Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Hubka Forumowicz OPEL Zafira OPC Warszawa | 2009-08-10 12:49:22 Koledzy,
Jestem w przeddzień zakupu Zafirki B 2.0 OPC z 2005 r. Czy ktoś z Was posiada, zna lub miał okację coś słyszeć o tym aucie. Chodzi mi zarówno o dobre jak również złe opinie czyli: ile pali, co się najczęściej psuje, skąd sprowadzać części, jaki warsztat do serwisowania auta wybrać (najchętniej w warszawie lub okolicach). Doradźcie coś koledzy warto brać? Dodam, że auto w idealnym stanie technicznym sprawdzone w ASO Opla... pozdrawiam |
![]() mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2009-08-10 13:05:19 Jeżeli masz kase na benzynę do tego auta to i tak wszystkie wady wynagrodzi ci radość z jazdy. Jechałem tym autem raz (niestety jako pasażer tylnej kanapy) i na pewno można sie zakochać ![]() ![]() |
![]() Hubka Forumowicz OPEL Zafira OPC Warszawa | 2009-08-10 13:23:53 Tak naprawdę wolałbym coś ekonomiczniejszego np w dieslu - jakieś 120-150 kucy. Tylko wszystkie auta jakie do tej pory oglądałem z rocznika 2005-2006 miały przelot powyżej 150 tys. i mam podejrzenia, że jeszcze były kręcone...
Ciężko kupić dobre auto za rozsądną cenę - niestety. |
![]() mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2009-08-10 13:54:28 hmmm bo wiesz, takie opc to po mieście potrafi łyknąć grubo powyżej dziesięciu literków |
![]() Hubka Forumowicz OPEL Zafira OPC Warszawa | 2009-08-10 22:49:50 tak też słyszałem niestety o tym spalaniu ![]() a przy tym motorze noga będzie świerzbić, oj będzie ![]() |
![]() mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2009-08-11 10:09:20 z drugiej strony jeżeli samochód jest pewny i nie zarżnięty to ja bym się nie zastanawiał.Szczególnie jeżeli to ma być samochód "rodzinny" a nie "auto z kratką" i nie będziesz nim robił jakichś zabójczych przebiegów. Diesle opla są takie sobie i kosztują dużo kiedy się zepsują. Jeżeli będziesz dbał o OPC (dobry olej i nie katowanie turbiny) to będzie Ci służył bardzo długo i na pewno nie będziesz miał problemów żeby go sprzedać. IMO warto przeboleć wyższe koszty paliwa bo poza tym jednym mankamentem to fajny wóz. |
![]() Hubka Forumowicz OPEL Zafira OPC Warszawa | 2009-08-11 11:11:37 Autko sprawdziłem w ASO, ma przebieg oryginalny jedynie 55 tkm. W środku wygląda jak nówka. Sprowadzone 1,5 roku temu do Polski z Niemiec - 1 właściciel w Polsce. Lakierowany zderzak przedni, wymieniony prawy błotnik i lakierowane prawe tylne drzwi (sprawdzone testerem grubości lakieru), ale elementy wymienione na nowe - w sensie szpachli nie ma. Błędów w kompie nie ma, przebieg raczej oryginalny patrząc po zużyciu elementów wnętrza. Pełną ścieżkę diagnostyczną przeszła bez problemu, ważny przegląd techniczny do 12.2010.
Samochód jak najbardziej ma być rodzinny. Czasem pewnie sprawdzę na jakiejś lepszej drodze co on potrafi, ale bez przesady... Dzięki za pomoc w podjęciu decyzji. Na 90% jestem zdecydowany ![]() |
![]() Hubka Forumowicz OPEL Zafira OPC Warszawa | 2009-08-11 11:55:14 Hmm, przypuszczam, że masz rację tylko, że:
- autko jest w bardzo dobrej cenie - czyli cenie diesla z przebiegiem pow. 100 tkm z 2006-2007 r - jeśli teraz nie kupię takiego auta, to kiedy? Jak będę dziadkiem? - nigdy nie miałem takiej maszyny - ostatnio użytkowałem zafirę A 1.6 101 KM - jak wsiadłem w opc to pomimo mankamentów typu twarde zawieszenie no i oczywiście spalanie - ten samochód wciska w fotel i jeździsz z bananem na gębie, - części do tego auta nie są dużo droższe - kpl rozrządu SKF można wyjąć z allegro za 450 PLN - kwestia znalezienia naprawdę dobrego warsztatu, żeby to auto serwisować... |
![]() LeonLeszek Pełnoprawny Klubowicz Zafira OPC Piaseczno | 2009-08-11 15:09:04 Zawieszenie wcale nie jest drastycznie twarde,ładnie wybiera i świetnie się prowadzi. Spalanie w mieście ,owszem spore. W trasie bez pałowania ,spoko. Jeżdzi się wspaniale! Ciekawe że najwięcej do powiedzenia mają ci kturzy samochód znają tylko z obrazków ![]() Pozdro!!! |
![]() LeonLeszek Pełnoprawny Klubowicz Zafira OPC Piaseczno | 2009-08-12 22:17:48 Bez urazy Yannosic ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ps.Zazdroszczę takiego wstecznego!!! ![]() |
DONALDz Forumowicz opel zafira wersji S ... Bochnia | 2009-08-13 09:16:10 Witam bardzo fajna bryka każde auto ma swoje wady i plusy do wad tak jak do żoną czeba się przyzwyczajc i polubieć mam nadzieję że jak kupisz to opiszesz zafirkę bo w przyszłości taką bym sobie sprawił
pozdrowienia dla fanów opla |
![]() YANNOSICK (S) Pełnoprawny Klubowicz Yerseke,Holand | 2009-08-13 10:30:47
Dobra, tylko w moim odczuciu użytkowanie OPeCa jako dupowozu mija się z istotą tego auta. Jeżeli samochód ma służyć do transportu kompostu na działkę lub wożenia żony do fryzjera to po co OPC??? Do tego idealnie nadają się pustaki 1,6. OPC ma pożerać tysiące kilometrów dziennie ośmieszając szajswageny i inne fiesty podczas osiągania prędkosci warpowej. Co do spalania to średnie na poziomie powyżej 20/100 to już zbyt wiele na tak lekkie i "zwyczajne" auto. Moim zdaniem Zafira nawet przy ostrym katingu zmieści się w 20 litrach. |
![]() LeonLeszek Pełnoprawny Klubowicz Zafira OPC Piaseczno | 2009-08-13 11:27:36 Bez względu na niezły silnik i zawias nadal jest to tylko minibus. Nie jest to samochód do wyścigów czy szaleństw.Do tego są inne,lżejsze i zwinniejsze. Zofia OPC to niezłe rodzinne auto ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A do wożenia pustaków najlepsze są szajswageny!!!! Pozdro!!! |
![]() YANNOSICK (S) Pełnoprawny Klubowicz Yerseke,Holand | 2009-08-14 09:01:37
Normalnie padłem na cyce ze smiechu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zgadzam się z Twoją opinią. Pozdro |
![]() Hubka Forumowicz OPEL Zafira OPC Warszawa | 2009-08-17 13:16:27 Panowie,
Cieszę się, że temat wywołał jakąś dyskusję ![]() Pomimo wad typu twarde zawieszenie i wir w baku samochodzik jednak nabyłem ![]() Jeżdżę nim dopiero kilka dni i jak na razie cieszy mnie każda chwila spędzona w Zofii ![]() Co do spalania w mieście - wydaje mi się, że się wyrobię w 14 litrach ale tak konkretnie to będę mógł powiedzieć za jakiś miesiąc - wtedy spalanie się unormuje (na razie sprawdzam możliwości auta). Zawieszenie fakt twarde ale nie do przesady. Dziecko (6 lat) - zachwycone autem, żona niestety mniej. |
![]() LeonLeszek Pełnoprawny Klubowicz Zafira OPC Piaseczno | 2009-08-17 14:48:55 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Szerokości!!! |
![]() Hubka Forumowicz OPEL Zafira OPC Warszawa | 2009-08-17 18:40:34 wiesz, do ładowności jest przyzwyczajona - bo miałem wcześniej Zofię A. B jest ciut większa - tzn dłuższa o kilka cm i szersza chyba o 6 cm ale generalnie pojemność kufra podobna ![]() wrzuciłem kilka fotek do profilu ![]() [ wiadomość edytowana przez: Hubka dnia 2009-08-17 19:17:16 ] |