MotoNews.pl

Po czym poznać stuki panewek?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Coś mi zaczęło stukać w silniku caro plus przebieg 95tysi, tak po prostu nagle podczas jazdy nie wiem co to

Panewki slychac rano przy zapalaniu jak jest zimny silnik jest takie trytrytry ale to juz jak sa total kaput. Natomiast najlepiej slychac je powyzej 3tys obr tzn jest rechotanie ktore powoduje ze nie da sie jechac od halasu. Moze to tez byc cos z walem korbowym. Ale jak nagle zaczelo wyraznei stukac to chyba raczej nie panewki. One raczej powoli subtelnie zaczynaja rechotac coraz wyrazniej.

nie pamietam dokladnie czy bylo to trytrytry czy tuktuktuk, ale kiedys, kiedy mialem warszawe i wlasnie zostala ona uruchomiona jechalem nia i na trzystaktoryms kilometrze dobiegly mnie dziwne stuki z silnika. zadzwonilem w czasie jazdy z komorki do mojego kolegi bogdana, ktory zreanimuje mi bryki (akurat tego silnika nie skladal) i spytalem, co tu tak stuka. posluchal w sluchawce i powiedzial, ze panewki. generalnie, jak cos stuka, a jeszcze jedzie to panewki. to taka rada, podobna do tych z "pani domu".

Powyzej 3 tys az zal serce sciska jak sie dodaje gazu tak silnik wyje (glosno pracuje) i nie chce sie wkrecac na obroty.
Moze ktos nagra dzwiek silnika z panewkami uszkodzonymi

[ wiadomość edytowana przez: Skora dnia 2003-08-24 22:44:08 ]

U mnie było je słychać idealnie
podkreślam było bo teraz jest błoga cisza

A słychać je było bardzo dobrze przy powolnym puszczaniu gazu (utrzymaniu stałej przędkości przy około3000obr)

Cytat:
2003-08-24 22:42:04, Skora pisze:

Co wy na galerie dzwiekow fso ?? Jest tyle dzwiekow do nagrania panewki, zawory, trzaski, pukania, lupania,chrupania i inne pozniej sie zrobi analizator przynosisz do domu nagrany dzwiek w autku a komputer porownuje do swojej bazy i wywala ci wynik np hmm

PYMPLUMEAUUUEEUGRACHBUBU

Krzyzaki maja luzy ,Most wyje, Zawory klekocza*, i nadkole sie odkrecilo

* nie dotyczy GLD

pozdr

Cytat:
2003-08-25 07:48:32, thaniel pisze:
Co wy na galerie dzwiekow fso ?? Jest tyle dzwiekow do nagrania panewki, zawory, trzaski, pukania, lupania,chrupania i inne pozniej sie zrobi analizator przynosisz do domu nagrany dzwiek w autku a komputer porownuje do swojej bazy i wywala ci wynik np hmm

PYMPLUMEAUUUEEUGRACHBUBU

Krzyzaki maja luzy ,Most wyje, Zawory klekocza*, i nadkole sie odkrecilo

* nie dotyczy GLD

pozdr

pomysł dobry

Dziękuję za odpowiedzi chyba to nie panewki tylko napiernicza cos układzie zaworowym , najbardziej to słychać tak podczas przyśpieszania miedzy 1000 a 2500 i trochę na biegu jałowym jak jest fest gorący silnik, pojadę do mechaniora moze sprężyna poszła albo szklanka się zatarła?

A moze (to luzna teoria) pompa wodna "sie konczy" ?? i grzechocze ?

pozdr

Cytat:
2003-08-24 22:42:04, Skora pisze:

Służę przykładowym modelem do nagrań

Coś mi stuka przy kręceniu rozrusznikiem,mam pełne gacie że nie ma już panewek...
Jadę do Stasia na konsultację

Cytat:
2003-08-25 07:48:32, thaniel pisze:
Co wy na galerie dzwiekow fso ??

A później listę przebojów.

W tym tygodniu przebojem jest dzwiek urwanego tlumika

pozdr

Nie nie najlepszy przeboj to pompa wody przy -30
Myslalem ze sie posikam ze smiechu jak w horrorze ;]

Panie i Panowie
od pewnego czasu obserwuje stuki w silniku proporcjonalne do szybkosci obrotowej. Wystepuja tylko przy zimnym silniku - silnik chodzi troche jak diesel. O ile sie orientuje to raczej nie jest to klepanie zaworow. Po rozgrzaniu silnik chodzi normalnie.
Na co stawiacie??

Adamus

Na Tolka Banana.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Hmm... a ja na Myszke Miki.

Nikt nie mial podobnych objawow? Nie wierze!

Adamus

Panewki

Moze, ale stuki pojawily sie od razu dosc wyrazne. Panewki chyba zuzywaja sie stopniowo tak sobie mysle
Poza tym, czy u Ciebie stuki panewek zanikaly po rozgrzaniu?

Adamus