| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2003-08-26 11:12:26 23.08.2003 14:59
Dwie osoby, prowadzący motocykl mężczyzna i kierująca samochodem Daewoo Lanos kobieta, zginęły, a dwie - pasażerki motocykla i samochodu, odniosły obrażenia w efekcie zderzenia motocykla i samochodu osobowego, do którego doszło w Łodzi. Motocyklista uciekał przed próbującą zatrzymać go policją.
Źródło. Popatrzcie na lanosa, skasowany cały bok. Uderzył tylko motocykl (jakieś 250 kg z prędkością do 150 km/h). Jakie bezpieczeństwo daje ten samochód w przypadku uderzenia samochodu osobowego ważącego 1500 kg z prędkością 80 km/h? |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-08-26 11:42:53 Brrr, raczej makabryczne przedstawienie Należy jednak pamiętać, że w przypadku motocykla cała siła uderzenia skupia się na małej powierzchni, przy uderzeniu samochodu wygląda to troszkę inaczej, choć faktycznie poziom zabezpieczeń "lekko" zdumiewa, szczególnie wzmocnienia w dzwiach... a raczej ich brak |
DJDAB Daewoo Espero Wroclaw | 2003-08-26 12:40:32 Andrzej a myslisz ze jak w Espero przydzwoni samochod albo motocykl, to inaczej bedzie wygladal??? |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-08-26 13:29:55 Ostatnio wiele takich wypadkow.
I wszystko przez pajacow na motorach, ktorzy uwazaja sie za krolow drogi i jazdy szybkiej optymalnej oraz bezpiecznej. Sam planuje zakup motoru na drugi rok (w gre wchodzi na dzien dzisiejszy tylko replika Aprili AF1 Ponadto wczoraj wracamy ok 21 z ojcem (on prowadzi) i na skrzyzowaniu wyjezdza nam centralnie pod maske Fiat Uno z 60 letnim dziadkiem, zeby te uno jeszcze tylko mignelo, ale 10km/h przez skrzyzowanie z wymuszeniem to juz przesada. doslownie 15 sekund pozniej wymija nas "na chama" daewoo nexia z postojowymi (?!?) i jednej spalonej lampie z tylu, podczas gdy znad przeciwka jechal autobus. pewnie gdyby nie bylo mnie w samochodzie, ojciec nie puscilby gnoja. nawet myslelismy czy nie zadzwonic na policje, sledzic kolesia i narobic mu bigosu, ale stwierdzilismy ze nie warto. pajace sa na drogach. tak wiec, glupio to mowic, pajace sa wsrod nas (kierowcow) |
AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2003-08-26 13:45:59 Coś słabo wychodzi Wam interpretacja zdjęcia. Uderzenie było bokiem, być może już w poślizgu, gdyż:
- samochód po uderzeniu przechylił się na prawy bok i motor dostał się pod lewe koła pojazdu (już po uderzeniu), - masywne rozprucie słupaka środkowego na wysokości 1/2 drzwi, masakra z dachu i wyrwanie deski rozdzielczej z przemieszczeniem się słupka przedniego, a także kompletne zniszczenie wzmocnienia podwozia i progu sugerują albo zadziałanie wielkiej siły destrukcyjnej, albo wybitnie słabe wzmacnienia nadwozia. Zwróćcie uwagę na wgniecenie na tylnym błotniku, z tyłu dachu i złamanie antenki oraz repozycję wycieraczki tylnej szyby - tamtędy przemieszczeła się żyjąca pasażerka motocykla. W związku z tym, że przeżyła ona wypadek, to siła wyrzutu (jak i samego uderzenia) nie mogły być ogromne, więc wzmocnienia w lanosie były słabe. Przy takim uderzeniu (większym powierzchniowo niż spotkanie z przodem innego samochodu) wzmocnienia powiiny utrzymać bok, a z samochodu powinien zrobić się "banan". W tym przypadku kompletnie uuściło mocowanie słupka środkowego na dole i wzmocnienia dachu. |
Jacenty Klubowy Weteran Nubira III, KIA SEDO ... Suwałki | 2003-08-26 15:02:57 Ciekawa zbieżność - moja kolizja jest (do pewnego stopnia) odpowiedzią na Wasze pytania - Maluch uderzył w mój prawy bok - zresztą szczegóły znajdziecie w moim wcześniejszym wątku - mam zdjęcia tylko komu je przesłać żeby podłączył do wątku ? Podajcie mi e-mail a ja wyślę Wam zdjęcia i zobaczycie jak wygląda ESPERO po podobnym zajściu. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-08-26 15:08:30 Nie wygląda to na uderzenie bokiem - za mała powierzchnia - motor jest na tyle długi, że chociaż pogiołby tylny i przedni błotnik - według mnie uderzenie wygląda na typowo punktowe - czołem motoru (choć mogę się mylić). Myslę ,że przy tej prędkości motoru kierowca nie miałby szans nawet w SAABie. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-08-26 15:09:32 Jacenty podeslij mi je na cwikus@gameonly.net a jesli sobie tego zyczysz, moga sie pojawic w np. nowym dziale na stronie, crash test |
Jacenty Klubowy Weteran Nubira III, KIA SEDO ... Suwałki | 2003-08-26 15:21:36 to ten link : Espero jak banan
Zdjęcia podeślę Ci dziś wieczorem - ok 17-18. Tak w ogóle to Kuba (Jadzwin) miał gdzieś moje zdjęcia poprzedniego ESPERA z kolizji w 2001 |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2003-08-26 15:28:57 Wszyscy mowicie o samochodach a wyobrazacie sobie jak wygladal kierowca motoru ?? Przy takiej sile uderzenia patrzac na lanosa nie wiem czy chcialbym zobaczyc kierowcow obu pojazdow
Kiedys bylem swiadkiem (dosłownie) kolizji motoru marki Mz-ka z ładą 2107-kolesie (pijani) podobnie jak w tym przypadku uciekali przed policja i wymusili pierwszenstwo na ładzie!! Pasazer motoru zahaczyl nogą o zderzak a jechali z taka predkoscia ze mu ta noge.....poprostu wyrwalo!! Jak podeszlem to malo nie puscilem pawia-lezy koles, noga lezy metr od niego a on w szoku wrzeszczy gdzie jego noga.Mowie wam ja tez bylem w szoku |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-08-26 16:44:05 Dodam moze, ze zginela kierowczyni lanosa - przesympatyczna zona mojego kolegi po fachu a on sam wegetuje wlasnie w szpitalu podtrzymywany maszynami i zapewne o niczym jeszcze nie wie. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-08-26 17:06:08
nie rozumiem jak na człowieka może tyle nieszczęść spaść |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2003-08-26 22:15:04 speedR jaki brak wzmocnień?????
mam taką rurke z lanosa która jest własnie wycieta z drzwi i pełniła funkcje wzmocnienia...... blaszka 2mm |