Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() marcij Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2009-09-21 23:05:02 Zacznijmy od tego , ze matiz ma plastikowy kolektor dolotowy i nie powinno w nim byc instalacji innej niz sekwencyjna.
1. A co do bledu check , to jego pojawianie sie jest spowodowane zla emulacja , lub wogole brakiem emulacji sondy lambda. Podczas jazdy na gazie komputer benzynowy musi byc "oszukiwany" przez komputer gazowy, a w Twoim przypadku albo wogole nie jest , albo jest nieprawidlowo. Obecnosc silniczka krokowego nie ma tu nic do rzeczy. Generalnie blad sondy lambda czasem pojawia sie podczas jazdy na gazie przy zle dobranej instalacji gazowej. Na szczescie w matizie z tego co mi wiadomo komputer nie ma pamieci bledow, przynajmniej po wylaczeniu zaplonu kontrolka check znika.Co wiecej , podczas jazdy na gazie , komputer benzynowy nie ma wplywu na dawkowanie gazu , wiec pojawiajace sie w nim bledy nie maja wplywu na spalanie gazu. 2. Jest to prawda , jednak nie do konca. Dotyczy to benzyny i kontrolka CE i tryb awaryjny moga wplywac na zwiekszenie spalania benzyny. Jak wyzej napisalem , gaz to oddzielna kwestia. 3. Na zmniejszenie spalania bym nie liczyl. NIektorzy twierdza nawet , ze dobrze wyregulowana "sruba" pali minimalnie mniej od krokowca. Natomiast Twoje auto moze miec problemy na przegladzie , gdyz zgodnie z prawem powinno mic "elektroniczna regulacje dawkowania paliwa". 4. Nie wiem , mozliwe , ale dotyczy to tylko gazu i napewno nie bedzie mialo zadnego wplywu po kontrolke CE , ktora jeszcze raz podkresle sygnalizuje bledy komputera benzynowego Co zrobic ? Ja radzilbym udac sie do jakiegos sensownego , najlepiej zaufanego gazownika , zeby obejrzal ta instalacje , bo cos czuje ze jest ona zrobiona po maksymalnie najmniejszej linii oporu i moga w niej byc rozne kwaitki. Zeby ja ogarnal , wyregulowal i powiedzial , jak sie obchodzic z tym samochodem , zeby nie zafundowac sobie naprzyklad rozwalenie kolektora dolotowego. Dolot ma byc seryjny, bez zadnego odwracania, czy zatykania. |
![]() marcij Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2009-09-22 10:22:36 Kontrolka nie pojawia sie podczas jazdy na benzynie , bo z benzynowym ukladem jest wszystko w porzadku. Tak jak napisalem , spalanie gazu zachodzi ciut inaczej , komputer benzynowy nie jest do tego przystosowany i (jesli nie jest wlasciwie "oszukiwany" przez elektronike gazowa) uznaje to za blad, poniewaz wartosci inne niz te, jakie ma zaprogramowane dla spalania benzyny.
Emulator sondy lambda powinien pracowac bez wzgledu na to , czy jest krokowiec czy nie. Jego glownym zadaniem jest emulowanie sygnalu sondy dla komputera benzynowego , wlasnie po to , zeby nie wyskakiwaly bledy i nie swiecila sie kontrolka CE.Czy warto zakladac , to juz moim zdaniem zalezy od tego jaka masz tam elektronike gazowa. Jesli jest to najprostszy sterownik, to IMHO nie warto, bo one zazwyczaj tylko przeszkadzaja , a nie pomagaja i lepiej niech sie "marnuje"(Ewentualnie wstawic jakas atrape , zeby nie bylo problemow na przegladzie). Jesli jest to jakis lepszy sterownik , to warto sie juz nad tym zastanowic. |