MotoNews.pl
7 Carina E 4A-FE - bierze olej 0,35 l / 1000 km - czy to norma (236029/18)

Carina E 4A-FE - bierze olej 0,35 l / 1000 km - czy to norma

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie.
Mam tą Carinę kilka miesięcy, przejechałem w tym czasie 20 tys. km (całkowity przebieg 150 tys. km) i stwierdziłem, że średnie zużycie oleju to 0,35 litra na 1000 km. Czy to normalne w tych silnikach?
Wcześniej jeździłem Primerą 2.0 z przebiegiem prawie 3x większym i na jej bagnecie ubywał milimetr od wymiany do wymiany (~0,1 litra na 10 tys. km) - praktycznie nie brała oleju wcale.
A w Carinie taka wpadka... czytałem wcześniej, że te silniki lubią brać olej, no ale bez jaj... 3,5 litra na dolewki między wymianami, to trochę dużo. No chyba, że też tak macie, to może tak ma być.

Nie ma żadnych wycieków, z wydechu nie dymi, spaliny w normie, silnik chodzi idealnie. Oleju szybciej ubywa na miejscu niż na trasie. I jeszcze jedno... zlewany stary olej jest czarny (w primerze olej przez 10 tys. tylko lekko mętniał). Używałem tego samego oleju w obu autach - półsyntetyk Valvoline MaxLife 10w40.

Czy takie zużycie oleju to norma
Jeśli nie, to co się mogło zużyć i jak to stwierdzić (uszczelniacze zaworów?, pierścienie tłokowe?)

No jak dla mnie to norma koledze ten silnik pali 1l na 1000 to już dużo a u mnie 7A-FE i też około 0,5 -0,6 na dwa tysiące więc podobnie nic dziwnego jak dlamnie

No mój drogi, do niedawna byłem posiadaczem Cariny z tymże silniczkiem(4A-FE) i muszę powiedzieć że pomiędzy wymianami to mi ubywało może z litr, a jeździłem do końca na półsyntetyku, wymiany zawsze co 12 tys km, więc u Ciebie raczej coś nie halo...

W mojej Carince miedzy wymianami (10 000) ubywa 0,7-0,8ltr. ,przebieg 252 tys km i nadal na polsyntetyku Mobil 1

Jeśli masz założoną instalację gazową to powiem że to normalne... bo przy gazie zawsze będzie brał olej i to w różnych ilościach. U mnie przez zjeżdżone pierścienie i gaz bierze jakieś 0.5l na 1000km. Narazie mam parę innych rzeczy do zrobienia i naprawienia po poprzednim właścicielu i wtedy będę się zabierał za silnik bo za dobrze mi się jeździ tym samochodem... Ja w swoim to szczerze powiedziawszy powinienem tylko filtr wymieniać bo tyle oleju dolewam

Cytat:
2009-08-18 11:39:06, tomoplw pisze:
Jeśli masz założoną instalację gazową to powiem że to normalne...

nie wydaje mi się to takie oczywiste. Tak rzeczywiście mam instalację gazową, ale w primerze też miałem, a jak pisalem wcześniej ona nie brała oleju wcale.

Cytat:
2009-08-18 10:13:07, Tomi7878 pisze:
W mojej Carince miedzy wymianami (10 000) ubywa 0,7-0,8ltr. ,przebieg 252 tys km i nadal na polsyntetyku Mobil 1

No takie zużycie było by już do zaakceptowania, ale ja mam niestety 5x większe.

http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=73138&c=18&f=23