MotoNews.pl
6 Dziwne "dudnienie" z tyłu (234941/0)

Dziwne "dudnienie" z tyłu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od pewnego czasu słychać z lewego tyłu dziwne dudnienie.Słychać to od momentu ruszenia i nasila się w miarę przyspieszania.Przekładałem koła,zmieniłem opony,wymieniłem amorki i dale jest tak samo.Jedynie przy skręcie w lewo na takim dużym łuku tak jakby słabło to dudnienie.Czy to łożysko,półośka czy może dyfer ??? Miał ktoś taką "przypadłość" ???
Pozdr.abigaz

Wiedź na kanał,podnieś tył i może zlokalizujesz coś dokładniej.

Ja to bym obejrzał układ napedowy z tyłu. obejrzyj połosie most to raczej nie bedzie.

Już to przerabiałem

Podejrzewam, że to łożysko. Skoro piszesz, że przy skręcie w lewo odgłos cichnie. Diagnoza jest prosta - lewe łożysko. Jadąc na wprost zrób tzw. kołyskę. Jeśli buczenie nasili się, gdy ciężar będzie na lewej stronie. Będzie to objaw jak najbardziej prawidłowy objaw kończącego się łożyska.

Pozdrawiam Nelson

Cytat:
2009-07-19 12:09:02, abigaz pisze:
Już to przerabiałem

Widocznie za malo to przerobiles.
Bo ja takie cos miałem tylko ze u mnie odgłos szedł taki jak by most sie rozsypał w srodku i zaczeło az blokowac koło przy skrecenie i zaczeło dupe nadrzucac. A drogi przypadek w inny aucie to wyje do jazdy na wprost a przy skrecie nie slychac. I jestem prawie na 99% pewny ze to most.
Wiec rozbierz i obejrzyj jak to wyglada.

To "dudni" a nie "huczy", ale też skłaniałbym się do łożyska jak sugeruje Nelson.Nawet lepiej to niż most.

Cytat:
2009-07-18 18:15:29, abigaz pisze:
Od pewnego czasu słychać z lewego tyłu dziwne dudnienie.Słychać to od momentu ruszenia i nasila się w miarę przyspieszania.Przekładałem koła,zmieniłem opony,wymieniłem amorki i dale jest tak samo.Jedynie przy skręcie w lewo na takim dużym łuku tak jakby słabło to dudnienie.Czy to łożysko,półośka czy może dyfer ??? Miał ktoś taką "przypadłość" ??? Pozdr.abigaz

To teraz juz sam nie wiem piszesz o dudnieniu a teraz o huczeniu.

Cytat:
2009-07-19 21:19:34, abigaz pisze:
To "dudni" a nie "huczy", ale też skłaniałbym się do łożyska jak sugeruje Nelson.Nawet lepiej to niż most.

Uff...łożysko wymienione. Ale co go zabiło? Może półośka?Oprucz ruchu obrotowego wykonuje ruch w poprzek auta, od mostu do piasty a prawa nie.
Czy to tak ma być ???Ma się tak poruszać???

Tak. Półoś sie tak porusza na przegłubach od mostu do piasty.

Cytat:
2009-07-21 17:17:45, abigaz pisze:
Uff...łożysko wymienione. Ale co go zabiło?

Łożyska przeważnie zabijają przejechane kilometry

Lub uderzeniem w koło np w kraweznik.

Cytat:
2009-07-21 22:47:56, homer171 pisze:
Tak. Półoś sie tak porusza na przegłubach od mostu do piasty.

Ale prawa się tak nie porusza.

Cytat:
2009-07-21 22:49:13, ilku pisze:
Łożyska przeważnie zabijają przejechane kilometry

No tak ale tylko jedno łożysko się posypało???Drugie,prawe te bardziej narażone jeszcze się nie zanosi.

Jest to następny przykład, że proste rozwiązania są najskuteczniejsze