Podświetlenie licznika - Avensis"99

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Może ktoś wie jak dobrać się do licznika w Avensis'99 aby wymienić żarówkę w podświetleniu licznika Padła jedna z zaróweczek. Zauważyłem że są na gorze dwa wkręty ale czy tylko te wystarczy odkręcić?
Pozdrowienia

Cytat:
2009-07-20 09:05:30, marros pisze:
Witam. Może ktoś wie jak dobrać się do licznika w Avensis'99 aby wymienić żarówkę w podświetleniu licznika Padła jedna z zaróweczek. Zauważyłem że są na gorze dwa wkręty ale czy tylko te wystarczy odkręcić? Pozdrowienia

O ile dobrze pamiętam to te wkręty mocują plastikową osłonkę. Po ich wykręceniu, plastikową osłonkę trzeba pociągnąć do siebie, w stronę kierownicy. Osłonkę na dole trzymają ją dwa zatrzaski - powinno łatwo wyjść i są z gatunku solidnych - niełamliwych..
Po zdjęciu plastiku będziesz widział 4 śrubki trzymające sam licznik. Odkręcasz je, potem odpinasz z tyłu kable od licznika i możesz zmieniać żaróweczki.

Cytat:
2009-07-20 09:11:25, Pigletto pisze:
O ile dobrze pamiętam to te wkręty mocują plastikową osłonkę. Po ich wykręceniu, plastikową osłonkę trzeba pociągnąć do siebie, w stronę kierownicy. Osłonkę na dole trzymają ją dwa zatrzaski - powinno łatwo wyjść i są z gatunku solidnych - niełamliwych.. Po zdjęciu plastiku będziesz widział 4 śrubki trzymające sam licznik. Odkręcasz je, potem odpinasz z tyłu kable od licznika i możesz zmieniać żaróweczki.

Z tego co dobrze pamiętam to nawet o 1 mniej czyli 3 . dwie na dole i 1 na górze uwarzaj bo łatwo ułamać przy wyjmowaniu górne mocowanie

Witam.
Wszystko sprawnie poszło - oczywiście dzięki podpowiedziom, ale pojawił sie jeden problem. Stara żaróweczka jest w zielonkawej otulinie a ja mam zwykłą "jasną" żaróweczkę i świeci zwykłym ostrym jasnym światłem - no i kiszka . Może można dokupić taką otulinę lub żaróweczkę a może ktoś ma na to inny patent?
Pozdrowienia.

Cytat:
2009-07-22 07:47:11, marros pisze:
Witam. Wszystko sprawnie poszło - oczywiście dzięki podpowiedziom, ale pojawił sie jeden problem. Stara żaróweczka jest w zielonkawej otulinie a ja mam zwykłą "jasną" żaróweczkę i świeci zwykłym ostrym jasnym światłem - no i kiszka . Może można dokupić taką otulinę lub żaróweczkę a może ktoś ma na to inny patent? Pozdrowienia.

"Otulinę" mozna (przynajmniej w mojej okolicy) dokupic w sklepie elektronicznym, z tym ze u mnie nawet pomimo 'kondonika' i tak swieci to troche za mocno. Mozesz próbować kupić jakiś ciemny kolor gumki.
Ewentualnie zostaje ASO, ale tam taka zaroweczka kosztuje dość drogo.

O ile się nie mylę wchodzą tam żaróweczki W5W. Możesz poszukać na allegro zamiennika diodowego w kolorze zielonym i wymienić. Będziasz miał spokój z podświetleniem licznika do końca życia Twojej Avensis

O ile się nie mylę wchodzą tam żaróweczki W5W. Możesz poszukać na allegro zamiennika diodowego w kolorze zielonym i wymienić. Będziasz miał spokój z podświetleniem licznika do końca życia Twojej Avensis

Kondonik należy ściągnąć ze starej żarówki i założyć na nową.
Jeżeli przy tej operacji guma pęknie należy zanabyć takową drogą kupna w ASO. Cena nie powala. Taniej wychodzi zwykła żarówka + kondonik z ASO niż komplet z ASO.
Ale w ogóle to są śmieszne kwoty rzędu 4-5 PLN za kondonik więc czy opłaca się kombinować ??
Pozdro.