| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Adam_27 Espero 1.8 CD Połaniec | 2009-09-17 01:44:39 Witam Wszystkich.
Problem u mnie polegał ze sprzęgłem, więc zamówiłem komplet VALEO, i z godnie z instrukcja na klik zabrałem się za wymianę, i doszedłem do punktu 7 i zaczął się problem zdjęcie
Tu jeśli dobrze kombinuje jest coś z otworem gwiazdkowym, ale o wielkości 6mm, i znacznie więcej ilości wypustków niż na standardowym kluczu gwiazdkowym, i MOJE PYTANIE BRZMI, CZY W DOBRYM KIERUNKU IDĘ, bo zgodnie z poniższym opisem naszukałem sie imbusa, i nic nie znalazłem, a obecnie auto mam na kanale, więc baaaardzo proszę o pomoc, co dalej mam robić. W espero z manualnymi skrzyniami biegów wymiana sprzęgła ,docisku i łożyska wyciskowego nie wymaga zdejmowania skrzyni biegów. Potrzebne są ; 1. wykonane z blachy grubości 2 lub3mm wygięte w kształt literyU trzy uchwyty do zabezpieczenia -tzw.sprzężenia docisku i tarczy sprzęgłowej. 2.NagwintowanyM7 pręt o dług.ok.100mm 3.Szczypce do zdejmowania wewnętrzych pierścieni Segera. 4.Ośmiokątny wewnętrzny imbus wg norm calowyh-występuje w wielu zestawach z kluczami w rozmiarach calowych. Mając powyższe : 1.Wykręcamy świece-bedziemy musieli obracać wałem. 2.Podnosimy lewe przednie koło i zdejmijemy. 3.Odkręcamy pokrywe skrzyni biegów-może wylać się trochę oleju z kół zębatych 5 tki. 4.Od spodu samochodu zdejmujemy osłonę sprzęgła. 5.Zakładamy co 120 stopni- pokręcając za sprzęgło wykonane uchwyty które sprzęgają tarczę i docisk.Zwracamy uwagę na ustawienie docisku względem koła zamachowego.Jest oznaczone nawierceniami lub sami oznaczamy np.ostrym rysikiem-tak złożymy je przy składaniu.(ważne -to jest wyważenie docisku) 6.Odkręcamy śruby mocujące docisk-zostawiamy jedną-poluzowaną-aby nie wypadło nam sprzęgło do kanału w wyniku kolejnych czynności. 7.Wychodzimy z kanału i odkręcamy za pomocą imbusa śrubę zamykającą dostęp do pierścoenia Segera na wałku- na którym umieszczone jest sprzęgło. 8.Wyjmujemy za pomocą szczypiec wewntrzny pierścień Segera. 9.W otwór wałka wkręcamy nagwintowany pręt M7. 10.Ciągniemy do siebie do oporu. 11.Wchodzimy do kanału i odkręcamy ostatnią śrubę mocującą docisk do koła zamachowego. 12.Wyjmujemy do doły spięte ze sobą tarczę i docisk. 13.Od spodu możemy wykręcić wkręt ,obrócić widełki wysprzęglika i wyjąć do oceny łożysko dociskowe. 14.Składamy w odwrotnej kolejności. Jak by kogoś interesoował rys.uchwytów do sprzęgania to mogę naszkicować i przesłać na podany fax. Powodzenia.Nie jest to trudne. [ wiadomość edytowana przez: Adam_27 dnia 2009-09-17 01:49:56 ] |
mifinka (S) Klubowy Weteran Ford Probe 2,5V, BMW ... Warszawa - Wola | 2009-09-17 09:13:58 |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-09-17 09:24:26 Klub Warsztatów Daewoo Espero? |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-09-17 09:27:55
..ja mam wrażenie , że , być może, Kolega chciał zapodać manuala do wymiany sprzęgła ..coby ułatwić życie innym "mechanikom-amatorom" ...
raz , że popełnił błąd pisząc W espero z manualnymi skrzyniami biegów wymiana sprzęgła ,docisku i łożyska wyciskowego nie wymaga zdejmowania skrzyni biegów. bo to FAŁSZ dwa , że taki opis wywalił iż ciężko czytać...a co dopiero zrobić coś na tej podstawie
trzy...że zamiast wymiany sprzęgła czy skrzyni ..tak się rozpędził iż że rozebrał już samą skrzynię !
Też nie rozumiem jakie były intencje twórcy wątka
/ale liczę że wyjaśni / |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2009-09-17 20:28:10 Wymieniałem kpl. sprzęgło bez demontażu skrzyni biegów. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-09-17 20:46:58
No ji ??
Nikt nie negował że to możliwe
Natomiast trzeba podkreślić , że tylko w jakiś 30% Esperaków to jest realne....no i tak jak napisał Paweł 12132112404398....nawet przy takiej .."przyjaznej użytkownikowi" obudowie ...chyba jednak "wygodniej" wyjąć skrzynię |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2009-09-17 21:10:17
A ja zamontowałem wkłady między sprężynowe na tył
Bez żadnej żaluzji to było
|
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-09-17 21:20:27
Aluzji nie będzie ale uważaj bo Mod jest dzisiaj w "rządząco-bojowym" nastroju i zara i Ty (boś się wpisał nietematycznie zupełnie!) i ja...bo znowu pyknąłem OT ...zostaniemy zabananowani
Wolność słowa a raczej ...jego radość ... na naszym forumie powoli przechodzi do historii
Ha!...będę się ratował bo mi coś do głowy wpadło
W zasadzie ..patrząc na tytuł wątka ..to Adam_27 nie popełnił takiego fo_pa (czy jak to się tam pisze) .... podał rocznik woza , a biorąc rzecz ściśle ...prawie wszystkie skrzynie z tego okresu powinny mieć tę "dziurę" do bezinwazyjnej wymiany |
mifinka (S) Klubowy Weteran Ford Probe 2,5V, BMW ... Warszawa - Wola | 2009-09-17 21:31:18 I się Boguś uratował
A Ikarus7092790247- dostaje upomnienie za OT!!!
Wolność to pojecie względne... |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2009-09-17 23:02:25 cytuje:
(...7.Wychodzimy z kanału i odkręcamy śrubę zamykającą dostęp do pierścienia Segera na wałku- na którym umieszczone jest sprzęgło. 8.Wyjmujemy za pomocą szczypiec wewnętrzny pierścień Segera. 9.W otwór wałka wkręcamy nagwintowany pręt M7. 10.Ciągniemy do siebie do oporu... ) lub robisz sobie ściągacz udarowy do wysunięcia wałka (samego wałka) na odległość około 20cm I uwaga: występowały 2 rodzaje gwintu śruby zamykającej wałek. [ wiadomość edytowana przez: certiif dnia 2009-09-17 23:12:01 ] |
franko25 Member Klubu Espero Daewoo Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2009-09-18 09:58:33
u Mnie również obeszło się bez zdejmowania skrzynki by wymienić kompletne sprzęgło (roczkin 96) ale było troszeczkę wiecej zachodu przy zakładaniu pokrywy i trafeniu w tulejki [dwoje chłopa potrzebne], reszta poszła juz bezproblemowo [ wiadomość edytowana przez: franko25 dnia 2009-09-18 10:04:31 ] |
Adam_27 Espero 1.8 CD Połaniec | 2009-09-18 11:01:59 Napiszecie mi jak dostać się do tego wałka sprzęgła (strasznie denerwuje mnie ta śruba na wielowypust), auto mam od 2 lat, i może poprzedni właściciel coś juz tu kombinował, o czym nie wiem, jak to powinno wyglądać, u Was też było na klucz nie imbusowy tylko jakiś wielowypustowy, jak tak to podajcie mi jakąś dokładną nazwę i rozmiar, jeśli powiedzmy będę już miał ten klucz to rozumiem ma zrobić tak że patrząc od strony skrzyni po zdjęciu osłony 5 biegu na wałku sprzęgła (to z lewej str.) nie przejmować sie że jest osadzone koło zębate, tylko zdjąć wewnętrzny pierścień segera i odkręcić śrubę (na klucz wielowypustowy), po czym wkręcić śrubę M7 o długości 100 i pociągnąć do siebie na około 10 cm (myślę że tu raczej nie da się czegoś uszkodzić)i reszta w/w instrukcji jest już poprawna. [ wiadomość edytowana przez: Adam_27 dnia 2009-09-18 11:03:00 ] |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2009-09-18 12:33:51 Kup sobie zestaw kluczy TORX i dopasuj do tej śruby. Klucze Torx występują jako " małe i duże gwiazdki" |
Adam_27 Espero 1.8 CD Połaniec | 2009-09-18 13:09:56
Niestety te nie pasują, jak by to było tej firmy to nie było by problemu, tu chodzi o klucz wielowypust, gdzie tych ząbków jest znacznie więcej, i są mniejsze, i tak szukam i chyba znalazłem:
Klucz LIFU do suportu mechanizmu korbowego typu SHIMANO / CR-V / do zastosowania z kluczem zapadkowym 1/2" Zostało jeszcze ustalić wielkość, ale obstawiam że jest to 6mm. |
Zzzz Opel astra Torun | 2009-09-18 19:20:32 kolego te klucze z wieksza ilosca zabkow nazywaja sie spline nie torx i bez problemu je kupisz bo sa masowo stosowane takie sruby np w vw |