Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() MichuLCA Daewoo Espero Legnica | 2009-10-03 23:39:24 Witam.
Mam problem z stacyjka, dokładnie jak dzisiaj postawiłem auto pod jednym z marketów w Legnicy wystąpił następujący problem. Mianowicie włączyłem zapłon i chce odpalić a tutaj zero reakcji, po czym cofam żeby wyłączyć zapłon a tutaj dalej kontrolki się palą, wyciągam kluczyk a tutaj wszystko dalej działa, po czym wkładam kluczyk i dalej brak reakcji. I pytanko co to poszło dokładnie w stacyjce może ktoś miał to samo. I drugie pytanko czy ciężko wymienić taką stacyjkę i za co się zabrać. Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: MichuLCA dnia 2009-10-03 23:40:07 ] [ wiadomość edytowana przez: MichuLCA dnia 2009-10-03 23:40:34 ] |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2009-10-04 01:16:57 Miałem dokładnie to samo. z bębenka w stacyjce wystaje taki bolec który kręci "kostką" i to ten bolec sie ułamał.
Musisz kupić nowy bębenek i podmienić. Jak będziesz wymieniał, to przełóż sobie zapadki ze starego, to bedzie Ci działał na stary kluczyk. Mnie też to czeka niedługo, bo przerobiłem auto na "pstyczek" - imitujący przekręcenie kluczyka i guzik na odpalenie silnika ![]() ale na przeglądzie sie czepiają, wiec bede sie za to zabierał niedługo ![]() Pozdr. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2009-10-04 20:22:53
Nowego bębenka nie kupi,nie ma takiej możliwości. Może jedynie kupić wkład stacyjki do matiza czy nexii. Jeżeli będzie sobie przekładał zapadki,żeby dostosować do starego klucza polecam kupić wkład do nexii,matiza bez immo (jest tańszy). Jeżeli wymieni cały wkład musi być to wkład od samochodu z immo. A moim osobistym zdaniem, to najtaniej jest kupić kompletną stacyjkę od polonez plusa i wykorzystać sam bębenek stacyjki. Jest jeszcze dodatkowy plus- zostaje nowa kostka stacyjki (pasująca do espero) ![]() |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2009-10-04 23:10:56 potrzebuje czegos takiego:
matiz Ja niestety kupilem cos takiego z espero rozebranego na części. tylko ze razem z obudową tego, a nie moge wyciągnąć tego z tej obudowy, bo sprzedający nie dał mi kluczyka ![]() Pozdr. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2009-10-04 23:28:45 Zdjęcie jest od wkładu stacyjki do espero.Matiz ma inny kluczyk (krótszy). We wkładzie do espero jest 10 zapadek, w matizie 8.Zresztą, Zresztą jeżeli chcesz wykorzystać tylko bębenek, to po co kupujesz droższy wkład z immo? Jak chcesz mogę się jutro dowiedzieć ile kosztuje wkład bez immo ![]() |
![]() MichuLCA Daewoo Espero Legnica | 2009-10-06 21:50:14 No i już wiadomo co się stało, ułamała się końcówka stacyjki która wchodzi do kostki, wiec trzeba wymienić stacyjkę wraz z tą kostka czarną która znajduje się pod manetką od kierunkowskazu. Koszt takie zabawy to 145 zł. I tera pytanie jak kupie nową stacyjkę z immobilizerem to muszę programować kluczyk czy mogę obejść to i w ogóle wyłączyć go ?? |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2009-10-06 22:08:17
Mozesz przelozyc tą cewke ze starego kluczyka do nowego. albo przeprogramowac komputer immo pod nowy kluczyk. Ale chyba najlepiej bedzie przerobic nową stacyjke na stary kluczyk, bo inaczej bedziesz musial miec przy sobie zawsze 2 kluczyki (bo w drzwiach i klapie zostaną stare zamki). Pozdr. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-10-06 23:17:17 no tak....obydwaj Panowie dziwnym trafem przeoczyli szczegółową wypowiedź JaRabbita ... napisaną zresztą chwilę wcześniej przecie! -czyżbyśta piły na jednej imprezie właśnie ??
|
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2009-10-06 23:34:02
Ale ja wiem ze JaRabbit ma racje ![]() ![]() Pozdr. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-10-07 00:05:02
Ej Robercie!....nie pisz na libacjach ! ...(bezpośrednio PO ...też nie ![]() ![]() gdzieś Ty wyczytał że już zakupił ??? ![]() |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2009-10-07 07:29:08
Jak napisał ci Robert ja jeszcze dołożę swoje. Nie ma potrzeby kupowania całej stacyjki z kostką. Kupujesz wkład stacyjki (popatrz na moje posty),przekładasz zapadki i dalej jeździsz na starym kluczu. ( Nie wyrzucaj nowych,niepotrzebnych już kluczyków.W środku są transpondery, które mają taką samą częstotliwość jak w espero). Będziesz musiał odkręcić kostkę od stacyjki (potrzebny jest malutki,krótki śrubokręcik) żeby wyrzucić końcówkę starego bębenka.Jeżeli jednak zdecydujesz się wymianę stacyjki,czy wkładu to musisz zaprogramować nowe klucze (albo przełożyć transpondery ze starych kluczyków) Ale po wymianie musisz dojechać do serwisu,a jak go odpalisz? ![]() ![]() |
![]() MichuLCA Daewoo Espero Legnica | 2009-10-08 13:27:14 Stacyjki jeszcze nie kupiłem, koleś w motoryzacyjnym proponował mi stacyjkę od matiza koszt stacyjki to 115 zł wraz z immo bo bez to jakoś 100 zł woła. Co do odpalania to blokuje go immo, jak jest ta kostka co wchodzi do niej końcówka stacyjki, wsadziłem śrubokręt i silnik chciał zaskoczyć ale nie mógł, chociasz kluczyk był wsadzony normalnie i dany jakby na zapłon żeby kierownicę nie blokowało, ale i tak nie zaskoczył, przewody podłączyłem od immo(Jeżeli dobrze rozumie to te kółeczko przy stacyjce do niego przewód jest podłączony chyba który idzie do immo). I zastanawiam się tera jak to obejść nawet żeby odpalał narazie za pomocą śrubokręta ![]() |
![]() MichuLCA Daewoo Espero Legnica | 2009-10-11 12:10:57 No i autko naprawione, stacyjka wymieniona została. Kupiłem stacyjkę od matiza z immo lecz okazało się że na marne kupiłem bo pod ten immo od matiza nie chce zapalić silnik. Więc zrobiłem dość ciekawy patent. Zaraz po prawej stronie od kierownicy bardziej wgłąb gdzie nogi się trzyma wywierciłem otwór na starą stacyjkę zamontowałem ją w tamtym miejscu wraz z starym immo, po czym żeby odpalić auto muszę pierw dać zapłon nową stacyjką po czym przekręcam drugi kluczyk i dopiero odpala silnik. Dość ciekawe rozwiązanie ale działa ![]()
Co do ciebie kolega ja normalnie bez problemów kupiłem nowa stacyjkę z wkładem od matiza i dałem za to 110 zł w Legnicy. I z tego co wiem da się wymienić zapadki ale tego ci nie powiem jak bo się jeszcze nie bawiłem tym. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-10-11 12:41:10
![]() ![]() Naprawdę już nie wiem czy śmiać się czy płakać ![]() ![]() Kolego MichuLCA, wystrugałeś sobie jakiś partacki "patent" -Twój wóz , Twoja sprawa Mam jednak prośbę ..Nie udzielaj NIKOMU tutaj żadnych rad ! ![]() A ogólnie to , mimo, że pisałeś, mam wrażenie jakbyś wogóle wątka i rad w nim zawartych , nie czytał ![]() ![]() ![]() |
![]() pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-10-11 12:54:16 nic nie naprawiłes a zepsułes deske
wogole to nawet byłoby dosc zabawne gdyby nie pewna sprawa wyobraz sobie ze masz stłuczke-delikatna--i ten drugi kluczyk w stacyjce wbija Ci sie w noge(bo jest teraz "tam gdzie sie nogi trzyma") albo co gorsza w bardziej czułe miejsce ![]() [ wiadomość edytowana przez: pawel12356 dnia 2009-10-11 12:55:15 ] |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2009-10-11 13:35:42
Ja mam na guzik. U mnie trzeba wlozyc kluczk (zeby zalapal immo i nie blokowala sie kierownica) pozniej przełączyć pstryczek (włączenie prądu) i na guzik mam kręcenie rozrusznikiem. To jest jedyne wyjście jeżeli nie chcesz mieć nowej stacyjki. ALE!!!! nie przejdzie Ci to przeglądu, po po wyciągnięciu kluczyka silnik powinien gasnąć, a u mnie gasi sie na pstryczku. Dlatego bede musiał wymieniać jednak na stacyjke. Pozdr. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-10-11 13:59:11
I pisałeś o tym przecie już ze 4x na forum (w tym wątku także!) Jak widać nie przeszkadza to niektórym "widzieć mocno wybiórczo" ![]() /a potem się jeszcze miotać, że ktoś ośmieli się zwrócić im uwagę! / To rozwiązanie, mimo, że też niestety "rzeźba", jest na pewno "mniejszym złem" niż cudaczna wizja Kol. MichuLCA ![]() |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2009-10-11 14:10:44
Ba! nawet mam to w podpisie pod każdym postem ![]() ![]() Pozdr. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2009-10-11 17:26:19
Jeeezu, ale druciarstwo ![]() ![]() |