Od wlaczenia dmuchawy zalacza sie wentylator - dlaczego ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie,,,wlaczam nawiew a tu prosze zalacza mi sie wentylator chlodnicy, czy to na 1 czy to na 2 to on kreci !! pytanie takie czy mozliwe jest (bo sie niee znam na elektryce) ze po zrobieniu obejscia przez elektryka dawno temu, zrobil obwod dmuchawy na wentylator chlodnicy?? i bedzie mi tak za kazdym razem sie zalaczac?? jest jakies inne rozwiazanie ?? dziekuje za podpowiedzi i rade

COYOTE dwa pytania.Czy do tej pory wszystko było oki pomimo tego obejścia ? i drugie pytanie,w jakim celu zostało to zrobione,tzn.co nie działało,że elektryk to zrobił ? Jeśli wszystko było ok. do tej pory (z tym obejściem) to wydaje mi się,że przetarł sie przewód nadmuchu i styka się z przewodem wentylatora (lub odwrotnie).Jeśli nie używałeś do tej pory dmuchawy (po zrobieniu obejścia),to postaraj się odpiąć dorobiony przewód i zobacz czy coś się zmieniło bo może ta naprawa jest tego przyczyną (elektryk np.pomylił przewody,albo na szybkiego wpiął się gdzie mu pasowało,aby Cię szybciutko skasować i po robocie).I teraz włączając dmuchawę włączasz niechcący wentylator.

COYOTE widzę w profilu że auto ma klimatyzację, a przy włączonej klimie zawsze załącza się wentylator chłodnicy, sprawdź czy nie masz włączonej klimatyzacji (żaróweczka mogła się spalić i nie sygnalizuje włączonej klimy), włącz ją i wyłącz i sprawdzaj czy załącza się wentylator chłodnicy.

Jeśli wentylator chłodnicy załącza się nawet przy wyłączonej klimatyzacji to niechybnie jest jakiś problem z elektryką.
Obejście było robione zapewne w celu przywrócenia dmuchawy do życia, może właśnie tu popełniono błąd.

W takim przypadku radzę odpiąć pająka zrobionego przez mechanika-elektryka, wyjąć skrzynkę, przelutować, złożyć i cieszyć się działającą dmuchawą w oryginale. Porad na forum jest wiele, nawet kilka zdjęć w moim wątku znajdziesz na temat lutowania skrzynki przy problemie z dmuchawą.

wtedy dzialalo ok. A ze elektryk mi zrobil obejscie wynikalo z bezczynnosci dmuchawy na jakimkolwieg biegu. stad zrboil obejscie i dzialaja mi biegi. Prawda mam klime...ale wylaczona jest wiec niee powinna zalaczac sie chlodnica.

Cytat:
2009-10-06 21:59:18, COYOTE-25 pisze:
wtedy dzialalo ok. A ze elektryk mi zrobil obejscie wynikalo z bezczynnosci dmuchawy na jakimkolwieg biegu. stad zrboil obejscie i dzialaja mi biegi. Prawda mam klime...ale wylaczona jest wiec niee powinna zalaczac sie chlodnica.

Jako, że posiadasz klimę moje pierwsze podejrzenie pada na zielony przekaźnik od klimy. On także odpowiada za działanie wentylatora. Sprawdz czy nie jest zawilgocony i nie robi zwarcia. Był już taki przypadek na forum, wysuszenie pomogło

COYOTE jak wariuje elektryka to rozwiazanie moim zdaniem jest tylko jedno - skrzynka bezpiecznikow na stol i grzejemy... potem proba powrotu z patentow z obejsciami na fabryczne rozwiazania...

ok dzieki za podpowiedzi i porady zobaczymy co z tego wyniknie