Czy ilosc oleju do wymiany jest podawana do stanu MAX??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W moim silniku przy wymianie wchodzi 4,5l, to jak wleje banke 4l to bede mial stan do polowy bagnetu?? Bo dzis promocja oleju 4l za 40pln

[ wiadomość edytowana przez: luckyboy dnia 2009-10-01 15:03:36 ]

[ wiadomość edytowana przez: luckyboy dnia 2009-10-01 18:46:06 ]

będziesz zapewne około minimum, bo trochę oleju zostanie starego. Ale jak tak koniecznie chcesz oszczędzać, to przy spuszczaniu, stary olej zlej do butelki, to będziesz miał jak Ci zbraknie nowego, albo na dolewki...
A nie lepiej kupić jeszcze litra i mieć w zapasie?
Co to za olej po 10pln/litr?

Poziom na miarce od MIN do MAX to 1L oleju, lej zawsze tak zeby było troszke powyzej połowy.

Kolego - będę naprawdę upierdliwy - popraw tytuł wątku. Poza tym jaki to olej za 40zł za 4l??

Cytat:
2009-10-01 15:16:47, surec pisze:
będziesz zapewne około minimum, bo trochę oleju zostanie starego. Ale jak tak koniecznie chcesz oszczędzać, to przy spuszczaniu, stary olej zlej do butelki, to będziesz miał jak Ci zbraknie nowego, albo na dolewki... A nie lepiej kupić jeszcze litra i mieć w zapasie? Co to za olej po 10pln/litr?

Mistrzu przeanalizujmy problem razem Ford podaje ze przy wymianie oleju wraz z filtrem wlewa sie 4,5l oleju. Jezeli 4,5l byloby liczone do stanu maksymalnego, to ze wzgledu na zbilzajacy sie okres z niskimi temperaturami powietrza atmosferycznego, elegancko pasowaloby wlac wlasnie jedna "banke" i stan oleju bedzie oscylowal okolo polowy pomiedzy MIN i MAX, po co mam zalewac do fula na zime?? Zanim mi ta polowe wypije to sobie potem dokupie litra

Olej to LOTOS Thermalcontrol 15W40 klasy CF czyli wystarczajacy do klekota, teraz mam zalany najgorszy w opini na forach olej jaki umysl ludzki wymyslil czyli LOTOS CITY - brak wyciekow i ubytkow, wiec smiem twierdzic ze silnik jest w dobrej kondycji

Ufff, to na tyle Czyli 4,5l dokad sie mierzy: do MIN czy MAX?? Ja mysle ze do MAX

Cytat:
2009-10-01 18:11:23, przemkowal pisze:
Kolego - będę naprawdę upierdliwy - popraw tytuł wątku. Poza tym jaki to olej za 40zł za 4l??

Kolego moja inteligencja nie nadaza za Twoja wiec prosze o sugestie co do poprawnej nazwy tytulu

[ wiadomość edytowana przez: luckyboy dnia 2009-10-01 18:48:48 ]

Producent podaje zalecaną ilość oleju ale na suchy silnik. (czyli tyle ile się tam miesci za 1 razem) Powinno to być poniżej stanu max. Z doświadczenia wychodzi, że nigdy tyle oleju się nie leje, bo będzie za dużo. w silniku zawsze zostaje sporo oleju na ściankach itd. Musiałbyś długo czekać z wykręconym korkiem zeby to wykapało, a i tak troche zostanie. 4,5 l zalewasz po remoncie generalnym.

Cytat:
2009-10-01 18:57:54, Venom_4x4 pisze:
4,5 l zalewasz po remoncie generalnym.

Olej silnikowy

Ilość:

- przy pierwszym napełnieniu: 5,1 dm3;

= do wymiany: 4,1 dm3 (bez filtru) lub 4,5 dm3 (z filtrem).

Rodzaj: olej silnikowy wielosezonowy o lepkości SAE 1 ÓW 30,15W 40 lub 20W 50, o klasie jakości wg API SG/CD.

Częstość wymiany: co 10 000 km lub co roku (z równoczesną wymianą filtru).

Jakies inne propozycje jeszcze??

Dasz 20W ,a w zimą przy -25*C masz pozamiatane

Cytat:
2009-10-01 19:16:46, kris2629 pisze:
Dasz 20W ,a w zimą przy -25*C masz pozamiatane

Skupmy sie na ilosci oleju i jego poziomie na bagnecie Ale sluszna uwaga, widac ze czytasz dokladnie

Wczoraj brachol zmieniał olej w swoim,esior 1.4 1991,gość wlał 3.5L.,wyszło ciut więcej ponad połowe,oczywiście mierzył ok.10 min. po wlaniu,wcześniej kazał właczyć silnik na ok. 1 min.

Sorka, nie zauważyłem że masz diesla. Pisałem o 1.6 (i walnąłem się z tym 4,5. producent podaje 4.25) Skoro jest podane ile wchodzi przy wymianie to nad czym ty się zastanawiasz? Zalewaj powoli i zobaczysz ile ci wejdzie. Wiesz ile ma być a kombinujesz jak koń pod góre. Jak nie wiesz to ci powiem: troszke poniżej max. Wszystko.

Cytat:
2009-10-01 19:29:08, Venom_4x4 pisze:
Sorka, nie zauważyłem że masz diesla. Pisałem o 1.6 (i walnąłem się z tym 4,5. producent podaje 4.25) Skoro jest podane ile wchodzi przy wymianie to nad czym ty się zastanawiasz? Zalewaj powoli i zobaczysz ile ci wejdzie. Wiesz ile ma być a kombinujesz jak koń pod góre. Jak nie wiesz to ci powiem: troszke poniżej max. Wszystko.

No problem z pomylka, nie jestesmy nieomylni Wleje ta "czworke" i powinno starczyc

Zrób tak jak pisze Venom,wlej 4L. i odczekaj a pózniej sprawdz i dolej.

ja do 1.6 16v kupiłem 4 litry i jeszcze zostało mi na dolewki a stał z odkręconym korkiem prawie cały dzień i kapało sobie do pojemnika bo byłem w szkole

Właśnie tak wychodzi. Niżej podane są ilości oleju dla pudtego silnika i podczas wymiany. Wystarczy porównać i widać że naprawde sporo oleju zostaje w silniku...