MotoNews.pl
7 Cieknie woda przez uszczelkę w drzwiach mk6 trzy drzwiowy (235353/45)

Cieknie woda przez uszczelkę w drzwiach mk6 trzy drzwiowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy miał ktoś podobny problem, mi najprawdopodobniej uszczelka w drzwiach przecieka bo gdy pada deszcz to zależy z której strony zacina jeśli z lewej to mam wodę na tylnej wycieraczce po deszczu po lewej stronie, a jeśli z prawej to analogicznie to samo z drugiej strony. Jeśli ktoś usuwał coś takiego to proszę o informację jak to zrobił.

heheh, mam to samo... do tej pory nie mogę się z tym uporać:/ a na brak opadów to w tym roku narzekać nie ma co
W moim przypadku próbowałem już coś kombinować. Pozdejmowałem uszczelki z ramy (tam gdzie masz rynienkę) nad drzwiami. Wyczyściłem z korozji miejsca w których ruda franca występowała, pomalowałem minią owe miejsca po wyschnięciu siknąłem sprayem akrylowym pod kolor karoserii, a następnie całą rynienkę od mocowania uszczelki (którą wcześniej też oczyściłem) posmarowałem "masą uszczelniającą na pędzel" firmy AutoMaxxx Plus, można użyć różnych takich mas np. firmy APP.Co prawda masa ta stosowana jest do uszczelniania spawów czy łączenia blach, ale do takich robótek też się nadaje. Po tym zabiegu od razu lepiej drzwi przylegają do uszczelki, ale to i tak nie zmienia faktu, że w ten sam sposób trzeba postępować z uszczelką dookoła "otworu wejściowego" ta wewnętrzna uszczelka bo przynajmniej u mnie w ten sposób wdziera się woda do środka i dziwnym trafem tylko na dywanik po stronie kierowcy mniej więcej w miejscu cięgna otwierania bagażnika (kombi)no jakieś 10 cm w stronę gdzie uszczelka idzie do pionu (zawiasy drzwi), a po stronie pasażera suchutko...
Z wewnętrzną uszczelką postępuj jak z zewnętrzną, a powinno być dobrze.

Możesz też sprawdzić czy nie leci Tobie woda na wysokości łączenia uszczelki (zależy gdzie się łączy, czy w poziomie na progu czy gdzieś na słupku w pionie).

Wiesz nie musisz działać tak jak ja, bo to co ja dokonałem to była moja własna inwencja twórcza i sposób iście domowo-garażowy, może ktoś będzie miał jakiś lepszy sposób bardziej profesjonalny, co chętnie bym sam z tych rad skorzystał, ale w Twoim przypadku Kolego warto by było jeszcze zrobić oględziny słupków przednich w jakim są stanie (u mnie jest si)

I jeszcze jedno nie liczy się tak bardzo efekt wizualny co praktyczny jeśli robisz to dla siebie to zadbaj o to by działało praktycznie a nie wizualnie, bo niedociągnięcia i tak zakrywa uszczelka a jak nie ona to drzwi.
Pozdrawiam i przyjemności życze

To znaczy ze co nie wiesz co zrobić czy czego nie wiesz, bo w sumie nie rozumiem Ciebie, weżmiesz sie za to jak ktos da rade??
Nawet nie sprawdziłes którędy cieknie, bo prawdopodobnie to wiesz co moze byc.
Jaki jest problem wsiąsc do auta, druga osoba bierze wąż z woda i leje, a Ty patrzysz, no naprawde, trezba do tego rady na forum bo problem nie prawdopodobnie cięzki

No z wężem jest trochę problem jak się mieszka w bloku musi konkretnie popadać aby coś poleciało więc wiadro czy dwa tego nie załatwią bo przy mniejszych opadach jest suchutko nie jestem pewien czy cieknie w miejscu łączenia uszczelki czy drzwi nie dolegają czy może woda jak z wnętrza drzwi odpływa to wlatuje gdzieś przy uszczelce do środka. Wiem gdzie wpływa do auta (na dolnej krawędzi uszczelki jakieś 10cm od rogu płynie po tapicerce na wycieraczki pasażerów tylnego siedzenia bo to wersja trzy drzwiowa, zauważyłem kiedyś podczas dużego deszczu)ale może płynie po uszczelce a ponieważ tam jest najniżej to w tym miejscu się tylko przelewa do środka. To nie takie proste Magik123

Cytat:
2009-07-29 06:41:01, MIR16V pisze:
No z wężem jest trochę problem jak się mieszka w bloku musi konkretnie popadać aby coś poleciało więc wiadro czy dwa tego nie załatwią bo przy mniejszych opadach jest suchutko nie jestem pewien czy cieknie w miejscu łączenia uszczelki czy drzwi nie dolegają czy może woda jak z wnętrza drzwi odpływa to wlatuje gdzieś przy uszczelce do środka. Wiem gdzie wpływa do auta (na dolnej krawędzi uszczelki jakieś 10cm od rogu płynie po tapicerce na wycieraczki pasażerów tylnego siedzenia bo to wersja trzy drzwiowa, zauważyłem kiedyś podczas dużego deszczu)ale może płynie po uszczelce a ponieważ tam jest najniżej to w tym miejscu się tylko przelewa do środka. To nie takie proste Magik123

nikt nie obiecywał, że będzie łatwo...
Ja ganiałem z butelką przez kilka dni, ale opłaciło się...
1. Uszczelki (tylna szyba+przedni otwór drzwiowy), ale całą przejrzyj, nie tylko od góry...
2. Miejsce jak się kończą drzwi i zaczyna listewka na dachu nad tylną szybą - tak w 3D lubi pękać.
3. Sprawdź szczelność szybra (jeśli masz) i czy ma drożne odpływy.
4. Nasmaruj uszczelki czymś (ja używam smaru silikonowego)
5. Jak zdejmiesz uszczelki, to ścićnij je , żeby ciaśniej wchodziły na rant blachy.

Proszę edytować temat wątku