Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kondziak Mesio E-Classe W210 Białystok | 2009-10-16 12:56:08 Przeglądałem wyszukiwarkę niestety nic nie znalazłem na ten temat.Odśnieżając dzisiaj rano usłyszałem stukanie.Podnoszę maskę - dzwięk dochodzi najprawdopodobniej z pod pokrywy silnika.Zawór?Nie stuka ciągle tylko tak jakby z przerwami.Jakiego rodzaju może to być usterka czym to grozi? ![]() [ wiadomość edytowana przez: kondziak dnia 2009-10-16 12:57:19 ] |
![]() sta3x63 vw scirocco G60, Aud ... Miasteczko Śląskie | 2009-10-16 19:59:15
pisząc to mam na myśli opcję w której głowica jest już rozłożona ![]() |
![]() sta3x63 vw scirocco G60, Aud ... Miasteczko Śląskie | 2009-10-16 20:02:54
tutaj nie zgodzę się z Tobą kolego do końca. Znam przypadki gdzie padał zawór i dobry olej załatwił sprawę. Oczywiście nie wiemy jak bardzo stuka.Bo jeśli bardzo to olej niestety nie pomoże. |
![]() rudi Espero Wloclawek | 2009-10-16 20:58:20
możliwe dlatego niech leje np. Sella synetyka, który podobno ma niezłe właściwości płuczace i może ten syf wpłucze i będzie git bez robierania połowy silnika ale to ta lepsza i znacznie tańsza opcja a wogóle to może odezwałby sie ktoś kto już wymieniał owe szklanki, popychacze w esperaku i opisał ile z tym zabawy i ile to kosztuje ![]() |
![]() adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2009-10-16 21:27:50
dla potomnych pytanie: a co jesli mam olej mineralny zalany ktory na zimnym starcie nie ma za duzo wlasciwosci smarnych (tj zimny silnik) zawory dzwonia jak w kosciele, rozgrzeje sie to juz zmienia ten klekot diesla w normalna (prawie) benzyne. Czy tez powinienem zalac dobry olej? w styczniu wlalem shella mineralnego ale od tamtego czasu dolalem juz lotosu chyba z 5 litrow. Syntetyk wypluka wszystko...i co dalej? |
![]() DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2009-10-16 21:45:25
I rozszczelni silnik |
![]() rudi Espero Wloclawek | 2009-10-16 21:57:59
wiadomo jeśli jest zasyfiały złom to pewnie tak ale nie wiem bo ja od zawsze jeżdżę na syntetyku chociaż latem wlałem półsyntetyk 10w40 ale całą zeszłą zimę na syntetyku i obecnie też zaleję za jakieś 2 tyg. syntetykiem 5W40 bo uważam, że na zimę to najlepszy olej - marka specjalnie nie gra roli może być lotos albo midland, elf, total czy castrol wsio ryba. Syntetyk to syntetyk a szczególnie różnice słychać przy kilkunastu st. mrozu jak się rano odpali to silnik elegancko i lekko zapala. ![]() |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2009-10-16 22:39:10
U mnie w 1,8 napinacz paska rozrządu stukał o blok silnika.Nawet pojechałem na wymianę samoregulatorów ![]() |
![]() pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-10-17 02:47:42
pomijajac juz fakt ze lotos 5w 40 to półsyntetyk silnik w wiekszosci czasu pracuje w stałej temperaturze niezaleznie czy lato czy zima a temperatury rzedu -30 zdazaja sie u nas dosc zadko-i wtedy to rozsadniej z domu nie wychodzic ![]() czy jest sens zmieniac na olej , który ma gorsze własciwosci przy rozgrzanym silniku i wyzszych obrotach? ja mysle ze nie |
![]() rudi Espero Wloclawek | 2009-10-17 12:26:33
jaki półsyntetyk? jak jest napisane jak byk w pełni syntetyczny - full syntetyk oj chłopie cosik ci sie pomerdało a te głupie jak mówisz 5 minut to niestety najważniejsze właśnie jest bo jak już silnik osiagnie temp. roboczą to fakt zanaczene niewielkie, z tym że przy ostrych mrozach to tak szybko się nie rozgrzewa. Nie muszę chyba dodawać, że na synteyku silnik jest w środku czyściutki- bez nagarów, szlamu, osadów i sam olej jest znacznie dłużej czystszy a przynajmnej na taki wyglada. Moim zdaniem i na moje doświadczenie naprawdę warto wlać syntetyk. ![]() |
![]() pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-10-17 15:34:54 gdzie jest napisane?
okreslenia typu syntetic motor oil i syntetic tehnology inne bzdury to czysty marketing-zgodny jednak z prawem-kazdy producent moze nazywac swoje wyroby jak chce jedyny olej syntetyczny jaki widze w ofercie lotosu to ten pełen syntetyk jedynie na nim widze jedyne zgodne z prawem okreslenie fully synthetic motor oil -tylko ono moze byc umieszczone na opakowaniu oleju w pełni syntetycznego zgodnie z przepisami dlaczego tak włąsnie jest?-a wiec sens istnienia oleju syntetycznego -to lepsza ochrona przed stazeniem i wyzsza trwałosc czasteczek oleju przed rozrywaniem procesy te zachodza tylko i wyłacznie w WYSOKIEJ temperaturze i wysokich obrotach dlatego oleje w pełni syntetyczne to własnie w50 lub w60 taki produkt bardzo trudno lub jest to prawie niemozliwe wykonac na bazie mineralnej znacznik tzw "zimowy" nie ma tu kompletnie znaczenia [ wiadomość edytowana przez: pawel12356 dnia 2009-10-17 16:03:08 ] |
![]() rudi Espero Wloclawek | 2009-10-18 20:02:05
a to co kobyle mleko? |
![]() pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-10-18 20:37:40 to nie jest pełen syntetyk
|
![]() rudi Espero Wloclawek | 2009-10-18 21:05:28
no masz a co to jest olej mineralny - nie, półsyntetyk - też nie. Oj nie dajmy się ogłupić magikom od marketingu, którzy nakombinowali coś tam i dodali jakby jeszcze jedną klasę olejową. Dawniej to były tylko 3 rodzaje olejów: mineralne, półsyntetyki i syntetyki i kumata kaczka komu to przeszkadzało? A teraz cwaniaczki dodali jeszcze tzw. pełne syntetyki i zrobili wodę z mózu ludziom. Ale czy z tego wynika, że te tradycyjne syntetyki to już nie są synetetyki w prawdziwym tego słowa znaczeniu ? - jak dla mnie to właśnie jest chytry chłyt marketingowy,( i doskanale działajacy jak widać) w myśl prawa, że jest masowo wytwarzany jakiś tam produkt to trzeba umiejętnie ludziom wmówić, że warto wydać na niego więcej kasy. Chociaż nie z zaprzeczam, że pełne syntetyki to oleje syntetyczne najwyższej klasy (mają pewnie jeszcze jakieś tam ekstra kosmiczne dodatki) ale właśnie dlatego są to po prostu syntetyki wyższej klasy i tyle ale nadal to tylko syntetyki. O ile wiem syntetyk jest nim gdyż jest na bazie syntetycznej ( w przeciwieństwie do półsyntetyków, które są na bazie mineralnej) i dlatego tak się nazywją a nie dlatego, że zawierają takie czy inne dodatki i komponenty podwyższające określone parametry. Jest tak czy nie kolego, bo może moja gazeciano-zasłyszana wiedza o olejach nadaje się już tylko do lamusa? ![]() |
![]() pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-10-18 21:26:37 wytłumacze najprosciej jak umiem
opisy przez producentów - mineralny-mineralny półsyntetyk--do 30% dodatku olejów syntetycznych syntetyk-jakis procent dodatku olejów syntetycznych - olej zawiera np31 % dodatków syntetycznych wiec nie jest juz półsyntetykiem ![]() olej w pełni syntetyczny-olej syntetyczny |
![]() rudi Espero Wloclawek | 2009-10-18 21:59:36
dzieki za tak precyzyjne info. w tym temacie ale bynajmniej konkluzje z tego wynikajace nie są jak dla mnie pocieszające ![]() No waśnie , właściwie to są wkur....e, bo który producent, nie mówiąc już o sprzedawcy podaje ile dalny olej z napisem syntetyk zawiera w % owych dodatków syntetycznych i jakich w swoim składzie - przynajmniej ja jakoś dotychczas nie spotkałem się z taką informacją ani na opakowaniu oleju, ani w broszurach informacyjnych, ani w opisach na stronach internetowych producentów a podejrzewam, że tego typu pytanie u sprzedawcy wzbudziłoby tylko duże zdziwienie i uśmieszek politowania. ![]() Wobec tego informacja, że olej syntetyczny to taki, który zawiera min. 31% oleju syntetycznego lub wiecej to niestety ale psu na budę się przydaje. Co to do diabła ma być albo to jest syntetyk albo nie - to może lepiej w takim razie kupić 2-3 litry oleju mineralnego i dolać resztę owego full syntetyku (pomijając kwestię możliwości mieszania) i też wyjdą te chore proporcje jak dla syntetyku a przy tym będzie sporo taniej. Jeśli tak jest jak kolega pisze, to nie jest dobrze i ktoś tu nas robi nieźle w balona a przy tym doi nas z kasy jak głupie kozy, wciskają w majestacie chorych przepisów wyroby syntetykopodobne tj. podróby z domieszką czegoś tam. Jak dla mnie albo olej jest na bazie syntetycznej i jest tzw. syntetykiem albo nie i przy tym pozostanę. ![]() |
![]() pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-10-18 22:24:11 patrzac na podział wedłóg bazy z której olej powstał-to wszystko syntetyki(oprócz mineralnych i półsyntetyków ![]() róznia sie tym 'wypełnieniem" które w pełnym syntetyku jest takze syntetyczne rozbija sie wiec to wszystko o zawartosc cukru w cukrze producenci nikogo w sumie nie robia w balona ![]() bo pisza wyraznie na oleju w pełni syntetycznym 'fully synthetic motor oil" lub "olej w pełni syntetyczny" inne okreslenia sa niedopuszczalne |