[mk7] alu felgi od fiesty, nie pasuja do essiego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie.Kupilem piekne felgi montowane seryjnie w fiestach.Wyglad taki krzyzyk badz plus czteroramienne.Tyl pasuje extra ale przod..... wchodza za gleboko i zatrzymuja sie na zacisku hamulca.Co robic, macie jakies rady?Cena ich byla 405zl z oponami.Opony jak i felgi prawie nowe, zero zniszczenia.Rozmiar felg 14

Dystans ?

daj dystans... taki pierścień na piaste

To nie moze byc na piaste lecz na calą powierzchnie ,tylko ile tam dac, 5 mm 10mm.Widzialem takie podkladki na allegro ale nie wiem ile wziasc

no zakłada się na szpilki jako dystans i jest on do okoła... podaj et czy coś tam i ktos kto się zna może pomoze bo ja średnio wiem co powinno być a niechce w bład nikogo wprowadzać

Podaj jakie jest ET felgi, to się dobierze dystanse. No i przygotuj się na wymianę wszystkich szpilek w kołach .

nie wiem teraz jakie jest et ale macie tu link do wygranej aukcji http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=698398071 moze cos ogarniecie

Cytat:
2009-08-17 20:48:17, maniek0012 pisze:
nie wiem teraz jakie jest et ale macie tu link do wygranej aukcji http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=698398071 moze cos ogarniecie

Pod dekielkiem masz napisane jakie jest ET wystarczy, że przepiszesz .

znalazlem na allegro takie same tu macie dane:
SPECYFIKACJA MONTAŻOWA FELG:
ROZSTAW ŚRUB - 4 x 108
WYMIAR - 5,5J x 14"
ODSADZENIE (ET) - ET 43,5
ŚREDNICA OTWORU CENTRALNEGO - 63,3mm

W takim razie jakie dystanse?Czy ktos juz wie?

Cytat:
2009-08-17 21:00:45, maniek0012 pisze:
W takim razie jakie dystanse?Czy ktos juz wie?

Dystans powinien mieć około 3-5mm i będzie git (oryginalne felgi do Essa mają ET40) - też ważne jest jak mocno się opierają na tych zaciskach.
Ważne jest też, żeby nakrętka wkręciła się przynajmniej na 6 do 7 obrotów i felga opierała się jak najmocniej na otworze centrującym (a nie tak, że styka się z nim tylko na powierzchni 1mm).

EDIT:
Jeśli okazało by się, że musisz wymieniać szpilki nawet do takich cienkich dystansów (a pewnie będziesz musiał) to wtedy ja bym pomyślał nawet nad dystansem 8mm, wtedy felgi ładniej by wypełniły nadkola.

[ wiadomość edytowana przez: deathrider_85 dnia 2009-08-17 21:38:30 ]

Ok dzieki bardzo mi pomogles.W takim razie zamowie 5mm i mam nadzieje ze starczy i nie bedzie sie nic obcieralo.

Panowie kolejny maly problem.Dzis zalozylem tak dla jaj podkladki o grubosci 3mm i styk felgi a zaciskiem to roznica byla okolo 1 moze 1,5 mm.Na oko to malo.Zamowilem dystanse 5mm ale sprawa numer 2.Po nalozeniu podkladek 3mm nakretka wkrecila mi sie na 9 obrotow luzem a potemokolo 2.5 moze 3 obroty na dociagniecie felgi na maxa??Co o tym sadzicie.Czy jak dam 5mm dystansu to bedzie dobrze czy bede musial zmienic szpilki.Prosze o fahowe wypowiedzi.Z gory dziekuje

Będzie dobrze .

Przy różnicy 2 mm dla szpilki masz jakieś 1,33 obrotu. (M12x1,5). Czyli 11 obrotów.
Wysokość nakrętki to jakieś 15-16mm -
11 obrotów daje nam 16,5mm czyli szpilka powinna wystawać o mniej więcej 1-1,5mm.
Jak dla mnie, to wystarczy.