Czy opłaca się zdejmować kratkę z bagażnika?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Przerabiać samochód na osobowy z ciężarowego? Nie będę nic wrzucał w koszty więc w sumie jest mi ona nie potrzebna. Wiem, że muszę mieć firmę, która kratkę zdemontuje "fizycznie" i wystawi na to glejt (ok.50-100zł) plus w stacji kontroli 180 zł.
Zna ktoś firmę która zdejmuje te kratki w okolicach lub w samej Warszawie?
Z góry dzięki za pomoc.
Dodam, że samochód jest zarejestrowany na 5 osób. Nie będzie problemu, jeżeli tą kratkę wyjmę i po prostu wrzucę do piwnicy bez żadnych zmian w dokumentach? Policja w razie kontroli się nie przyczepi?

[ wiadomość edytowana przez: slayter dnia 2009-09-07 08:37:57 ]

[ wiadomość edytowana przez: slayter dnia 2009-09-07 08:38:38 ]

Ja zdemontowałem samodzielnie i wrzuciłem do piwnicy. Żadnych zmian w papierach nie dokonywałem i na 3 kontrole policyjne żadna do kratki się nie doczepiła. Do kratki nie doczepił się również diagnosta na dwóch przeglądach rejestracyjnych. Na drugim nawet powiedział "no jedź pan tą ciężarówką" z uśmiechem na twarzy. Zresztą co policja może zrobić? Zabrać DR i kazać w ciągu 7 dni zrobić przegląd z kratką? Nie ma problemu! W 10 min. montuję kratkę i znów mam "ciężarówkę", a diagnosta za 20 zł to potwierdza. Zresztą chyba nie policji oceniać co jest ciężarówką, a co osobówką.
Co do firm demontujących kratki to zapytaj w okręgowej (ale koniecznie w okręgowej) stacji kontroli pojazdów - będą wiedzieli.
Aha... w pewnych latach - 1998-1999 można było nabyć auta z kasetką w bagażniku zamiast kratki - niby do przewożenia wartości pieniężnych/złota/diamentów. Kolega takiego lanosa miał.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2009-09-07 09:24:56 ]

Czyli kratka powędruje do magazynu rzeczy niepotrzebnych (przynajmniej przez najbliższe 100 lat).

Kratkę możesz najpewniej zdjąć na Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów

Cena za usługę i "badania" coś koło 180-200 PLN

Dostajesz później kwit i do urzędu na zmianę wpisu w DR.

Moja krata leży w garażu

krzychu_ch - powtarzasz się!

No tak, ale nie musisz jeździć do żadnej firmy która kilkoma kluczami odkręci kratę i Ci da luzem

Cała operacja zostanie przeprowadzona na stacji

Cytat:
2009-09-07 11:50:37, krzychu_ch pisze:
Cała operacja zostanie przeprowadzona na stacji

Operacja demontażu musi być przeprowadzona przez firmę mającą uprawnienia do przerabiania aut. Na taką przeróbkę dają papier+ksero dokumentów uprawniających do zmian. Stąd cena zamiast 10-20 zł wynosi 100-150 zł. W mojej okolicy np. stacja okręgowa takich uprawnień nie posiadała, ale wiedzieli kto posiada.
Zresztą - lepiej na butelki z % tą kasę wymienić