Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() MYSHA Kandydat na Kandaydata Samara Szczecin | 2009-08-22 16:16:27 Wiatrak się włącza jak osiągnie swoją temperature? Na trasie też się grzeje czy tylko w miejscu? Możliwe że przekaźnik się sfajczył od wiatraka albo ta stara uszczelka gdzieś zatkała przepływ płynu chłodzącego i nie ma dużego obiegu a silnik pracuje cały czas na małym obiegu. Chłodnica robi się gorąca? a tak w ogóle to czy odpowietrzałeś cały układ chłodzenia? |
![]() kropi SYMPATYCZNY GOŚĆ lada 110 i 111 słupsk | 2009-08-22 23:54:59 nie pamietam jak to dokladnie jest z tym termostatem ale najprostsze to odkrecic korek od chlodniicy i dodac gazu jak wywali wode przez korek to najprawdopodobniej poszla uszczelka pod glowica |
![]() MYSHA Kandydat na Kandaydata Samara Szczecin | 2009-08-23 00:08:03 uszczelka pod glowiocą to by kopcił mocno. To mi wygląda raczej na problem z chłodnicą, zatkane kanaliki albo pogięte... Hmmmm
Mamy zagadkę, to trochę głupia rada ale ja bym prubował innej chłodnicy, powiedz jeszcze jak odpowietrzasz układ to włączasz ogrzewanie na maksa w samochodzie? Ale skoro chłodnica nagrzewa się nie równomiernie to musi być coś z nią po prostu wygląda na to że ciecz chłodząca nie krąży po całej chłodnicy. |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2009-08-25 12:49:32 Uszczelka pod glowica moze tak sie zepsuc ze woda do cylindra nie trafi - kopcic nie bedzie.
Przede wszystkim wlewajac wode do ukladu chlodzenia - nalezy wlac ja do gornej rury (weza gumowego) laczacego chlodnice z silnikiem - owczesniej zdejmujac go z chlodnicy - w ten czas mamy pewnosc ze uklad bedzie napelniony dobrze- przerabialem to juz nie raz, i nie jeden mechanik lejac mi wode do chlodnicy doprowadzal auto do przegrzania. Moim zdaniem tu nawet ksiazka obslugi sie myli. Po wtore : otworzyc zawor nagrzewnicy - co by lyknelo plynu i odpowietrzylo sie wszystko. Po trzecie: - wyjmij termostat, zagotuj wody w czajniku, i wlej w niego - jesli sie otworzy jest ok - jesli nie - jest do dupy- niestety spotykalem sie juz z tym wielokrotnie ze nowe czesci nadawaly sie do wyrzucenia - w tym termostat. Po czwarte: ogladnij zbiorniczek uzupelniajacy wode w chlodnicy, oraz korek chlodnicy - pod wzgledem oleju, piany czy innego syfu. Byc moze ktos zastosowal kiedys "fusy" do uszczelnienia - ktore moze blokuja kanaly. -ogladnij rowniez korek wlewu oleju - pod wzgledem majonezu (z emulgowany olej) Po piate: - moze i najwazniejsze- jesli jest w aucie instalacja gazowa z paronwnikiem ogrzewanym plynem chlodniczym - upewnij sie ze nie blokuje i ze jest zalozona prawidlowo nie utrudniajac/blokujac obiegu wody. |
![]() A13 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Warszawa | 2009-08-26 11:48:14 Przychodzi mi na myśl sprawa naszego firmowego Poloneza, który się ciągle przegrzewał, kipiał, a my nie wiedzieliśmy czy akurat tego dnia wróci do bazy.
Fachowcy wymieniali chłodnicę, zbiorniczek wyrównawczy, termostat, kilka razy czujnik wiatraka na chłodnicy i... i nic, jak gotował się przedtem, gotował się nadal. Na koniec zmienili głowice. Okazało się, że głowica jakoś źle odlana była i dmuchało w kanał wodny. Rewelacji nie ma, temp. wody utrzymuje się na poziomie 95 st C, ale da radę jechać. |
![]() konukera Kandydat na Kandaydata vfts 2107'88 / samara wafka | 2009-10-30 16:24:29 jesli podejrzewasz syfy w kanalach to moze uzyj jakiegos plukacza chlodnic?
jak ja napelnialem uklad to mechanik poradzil aby odkrecic jedna z rurek do nagrzewnicy i lac plyn do chlodnicy az zacznie isc ta rurka. potem skrecilem dolalem odpalilem, odpowietrzyl sie i gitara ![]() |