MK7 1.8 Td Sprężarka klimatyzacji.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Prawdopodobnie a raczej na pewno mam uszkodzoną spręzarkę klimatyzacji. A już mówię dlaczego. Jak zapalę samochód to z okolicy koła pasowego sprężarki dochodzi odgłos tarcia metalu o metal. Podejrzewam ze coś tam się rozwaliło - zatarło.Teraz moje pytanie. Czy tam jest łożysko czy jakieś inne ustrojstwo? Jeżeli łożysko to zna może ktoś typ jakie tam przychodzi? A i jeswzcze jedno czy z wymianą tego jest dużo roboty? Za odpowiedzi zgóry dziękuję.

tego co wiem to i owszem jest lozysko.
wymiana ponoc banalna i bez napelniania ponownego sie da.
ja bym obstawial sprzeglo skododowane.
papier/plotno scierny pomoze.
w szczeline wsadz i oczysc.

Sprzegło to raczej nie bedzie bo podczas jazdy stwierdziłem, że jokoś mój essi stracił na mocy i podczas zapalania silnik startuje nieco ciężej niż normalnie. Wiąze się to chyba z oporem na pasku spowodowanym zatartym łożyskiem w spężarce. chyba zaraz pojdę zrzuce pasek i spróbuję go zapalić. Zobaczę co wtedy.

no ale sprezarka ma sprzeglo elektromagnetyczne zeby sie nie krecic jak nie potrzeba

Poświęciłem się. A niech pół niedzieli w plecy. I zonk. Sprężarka do wyrzucenia. Łożysko zatarte. Ze zdjęciem faktycznie nie było problemu. Łożysko tak mocno było zatarte, że aż urwał się ten element na który się je nabija( aluminium). Łątwiej będzie chyba jak kupię jutro krótszy pasek klinowy na alternator i po problemie. I tak miałem klime niesprawną.

nieciekawie.

jak chcesz to sprzedam ci sprezarke 200 zl z wysylka

No tak ale przecież łożysko jest na sprężarce która zaczyna się kręcić dopiero po włączeniu klimy? Czy się mylę? Jak klima nie jest włączona to kręci się tylko połowa sprzęgła elektromagnetycznego tak? Oświećcie mnie.

kreci sie kolo pasowe ale sprezarka stoi
latwo to zobaczyc - tylko glowe trzeba wsadzic w nadkole

No więc właśnie to gdzie mu to łożysko poszło? Bo jak na sprężarce od klimy której i tak nie używał bo jak pisze była niesprawna to przecież bez włączania klimy powinien bez problemu jeździć. Chyba, że łożysko poszło na tym kole którym kręci pasek...
Nie no nieważne jak już sobie z tym poradził, w sensie, że wywali klimę i założy krótszy pasek, tylko chciałem dociec prawdy gdzie padło mu to łożysko to może innym się ta informacja przyda.

Witam. Otóż łożysko, które mi poszło to było te, które jest w sprzęgle.