Pali mi się kontrolka od hamulca

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie. Wersja z ABS-em ( nie działającym odłączony przekaźnik od wiosny - walnięta pompa ABS kupiłem drugą od klubowicza i była kaput, jak jest poniżej 5 stopni to działa) ale to inna sprawa. Od 2 tygodni pali mi się kontrolka czerwona i nie wiem za cholerę dlaczego. Płynu nie ubyło, ładowanie na wolnych obrotach 13,90 V, klocki z tarczami i szczęki z bębnami wymienione w zeszłym roku, czujnik w zbiorniczku odłączałem i nic nie daje to. Zapala mi lampka się po przekręceniu stacyjki i gaśnie po załączeniu silnika i po sekundzie zapala się znowu. Hamuje bardzo dobrze jak na Espero.

Cytat:
2009-07-27 15:29:48, malin2 pisze:
Jak w temacie. Wersja z ABS-em ( nie działającym odłączony przekaźnik od wiosny - walnięta pompa ABS kupiłem drugą od klubowicza i była kaput, jak jest poniżej 5 stopni to działa) ale to inna sprawa. Od 2 tygodni pali mi się kontrolka czerwona i nie wiem za cholerę dlaczego. Płynu nie ubyło, ładowanie na wolnych obrotach 13,90 V, klocki z tarczami i szczęki z bębnami wymienione w zeszłym roku, czujnik w zbiorniczku odłączałem i nic nie daje to. Zapala mi lampka się po przekręceniu stacyjki i gaśnie po załączeniu silnika i po sekundzie zapala się znowu. Hamuje bardzo dobrze jak na Espero.

moze coś z czujnikiem ręcznego??

A płyn w zbiorniczku jest??

Cytat:
2009-07-27 15:29:48, malin2 pisze: ...Płynu nie ubyło...

Jak tak pisze to chyba jest. Chyba że nie ubyło bo go nie było

Cytat:
2009-07-27 15:29:48, malin2 pisze:
...Zapala mi lampka się po przekręceniu stacyjki i gaśnie po załączeniu silnika i po sekundzie zapala się znowu. ...

Nie masz całkowicie odłączonego ABS-u

sprawdź czy masz sprawne światła stop.

Jak ręczny zaciągnę to lekko się rozjaśnia, stopy sprawne. ABS-y: jak rozłączę przekaźnik to nie działają i tak jeżdżę od kilku miesięcy i było OK. A od kilku dni pali się. Zastanawiam na czujnikiem ABS-u a właściwie nad jego kablem poszedł mi wczoraj tłumik końcowy a blisko niego przechodzi kabel ABS-u

Cytat:
2009-07-28 11:12:01, malin2 pisze:
Jak ręczny zaciągnę to lekko się rozjaśnia, stopy sprawne. ABS-y: jak rozłączę przekaźnik to nie działają i tak jeżdżę od kilku miesięcy i było OK. A od kilku dni pali się. Zastanawiam na czujnikiem ABS-u a właściwie nad jego kablem poszedł mi wczoraj tłumik końcowy a blisko niego przechodzi kabel ABS-u

Poziom płynu sprawdź

Blisterku o płynie było tu już dwa razy

Dobrze kolega kombinuje. Może to ten kabel. Może się przerwał.

kilka razy padła odpowiedź - pytanie o stan płynu: mam ponad miarę od ostatniej zmiany cylinderka w lutym.

sprawdź pływak w zbiorniczku płynu

Cytat:
2009-07-28 18:00:19, Robert_S pisze:
sprawdź pływak w zbiorniczku płynu

odłączam wtyczkę wyciągam i poprawiam pływak bez efektu

Cytat:
2009-07-29 11:23:17, malin2 pisze:
odłączam wtyczkę wyciągam i poprawiam pływak bez efektu

Chcesz powiedzieć, że ruszasz pływakiem, a kontrolka niezależnie od tego świeci?
Sprawdź raz jeszcze dokładnie prądy ładowania w całym zakresie obrotów.

Cytat:
2009-07-29 12:24:26, kisztan pisze:
Chcesz powiedzieć, że ruszasz pływakiem, a kontrolka niezależnie od tego świeci? Sprawdź raz jeszcze dokładnie prądy ładowania w całym zakresie obrotów.

Na wolnych obrotach bez obciążenia napięcie wynosi 14,4 V z obciążeniem (światła, wentylator) 4,3V na wyższych obrotach zwiększa się o 0,1 V.

Więc w 100% alternator możemy wykluczyć.

Stawiał bym na przecięty gdzieś przewód od wyłącznika ręcznego.
Jest całkiem prawdopodobne, że styka Ci gdzieś z masą samochodu przez co zamyka obwód i stąd świecąca kontrolka.
Jeśli hamulce działają prawidłowo to przyczyna raczej siedzi w elektryce.

Cytat:
2009-07-30 07:25:37, kisztan pisze:
Więc w 100% alternator możemy wykluczyć. Stawiał bym na przecięty gdzieś przewód od wyłącznika ręcznego. Jest całkiem prawdopodobne, że styka Ci gdzieś z masą samochodu przez co zamyka obwód i stąd świecąca kontrolka. Jeśli hamulce działają prawidłowo to przyczyna raczej siedzi w elektryce.

Jeżeli podnoszę (zaciągam) ręczny hamulec to ta kontrolka lekko, ale się rozjaśnia.

Powrócę do tematu. Odłączyłem bezpiecznik ABS-u i zgasła kontrolka.

Cytat:
2009-07-27 22:48:45, certiif pisze:
Nie masz całkowicie odłączonego ABS-u

Mówiłem

Cytat:
2009-09-09 21:34:40, certiif pisze:
Mówiłem

Miałeś rację, ale dlaczego przez kilka miesięcy było ok.