczenie:
Wymontowałem regulator ciśnienia paliwa, włączyłem zapłon - po czym zostałem oblany fontanną benzyny. Wniosek - pompa podaje. Co do samego regulatora to nie zdradza (znanych mi) objawów uszkodzenia - tzn. po zdjęciu tego gumowego wężyka ...nie ma w nim paliwa - jest suchy. Przyjrzałem się też instalacji wtryskiwaczy i ...są one podłączone do jakichś centralek sterowniczych (2 szt.) zamontowanych na potrzeby instalacji gazowej... Czyli co ...bez skanera i wizyty w złodziejskim serwisie pewnie się nie obejdzie ![]() ------------------------------------------- A co do odcięcia pompy o której bogdan wspominał to nie mam odcięcia. Pompa pracuje "24 H" Próbowałem kiedyś wyłączać pompę poprzez wyjmowanie bezpiecznika B2 [w skrzynce przy lewym kolanie] ...ale po ok. 5 km takiej jazdy zapalał się heck. Przy próbie odczytu komputer nie wskazywał zapamiętanego błędu i w ogóle były z tym same cyrki. (...) Forumowicze też nie spotkali się z takim objawem i nie wiedzieli co jest grane... |
![]() rysiu1 Klubowy Weteran było espero jest voy ... Gorzów Wlkp. | 2009-07-06 19:48:46
Możliwe że padło coś w sterowniku gazu. Podepnij oryginalne przewody zasilające wtryski (omiń centralkę gazu) bezpośrednio do wtryskiwaczy i zobacz czy zaskoczy jeśli tak to będzie wiadomo że instalacja gazowa świruje |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2009-07-08 23:35:40 Zrobione
padnięty był jakiś sterownik od gazu.... Samodzielna ingerencja i przepinanie kabli ...raczej niemożliwe bo MMMMMehanicy przy montażu instalacji zrobili taki bałagan w kablach, że nie wiedziałem o co chodzi.... Cześć |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-07-09 00:17:47
i tym oto sposobem ..rysiu1 zarobił dobrego browarka ![]() |