SWAP + zmiana na manual...proszę o opinie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie (i panie) generalnie sprawa wygląda tak: Mam Omę z silnikiem X20XEV czyli proste 2.0 16V w automacie...najechane ma już prawie 300 000 z czego 5lat lata na gazie...co tu dużo mówić ledwo zipie. Znam gościa który handluje omegami mówił że silnik z 2000r z przebiegiem do 100tyś i skrzynią manual i wszystkim co będę potrzebował do takiej zmiany odpali mi za 2000pln. Teraz pytanie jak wygląda w praktyce taki SWAP...czy dam rade wspólnymi siłami z kumplem mechanikiem i czy to wszystko będzie hasało??? czekam na odpowiedzi....Pozdro LOB!!

Jeszcze jedna kwestia: Czy da radę wrzucić skrzynię 6tkę....czy w ogóle były takie Omy?

[ wiadomość edytowana przez: Elektryk20 dnia 2009-09-27 11:45:35 ]

Poczytaj jest w tym temacie kilka postów.
A szóstkę możesz sobie jedynie dorysować zaczarowanym ołówkiem

Przeróbka na manual to bułka z masłem, skompletuj wszystkie części tylko.
A najlepiej, jak to Adam mówi: postaw omegę dawce obok omegi biorcy i dopiero zaczynaj robotę
Ogólnie wszystko pasuje i wszystkie otwory w budzie i silniku są pod obie wersje (MT, AT).

dzięki Ilku....więc z 6tką skrzynią lipa? szkoda, bo to zajeb%sta sprawa....

Cytat:
2009-09-28 05:12:18, Elektryk20 pisze:
dzięki Ilku....więc z 6tką skrzynią lipa? szkoda, bo to zajeb%sta sprawa....

Po 1. Nie wydaje mi się potrzebna (3ka jest do 160, 4ka do 200)
Po 2. Żeby mieć duży nadbieg trzeba mieć dużo koniuff, a u ciebie chyba szału niema
Po 3. Niema rzeczy niemożliwych - zawsze możesz przeszczepić jakąś skrzynie z szajswagena passata naprzykład

Witam. podepne sie pod temat mam juz skapletowane graty do przekladki skrzyni,bede prz3ekladal z kolesiem i terz taskie pytanko, na co powinienem zwrucic uwage przy tej operecji i na co uwazec.
pod wzgledem mechanicznym wydaje sie dosyc proste raczej nie powinienem napotklac zadnych przeszkod, zastanawia mnie jednak elktryka jak to zrobic zeby to mialo rece i nogi.
bede sugerowal sie ta porada http://www.omegaowners.com/forum/YaBB.pl?num=1218634381
bede wdzieczny za jakies konkretne wkazowki na temat tej operacj.
pozdrawiam