Kontrolka check engine

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, jako że nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, prosze o pomoc was, bardziej doświadczonym z LPG użytkowników.
Problem polega na tym, że po przejechaniu iluśtam kilometrów zaświeca się check silnika, ale autko pracuje normalnie... jak zgasze silnik to tak jakby resetuje tego checka i po chwili jeśli uruchomie slinki znowu go nie ma, dopiero muszę przejechać ileś tam kilometrów żeby sie zapalił... przez to nie mogę odczytać kodu błędu silnika...
proszę o pomoc i z góry dziękuje!

Dziwne. Komputer powinien zapamiętać kod błędu a skasować go dopiero po iluś tam cyklach uruchomień, w których błąd nie wystąpił. Jeśli jedziesz długo i świeci kontrolka to bezpośrednio po wyłączeniu silnika spróbuj odczytać kod błędu.

no niestety nie mam fizycznie takiej możliwości ponieważ zaraz po wyłączeniu silnika check się sam kasuje i nie ma juz błędu... byłem wczoraj u znajomego mechanika ( ale nie typu pan Zdzisław co śrubke przykręci i zniczego wodolot zrobi) i powiedział, że czasem ten typ tak ma (czytaj Opel), że występuje problem z sondą lambda i niestety chyba sie do tego bede musiał przyzwyczaić...

Możliwe ,że montazysta zamontował przekaźnik do resetowania pamieci sterownika samochodowego i każde wyłączenie silnika kasuje błędy. odczytaj na uruchomionym silniku po przejechasniu iluśtam kilometrów.