MotoNews.pl
0 Jaka benzyna i rejestracja starego motocykla z 1978 roku ? (234693/0)

Jaka benzyna i rejestracja starego motocykla z 1978 roku ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Ponieważ zauważyłem że na forum jest wielu motocyklistów, zapytam o benzynę do starego motocykla.
Kupiłem sobie hondę xl 125 enduro z 1978 roku, nie wiem jaka wcześniej wlewana była benzyna, ale z tego co się orientuję to w 1978 roku nie było benzyny bezołowiowej.
Motorek chodzi pięknie i ma tylko 6800km przebiegu więc nie chciałbym go zajeździć na byle czym, czy można lać normalną bezołowiową 95, czy jakąś inną, ewentualnie dodatki ?
Druga sprawa, to czy rejestrować go jako zabytek (ma ponad 30 lat) czy jako zwyczajny motocykl ?
Motocykl wygląda identycznie tak jak ten tylko ma biały zbiornik paliwa.

"Dodatek potasowy" się chyba stosuje (jako "przeciwstukowy")...wydaje mi się, że widziałem kilka razy na półkach stacji paliw

Tu kilka słów więcej

tu konkrety z ORLEN

[ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2009-07-12 20:54:58 ]

Zarejestrowanie jako zabytek wiąże się z pewnymi ograniczeniami, poczytaj o nich zanim zdecydujesz. Wiąże się również z kosztami, niezbędna jest opinia rzeczoznawcy. Jedynym plusem poza satysfakcją z posiadania pojazdu zabytkowego jest możliwość opłacania OC czasowo, tzn nie musisz mieć na cały rok wykupionego ubezpieczenia. Nie pamiętam wszystkich wymogów, kiedyś się tym interesowałem ale już mi wypadło z pamięci wszystko

Cytat:
2009-07-12 22:16:59, Msxcom pisze:
Jedynym plusem ..

Przegląd rejestracyjny techniczny wykonuje się jednorazowo....na całe życie zabytka

Cytat:
2009-07-12 22:19:00, bogdan1 pisze:
Przegląd rejestracyjny techniczny wykonuje się jednorazowo....na całe życie zabytka

Wiedziałem że musi być jeszcze jakiś plus

ale gdzies tez czytalem ze pojazd musi byc utrzymywany w nienagannym stanie technicznym choc nie wiem co ktos mial przez to na mysli.
Ja posiadajac 126p jakies pare lat temu kupowalem za ok 4 zl taki dodatek ktory sie dolewalo w jakiejs okreslonej proporcji do paliwa. (czasem nie dolewalem i maluch nawet tego nie odczuwal)

[ wiadomość edytowana przez: adamesce dnia 2009-07-22 11:13:55 ]

Cytat:
2009-07-12 22:31:33, Msxcom pisze:
Wiedziałem że musi być jeszcze jakiś plus

Jest jesio jeden plus

Na pojazd zabytkowy można wykupić czasowe OC na kilka miesięcy
Np. jak motorek w okresie zimowym stoi w garażu to nie musimy mieć OC.
Przychodzi wiosna i wykupujemy np. na 6 miesięcy używania motorka

Mówili o tym kiedyś w telewizorni

Cytat:
2009-07-22 13:18:21, krzychu_ch pisze:
Jest jesio jeden plus

...ale ważne żeby te plusy nie przysłoniły nam minusów

znalazłem świeży materiał w "zabytkowym" temacie...może się komuś przydać więc zeskaniłem i proszę :

Wypraszam sobie, motocykl z 1978 roku nie może być stary, to przecież mój rocznik!!!