Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Mieszczan Espero 1,5+ Gaz Tomaszów mazowiecki | 2009-09-23 10:53:13 Witam.Niedawno jechalem i wybuchło mi coś w silniku ,patrze a jeden przewód się pali (zdiecia zalaczyłem) .Wymienilem na nowe i silnik pracuje jak by na 3 lub 2 cylindrach.krótko mówiac dusi się.
Kable dobrze podociskalem .A i Najwazniejsze jak właczam światła to prawie gaśnie tzn.obroty spadają .Kable od akumulatora raczej się nie spalily choć nie sprawdzalem pod pancerzem ![]() ![]() ![]() |
![]() Mieszczan Espero 1,5+ Gaz Tomaszów mazowiecki | 2009-09-23 11:55:30 tak wywalil rowniez filtr powietrza.sprawdze go .zrobie jak mówiłes wielkie dzieki ![]() |
![]() Mieszczan Espero 1,5+ Gaz Tomaszów mazowiecki | 2009-09-23 12:20:38 filter sprawdziłem jest ok.Teraz bede sprawdzal układ zapłonowy.ale mam pytanie nie lepiej sprawdzic czy moze świeca jest przepalona?I kolejna informacja : Wystrzelił znów filter powietrza jak przelaczylem na gaz [ wiadomość edytowana przez: Mieszczan dnia 2009-09-23 12:41:07 ] |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-09-23 13:35:57 Miało być ostatni raz ale co tam, trzeba ratować Kolegę przed niedżwiedzią "przysługo-poradą" :
- masz lpg więc absolutnie NIE KUPUJ świec NGK !! ![]() ![]() O niebo bezpieczniej ( i pewnie taniej) kupić oryginalne japońskie DENSO np. tu: Jadars - u nich również przyzwoite jak na cęnę kable Packard czy np. Tesla (droższe ale jakościowo też spoko) Strzelanie zaraz po przełączeniu na gaz wskazuje właśnie problem na linii świece, przewody / może być też cewka, aparat zapłonowy/ Poza tem..sprawdź dokładnie instalację elektryczną ...to przygasanie wyraźnie wskazuje na brak plusa, brak masy ...jakieś zwarcie lub tp. /nie zawsze musi wywalić bezpieczniki ...ale zawsze może ...spalić Ci auto ! / |
![]() Mieszczan Espero 1,5+ Gaz Tomaszów mazowiecki | 2009-09-23 13:44:10 dzieki ![]() |
![]() slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2009-09-23 13:51:42 A czy przygasanie nie będzie spowodowane złym stanem alternatora, np. łożyska na wykończeniu?
Jeżeli chodzi o strzały to sprawdzałbym to o czym wspominali przedmówcy: przewody (najlepiej po ciemku), świece, cewka impulsatora w aparacie zapłonowym, blaszka w kopułce. A ja od zawsze jeżdżę na NGK i zawsze jak czytam Boguś Twoje posty, to mi trochę szybciej zaczyna bić serce, że mam (miałem) tykającą bombę ![]() Przewody na których jeździłem to medbryt. Firma ta zajmuje się głównie....inhalatorami. Ich przewody sprzedaje motokombi na Gersona. Są sporo grubsze niż normalne i wyglądają na dużo solidniejsze niż np. NGK właśnie. |
![]() slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2009-09-23 21:58:00 Chodzi o to, że te świece potrafią się pourywać przy wykręcaniu. Gdzieś na forum chyba było nawet zdjęcie to potwierdzające. A Bogdan zna kilka przypadków z autopsji. Się mylę, czy się nie mylę? ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-09-23 22:20:13 Z racji stałego kontaktu z serwisami mam głównie opinie oparte na doświadczeniach mechaników.
Sam preferowałem zawsze BRISK-a lub właśnie NGK (które w owym czasie były jednymi z najlepszych), stąd niezmierne było moje zdziwienie jak mnie wiency od 3 lat zacząłem wysłuchiwać narzekania serwisów na NGK (znaczna liczba reklamacji klientów po montażu tych świec ) No i luźno do tego podchodziłem...póki sam nie oberwałem /mało co/ - podjechałem kiedyś na warsztat w zupełnie innym celu - mechanik grzebiąc przy autku i widząc LPG ..spytał na jakiś świecach jeżdżę (miałem "świeże" NGK V-line) - po odpowiedzi , bez słowa poszedł i przyniósł klucz do świec i zabrał się za wykręcanie - okazało się że 1 sztuka miała praktycznie już zupełnie luźną elektrodę centralną...a druga już pękniętą mocno porcelankę wokół elektrody ! Właśnie dlatego mnie spytał bo miał już wcześniej 2 przypadki problemów z silnikiem gdyż elementy "sławnej" NGK wsypały się do komory spalania! /o dziwo ..dotyczyło to wyłącznie aut z LPG / Jak pamiętam , nasz Klubowy Kolega Kolber miał też jazdy z NGK ...nówki świece z autoryzowanego źródła ....padały jak muchy ..praktycznie bez przebiegu ! - żeby nie było -jak udało się ustalić przyczynę PROBLEMÓW ...wkręcił BERU (chyba) i auto zaczęło żyć na maxa! i dlatego właśnie ...NIE KUPIĘ NIGDY JUŻ świec NGK (niekoniecznie dlatego że produkowane są 35 km od Katowic ![]() ufff! ..ale się naprodukowałem |
![]() jost Klubowy Weteran BMW 520d Lublin | 2009-09-23 22:46:10 ja przejeździłem ok 100 tys km na świecach ngk zmienianych co 20-30 kkm i nigdy nie miałem problemu z nimi. więc może jakieś dobre mi się trafiały, a kupowałem je w różnych sklepach..... |
![]() Mieszczan Espero 1,5+ Gaz Tomaszów mazowiecki | 2009-09-26 13:56:50 JA dziś wykrecilem świece .Wymienilem je 2 miesiace temu i juz byly czarne elektrody .nie znam się na tym ale koncówki były zasmolone.moze od tego wybuchu.zamowiłem juz nowe na allegro dzekam na paczke (ŚWIECE DENSO ) |
![]() adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2009-09-27 08:47:14 czarne to nie od wybuchu ale zla mieszanka tak mi sie wydaje lub olej w mieszance czyt. uszczelka pod glowica |
![]() Mieszczan Espero 1,5+ Gaz Tomaszów mazowiecki | 2009-09-27 10:01:20 Mozliwe .Dla pewności dzis przeczyszcze i włoze spowrotem. |
![]() Mieszczan Espero 1,5+ Gaz Tomaszów mazowiecki | 2009-09-28 09:18:16 Rozwazam posty uzytkowników i sam podejmuje decyzje ![]() Dziś rozkrece aparat zapłonowy.i jutro lub po jutrze napisze co było przyczyną świece czy aparat.Aha jeszcze pytanie .-Co moze być przyczyną ze jak odpalam to jak zapale światła to obroty spadają i gaśnie?Jak gazuje to nie zgaśnie. [ wiadomość edytowana przez: Mieszczan dnia 2009-09-28 09:21:08 ] |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2009-09-28 09:41:22
W mojej nubirze świece NGK padły po 3kkm. Pech myślę sobie, kupię nowe. Nowe padły po 5kkm. Zdesperowany kupiłem iskry. Już mam najechane na nich 20kkm i zgodnie z dewizą piotrka - "działa nie ruszać" będę je wymieniać ![]() ![]() |