Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2009-09-28 07:08:13 No przecież mówiłem..... ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-09-28 07:58:43 Weź kredyt na mieszkanie, remont domku, nowy trawnik na działce, sprzęt komputerowy - przynajmniej za auto warte dzisiaj 8 tys.zł, które za rok będzie warte 6 tys.zł nie będzie Cię kosztowało po 5-ciu latach 11 tys zł. |
![]() archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2009-09-28 08:37:09 takie właśnie auto chcę kupić |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-09-28 09:17:18 I przepłacić z 60% - koszt kredytu+spadek wartości auta. |
![]() archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2009-09-28 09:24:08 często kredyt to jedyna możliwość zakupu auta |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2009-09-28 10:09:25
weź kredyt konsumpcyjny/gotówkowy czy jakiś tam, byle nie kredyt na samochód. A samochód kup za gotówkę. Wszystkie oferty są super,dopóki nie weźmiesz kredytu. Z tego typu ciekawostek: Czy wiesz, że jak masz auto w kredycie i ubezpieczenie AC/OC to nie ty decydujesz o naprawie samochodu tylko bank? Bank może zażyczyć sobie wypłatę odszkodowania z tytułu polisy,a ty zostajesz z wrakiem ( już spłaconym, chociaż nie zawsze). Inna ciekawostka- Czy wiesz,że jak chcesz założyć sobie gaz, to bank musi się zgodzić na to? Bank jest właścicielem samochodu i użycza go tobie w użytkowanie. Musisz przedstawiać polisę ubezpieczeniową pod rygorem wypowiedzenia kredytu. Niektóre banki posuwają się np. do tego, że jeżeli w ciągu 14 dni od daty wygaśnięcia poprzedniej polisy nie okażesz nowej, bank może sam zawrzeć nową umowę a ciebie obciążyć wszelkimi kosztami. A ty po prostu zapomniałeś,nie miałeś czasu itp ruszyć się do banku z nową polisą. Zresztą,sam mam samochód w kredycie i to są ciekawostki z mojej umowy kredytowej, sporządzonej dla kredytu przy wpłacie własnej powyżej 50% wartości pojazdu ![]() |
![]() archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2009-09-28 10:13:43 o tym nie wiedziałem!!!!
Ale bardziej przemawia do mnie by nie brać typowego kredytu samochodowego to że będzie on widnieć jako zastaw bankowy w rejestrze. Potem same problemy przy sprzedaży. Kredyt gotówkowy czyli konsumpcyjny jest moim zdaniem bezpieczniejszy. Nawet wysłałem zapytanie np. do SKOK-u bo wg kalkulatora maja ciekawą oferte ale zobaczymy co odpowiedzą |
![]() rudi Espero Wloclawek | 2009-09-28 11:32:01
w Skoku to chyba jakiś dodatkowe składki pobierają za członkostwo w tym zacnym gronie - odsetki na gotókowmy jeszcze rok temu były ok. 10% rocznie a teraz chyba niewiele więcej. Patrz też na rodzaj stopy proc. stała czy zmienna i od czego to zależy- najcześciej stała jest tylko do roku. Poza tym prowizja może być kilka proc. a moze być zero jak jeś jakś promocja. I bank kredytujący najczęściej żąda otwarcia u nich konta - patrz ile to będzie kosztowało i czy rach. oferuje coś poza spłatą kredytu, bo są tzw. konta tylko do obsługi kredytu, na które musisz przelać kasę co mies. tyle ile rata wynosi a bank sam sobie w dniu spłaty pobierze. Generalnie kredyt gotówkowy będzie przy tkiej kwocie najlepszym rozwiązaniem ale najlepiej to wogóle nie brać d tych krwiopijców, no ale jak mus to mus. ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-09-28 13:05:58
Nie ma większych problemów, ale dodatkowe koszty, bowiem bank wystawia zaświadczenie o spłacie kredytu, a Ty musisz zapłacić za wydanie nowych nr i DR... no chyba, że jak w moim wypadku - w zaświadczeniu z banku jest błąd w nr mieszkania... wtedy i pół roku można się pultać. |
![]() Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-09-28 14:32:43 Dobrze też jest wziąć kredyt w tym banku, w którym ma się konto. Często bank proponuje korzystne warunki kredytowania i spłaty. Choć nie zawsze. |
![]() Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2009-09-30 22:02:03 kredyt na auto jest pewnie trochę tańszy niż gotówkowy po za tym mozna wziąć kretyt na samochód w obcej walucie co przy wysokim kursie teraz na następna lata moze sie trochę bardziej opłacać no i to to pisał Rabbit czyli nie ty a bank rządzi a Ty jeszcze mozesz wybrać
Osobiscie to chyba bym brał kredyt samochodowy ale pamietaj że lepiej sie negocjuje cene jak masz kase w ręku poze tym auto kupowane na podstawie jakiejś umowy pro forma pomiędzy bankiem a tobą i sprzedającym biorąc na kredyt samochodowy musisz najpierw przerejestrowac na siebie biorąc bank na współwłasciciela, potem bank przelewa 1 transze potem 2gą ...itd jest z tym trochę zabawy są 2 opcje albo jesteś zajebiscie w plecy z kasą i bierzesz gotówkowy albo jesteś troche mniej zajebiscie w plecy z kasą i bierzesz samochodowy ale poswięcasz temu troche wiecej czasu |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2009-10-01 08:03:44 przy 8000 zł kredytu i 36 ratach po 288 zł rzeczywista roczna stopa procentowa to 17,7%. Wg mnie sporo, w swoim banku powinieneś znaleźć lepsze warunki. |
![]() archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2009-10-07 08:21:39 w moim banku powiedzieli że rata wyniesie ok. 305 zł ![]() Niech sie bujają!!! Wygląda na to że będę składać grosz do grosza a potem będzie kokosza...wróc! te... ta.... Leganza ![]() |
![]() slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2009-10-07 09:12:37 To jest chore. RRSO na poziomie "pohiperinflacyjnym" a my podobno żyjemy w stabilnej gospodarce UE. To udowadnia tylko fakt, że na rynku bankowości w Polsce nie ma jeszcze wystarczającej konkurencji.
A w kryzysie musimy jeszcze dopłacać do nierentownych banków ![]() ![]() |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2009-10-07 09:45:12
Jest jeszcze paragraf dotyczący współwłasności, mówiący że niezależnie od ilości spłaconych rat ( może być nawet 99 ze 100) bank ma 51% udziałów, a ty 49%. |