Autronic Mistral

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
W mojej Skodzie Felicii 1.6 zainstalowana jest instalacja Autronic Mistral z którą mam same problemy. Około pół roku temu instalacja zaczęła wariować tzn. wyłączała się podczas jazdy lub nie uruchamiała się wcale, trzeba było odpiąć akumulator żeby ją uruchomić, ale udawało się to tylko 1 raz.
Gazownicy stwierdzili że uszkodzony jest komputer gazu i nadaje się do wymiany, ale coś pokombinowali i wszystko działało jako tako. Zobaczyłem że wywalili bezpiecznik który był na kablu od akumulatora, a w to miejsce wstawili czarną kostkę o oznaczeniach
NVF4-2C-Z30a
NO: 40A/14 DC
NC: 30A/14DC
DC 12V
NHG
Po co ta kostka i jakie spełnia zadanie?
Nie dawno w Skodzie padł regulator napięcia i było kilka skoków napięcia, podczas jazdy na gazie wystąpił taki skok, autem szarpnęło, kontrolka od gazu zgasła i auto działa już tylko na benzynie i to nie najlepiej. Naprawiłem regulator ale co zrobić z gazem nie wiem.
Czy możliwe że to awaria tej kostki? Może padł komputer od gazu skoro nie było bezpiecznika? Co zrobić?

Proszę o pomoc bo wydaje mi się że ci gazownicy to naciągacze i nie bardzo mam ochotę do nich jechać.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Witam ponownie.
W w/w instalacji prawdopodobnie uszkodzony jest komputer. Proszę o poradę czy mogłbym wyminić elektonikę tej instalacji na inną zostawiając wtryskiwacze itp żeby to wszystko działało.

Witam ponownie.
Może ktoś zna jakiegoś fachowca który podejmie się naprawy sterownika Autronic Mistral?