Sprowadzenie auta zza granicy. Pomocy.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chciałem się dowiedzieć jak wygląda pełen proces sprowadzenia samochodu np. z Niemiec. Jakie są przepisy, jakie to mogą być auta, jakie roczniki, jakich marek, jakie są koszty, podatki, akcyzy? Serdecznie prosze o pomoc. Mile widziane również użyteczne linki do stron z podobną tematyką.
P.S. Podobno niedawno zmieniły się przepisy na korzystniejsze dla importerów.
Z góry dziękuje

Poczekaj sobie do maja. Wtedy gdy bedziemy w UE wtedy bezproblemowo sprowadzisz sobie autko i tanio (bez cla)

Cło będzie znoszone stopniowo

w ostatnim Auto Moto jest artykuł

cła nie bedzie ale AKCYZA tak np na auta pow 5 lat chyba65% --->
wiec narazie sie nie napalajacie!!

Jednak chyba marcel sie troszke mylisz, bo jak rząd zostawi taką akcyze jak mówisz a na auta nowe bedzie akcyza nizsza taka jak jest teraz to jest to dyskryminacja towarów z unii i komisja europejska sie za to zabierze a tu przydatny link do forum na temat clenia pojazdów http://www.board.freeweb.pl/subjects.php?board_id=4035

wiesz , mamy najtansze nowe samochody w europie - tansze nawet o 3 tys euro......... to ma sie zmieniac na przestrzeni 3 lat
uzywane - myslisz ze pozwola sprowadzac samochody o tak:
najblizszy przyklad: Honda CRX 91r ok 1000eur - czyli ok 4500zł w PL kosztuje ok 12tys złotych wiec jak to sobie wyobrazassz?? CŁA nie bedzie bedzie Akcyza czy siakis podatek i na auta pow 5 lat ma byc 65%

Nie chce mi sie tego wszystkiego tłumaczyc - poprostu zapraszam na forum - tam juz sie nagadalismy na ten temat i jest on już przerobiony - no chyba ze jeśli ty masz jakies pomysły jak rząd ograniczy import to wypowiedz sie foruma ... zapraszam
Pozdrowionka.

Nie chce mi sie tego wszystkiego tłumaczyc - poprostu zapraszam na forum - tam ten temat juz obgadalismy - no chyba ze ty masz jakis inny pomysł to jeszcze raz zapraszam i zabierz głos w tej sprawie ... pozdrowionka